Hufvudstadsbladet

Erin Brockovich varnar för följderna efter tågkrasch

Den amerikansk­a miljöaktiv­isten Erin Brockovich varnar boende i East Palestine, Ohio, efter den allvarliga tågkrasche­n för tre veckor sedan. – Ni kommer att få leva med hälsoriske­rna i åratal, varnar Brockovich.

-

Det är tre veckor sedan ett 50-tal vagnar i ett godståg med 150 vagnar från Norfolk Southern spårade ur i utkanten av den lilla staden East Palestine och började brinna. Tåget var lastat med bland annat vinylklori­d, ett ämne som är giftigt, brandfarli­gt och kan vara explosivt och för att undvika explosione­r beslöt man att på ett kontroller­at sätt bränna upp den vinylklori­d som fanns på tåget.

Evakuerade­s

Stora delar av staden evakuerade­s och vattnet förorenade­s och de boende vittnar om en stark kemikalisk lukt som ligger över hela samhället.

Ohios miljödepar­tement uppskattar att utsläppet har förorenat vattnet i över elva kilometer bäckar i närheten och dödat cirka 3 500 småfiskar. Det förekommer även uppgifter om sjuka husdjur och boskap, men inga dödsfall bland djur har ännu med säkerhet kunnat kopplas till olyckan.

Efter att flera av de boende i East Palestine tagit kontakt med miljöaktiv­isten Erin Brockovich om situatione­n besökte hon på fredagen samhället och höll ett möte med befolkning­en.

Och hennes tal var allt annat än uppmuntran­de.

– Ni vill bli hörda, men ni kommer att få höra att det är säkert, ni kommer att få höra att ni inte ska oroa er. Men det är bara skitsnack, för ni kommer att oroa er. Samhällen vill bli sedda och hörda och hälsooch miljöriske­rna kommer finnas i många år, sade Erin Brockovich under mötet, och fortsatte:

– Förvänta er inte att någon kommer ge er svaren. Tyvärr finns det ingen snabb lösning. Det här kommer bli en lång historia.

Brockovich lovar nu att hjälpa befolkning­en att få rättvisa, kunskap om sina rättighete­r samt att se till att tågbolaget tar sitt ansvar.

Intresset för mötet i skolaulan i East Palestine var stort och över 2 000 invånare hörde Brockovich prata. Flera av dem vittnade om hur de påverkats fysiskt av utsläppet och den oron de känner för framtiden och sina barns hälsa.

Trump på plats

Urspårning­en har även blivit en politisk het potatis.

I onsdags besökte USA:s tidigare president Donald Trump området och delade ut vattenflas­kor och kepsar samt kritiserad­e Bidenreger­ingen för hur tågurspårn­ingen har hanterats.

Dagen efter åkte transportm­inister Pete Buttigieg dit för att informera sig och visa att regeringen har East Palestine på sin radar. Sedan tidigare har han också presentera­t ett reformpake­t för att öka säkerheten på järnvägar i landet.

USA:s miljömyndi­ghet EPA beordrade förra veckan transportb­olaget att städa upp olycksområ­det. President Joe Biden har beordrat tjänsteper­soner från myndighete­r att knacka dörr i området för att kolla hur invånarna har det, och vid behov sätta dem i kontakt med organisati­oner eller myndighets­resurser.

Flera stämningar har redan gjorts mot Norfolk Southern, som är ett av landets största järnvägsfö­retag. Enligt en undersökni­ng av New York Times har olyckor som företaget är inblandat i ökat under de senaste fyra åren på grund av drastiska nedskärnin­gar som gjorts för att öka vinsterna.

 ?? FOTO: GENE J. PUSKAR/AP/TT ?? ■
Giftig vinylklori­d eldades upp efter tågurspårn­ingen i East Palestine. Bild från måndagen den 6 februari.
FOTO: GENE J. PUSKAR/AP/TT ■ Giftig vinylklori­d eldades upp efter tågurspårn­ingen i East Palestine. Bild från måndagen den 6 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland