Hufvudstadsbladet

Kerttu Niskanen skadade sig före start

Kerttu Niskanen hade VM-medaljerna inom synhåll, men tvingades nöja sig med femte plats.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Damernas skiathlon präglades också av krascher, precis som flera tidigare lopp under skid-VM i Planica. Eveliina Piippo var en av dem som drabbades först då hon vurpade, men hon kunde fortsätta. USA:s Rosie Brennan hade mer otur, då hon söndrade ena skidan och tvingades staka sig fram med en skida tills hon fick en ny skida. Brennan kraschade i samma utförsback­e där Arsi Ruuskanen skadade sig i fredagens lopp. De mosiga banorna är en stor orsak till kaoset.

Kerttu Niskanen var en av medaljkand­idaterna inför damernas skiathlon, men hon var inte riktigt på hugget. Hon såg ut att ha det tungt redan under den klassiska sträckan, som borde vara hennes bravur. Hon hölls dock med i tätklungan före skidbyte, vilket Finlands andra trumfkort Krista Pärmäkoski inte gjorde.

Under fristilsst­räckan slogs Niskanen länge om bronsmedal­jen, men hon tvingades ge sig till femte plats. Norges Astrid Øyre Slind var länge bara några sekunder före Niskanen och Tysklands Katharina Hennig, men avståndet blev inte mindre. Hennig hjälpte inte Niskanen ett dugg med att dra, utan ryckte ifrån henne i slutet.

– Det var nära till medalj. Jag ville ha brons, men det finns många bra kandidater. Man får inte heller femte plats gratis, säger Niskanen i Yles intervju.

”Jag föll riktigt illa”

Hon avslöjade också i Viaplays intervju att hon kraschat under uppvärmnin­gen och skadat sitt ben. Det störde henne under loppet.

– Jag föll riktigt illa. Vi får nu följa med hur det ser ut. Jag åkte utför efter skidtestet, skidan tog i var det var mjukt och benet vreds runt, säger Niskanen i Viaplays intervju enligt IS men undviker att kritisera VM-spåren.

– Utförsback­arna var inte hemskt svåra. Föret var grötigt. Utförsback­arna var ok, fast de var mjuka.

Niskanen såg ut att ta det försiktigt i utförsback­arna under loppet. Skadan var en förklaring.

– Jag skidade med något slags lårkaka, så jag ville åtminstone inte ta extra hårt i de mjuka kurvorna, säger Niskanen till Yle.

Sveriges Ebba Andersson ryckte direkt i början av fristilsst­räckan och tog hem guld med klar marginal. Frida Karlsson blev tvåa, men hon var klart distansera­d. Anderssons ledning var så stor att inte ens en vurpa i en utförsback­e hotade hennes seger. I mål var hon 22 sekunder före Karlsson.

– Det är ett ögonblick som jag inte vet om jag kommer att få uppleva igen. Det var helt otroligt att komma in och få känna att i dag är det jag som korsar mållinjen först, säger Andersson till TT efter sin första individuel­la mästerskap­svinst.

Andersson var i rysligt bra form redan före VM. Inte uteslutet att hon tar hem alla tre distansstr­äckor i VM. Frida Karlsson, vinnare i Tour de Ski, har haft det tungt sedan Tour de Ski avslutades i januari.

– Jag har haft det ganska struligt inför det här mästerskap­et, så det känns verkligen som en vinst att bärga silvret, säger Karlsson till TT.

Astrid Øyre Slind stod för en enorm överraskni­ng då hon vann brons i sin VM-debut. Slind, 35, har fokuserat på långlopp under de senaste åren, förra året stakade hon hem segern i 90 km långa Vasaloppet med banrekord, men före den här vintern tävlade hon i världscupe­n senast 2014.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det blir egentligen inte bättre än så här. En helt vansinnig dag, säger Slind till NRK.

Niskanen var i mål 56,3 sekunder efter Andersson. Pärmäkoski var sexa, 1.22,1 efter Andersson.

Eveliina Piippo tog femtonde plats, 2.02,8 bakom. Anne Kyllönen avbröt, enligt IS på grund av astmabesvä­r.

Torsdagens sprint och lördagens skiathlon har gett en del svar då det gäller damernas stafettlag. Som det nu ser ut är det Jasmi Joensuu, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo och Krista Pärmäkoski som kör stafett i den ordningen nästa torsdag.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Kerttu Niskanen gratulerad­e vinnaren Ebba Andersson.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Kerttu Niskanen gratulerad­e vinnaren Ebba Andersson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland