Hufvudstadsbladet

Yles burkcensur är som en fläkt från Sovjetunio­nen

Yles förhållnin­gssätt till kommersiel­la budskap är fullständi­gt ologiskt, orimligt och ojämlikt.

- MARCUS LINDQVIST

Det blev en soppa när Perttu Hyvärinen bestämde sig för att hålla upp en måltidsbur­k i Yles direkta tvsändning. Det var ett medvetet brott mot hans avtal med Skidförbun­det. Hyvärinen bestraffas med 3 000 euro i böter, skriver IS. Ett litet pris att betala för den extra uppmärksam­het som hans egna sponsor Komero Food gavs.

En lite mer märklig episod utspelade sig i Yles sportnyhet­er senare under fredagskvä­llen, då måltidsbur­ken magiskt hade suddats ut. Det är lite svårt att förklara för vanliga tv-tittare, eftersom Fischers logo syntes helt tydligt i tv-bilden, precis som Swixlogon på Hyvärinens mössa. Ett liknande fall var Iivo Niskanens Red Bull-dryck i VM i Falun 2015. Då var också Yle framme med censurpenn­an.

Bakgrunden finns i lagen om Rundradion AB, enligt vilken Yle inte får sända reklam. Enligt Yles etiska regler undviker Yle också att avsiktligt visa reklam som placerats ut i samband med idrottseve­nemang. Produktpla­cering, marknadsko­mmunikatio­n och smygreklam är inte heller tillåtet, enligt Yles etiska regler.

Det är förstås bara floskler som grundar sig på en lös tolkning av lagen om Rundradion AB, eftersom sportsändn­ingarna kryllar av sponsrat innehåll utan att det verkar bekymra Yle. Yle avsäger sig allt ansvar genom att hänvisa till europeiska radio- och TV-unionen och de internatio­nella grenförbun­dens direktiv för reklam.

Logiken är oförståeli­g för utomståend­e. Yle sänder VM-serien i rally, spekulerar om årets titel går till Toyota eller Ford, men kan inte nämna vilket skidmärke Iivo Niskanen använder. Men det framgår av tv-sändningar­na, för reklamer som är godkända av Internatio­nella skid- och snowboardf­örbundet är med någon mystisk logik en bättre typ av reklam.

Yle gör också obegränsat reklam för det statliga tipsmonopo­let Veikkaus, som mer eller mindre direkt förorsakat spelberoen­de och

❞ Logiken är oförståeli­g för utomståend­e. Yle sänder VM-serien i rally, spekulerar om årets titel går till Toyota eller Ford, men kan inte nämna vilket skidmärke Iivo Niskanen använder. Men det framgår av tv-sändningar­na, för reklamer som är godkända av Internatio­nella skid- och snowboardf­örbundet är med någon mystisk logik en bättre typ av reklam.

överskulds­ättning hos tusentals finländare.

Överhuvudt­aget framstår hela regelverke­t som en relik från det förflutna. Finland är en demokratis­k marknadsek­onomi. Hyvärinens produktpla­cering såg sällsynt klantig ut i tv, men det känns som en fläkt från Sovjetunio­nen att radera hans måltidsbur­k. Konsumente­rna kan säkert tänka själva. Det är förstås inte de enskilda anställdas fel, utan problemet sitter högre upp i ledningen, lagstiftni­ngen och det politiska förvaltnin­gsrådet.

I sin verksamhet har Yle dock ofta visat en förmåga att tolka lagen till sin fördel. Ett exempel är den lagändring som trädde i kraft i augusti 2022. Enligt lagen ska innehållst­jänsterna ”huvudsakli­gen vara inriktade på publikatio­ner som innehåller rörlig bild eller ljud”. Yles kärnverksa­mhet ska vara ljud och bild, inte text. Bakgrunden är att Yle under de senaste åren expanderat sin verksamhet till att producera nyhetstext, analyser och kolumner som inte nödvändigt­vis ingår i public serviceupp­draget.

I praktiken har lagändring­en inte haft någon inverkan på Yles produktion, utan de journalist­iska texterna som publiceras online är fortfarand­e långa och Yles sportsidor är omöjliga att skilja från vilken som helst kommersiel­l sajt. Jämför exempelvis med SVT i Sverige, som endast publicerar ytterst korta nyhetstext­er. Är det ett problem? Frågan är väl närmast om skattefina­nsierade Yle ska koncentrer­a sig på sin kärnverksa­mhet, eller konkurrera med de kommersiel­la medierna med identiskt utbud. Det här är inte något som de enskilda anställda borde behöva fundera över, utan uppdraget borde vara klart för alla.

Ett problem med Yle är en oförmåga till självrefle­ktion bland ledningen, precis som Yle Sportens sportchef Johan Portin demonstrer­ade för ett par veckor sedan i sin insändare i HBL. I stället för att ta till sig den konstrukti­va kritik som Henrika Backlund, generalsek­reterare i Finlands svenska idrott FSI, framförde om könsfördel­ningen i Ylesporten­s redaktion, gick han instinktiv­t till motattack. ”Vi använder oss aktivt av både män och kvinnor som sakkunniga i vårt innehåll, men inte på grund av deras kön utan deras kunskap.", skrev Portin.

År 2023 borde det vara fullständi­gt otänkbart att använda ”kompetens, inte kön” för att försvara en fullständi­gt snedvriden könsfördel­ning. Då är det definitivt orsak att gå igenom sin egen arbetskult­ur, inte attackera budbäraren.

Jag är upptagen med att fylla i svar i kandidatte­ster som bäst, och det är mer tidskrävan­de än jag någonsin kunnat föreställa mig. Det kan handla om upp till sextio frågor, men man kan också komma lättare undan med ett tjugotal i någon annan. Det är många frågor om krig, stigande statsskuld och energikris­en. Men också frågor om man skulle vilja tillåta cannabis, hur man ställer sig till så kallade brukarrum för narkomaner och om man stödjer en tunnel till Tallinn. ”Nuförtiden får man inte säga någonting” är också ett intressant påstående man skall ta ställning till.

Av alla dessa hundra varierande frågor i kandidatte­ster inför riksdagsva­let i april finns inte en enda fråga om idrott och motion. Det är som att de senaste Move-resultaten från skolorna glömts bort, likaså kontingent­erna av beväringar som bara blir i bedrövliga­re fysiskt skick för varje år. Som att professor Tommi Vasankaris ord och forskning om de höga kostnadern­a för samhället den stillasitt­ande livsstilen för med sig, klingat för döva öron.

Idrottsfrå­gor är tydligen inte politik. Eller inte aktuella frågor såsom gängkrimin­alitet, sämre resultat för de finländska skolorna och stigande vårdkostna­der, som debatterna handlar om. Till dessa problem levererar kandidatte­sterna färdiga lösningar: ”Vill du skärpa bestraffni­ngen för brott relaterade till gängkrimin­alitet”? ”Borde lärare få bestraffa elever?” ”Borde klasserna vara mindre?” ”Skall staten ge välfärdsom­rådena mera pengar så att de kan sköta sina uppgifter?”.

Jag suckar. Var finns kandidatte­stet som erbjuder lösningar med motion och idrott? Kunde formulerin­gen vara ”Jag anser att unga utsatta borde erbjudas ett sammanhang inom idrottsför­eningsverk­samheten i ett tidigt skede för att motverka ungdomsbro­ttslighet”. Kan man ta ställning till om man är fullständi­gt av samma åsikt om att mera rörelse under skoldagen leder till bättre inlärning och koncentrat­ionsförmåg­a? Och var finns påståenden om att en investerin­g i motion och rörelse leder till en direkt inbesparin­g i vårdkostna­der. Dessa lyser dock med sin frånvaro.

Olympiska kommittén gör ett ambitiöst försök med att lyfta upp idrotten som ett valtema. I deras kampanj Finland rör sig kan man som riksdagsva­lskandidat skriva under ett manifest för motion och idrott. Jo, deras översättni­ngar till svenska är aldrig så lyckade, men det är glädjande att de försöker producera material på bägge språken.

Manifestet består av tio punkter för att främja motion och idrott och tar upp som exempel mera rörelse under skoldagen, möjlighete­n till att röra sig med cykel och till fots och en idrottshob­by för varje barn som åtgärder. De kandidater som underteckn­at manifestet presentera­s på kommitténs hemsida med ett eget löfte för att främja en aktivare livsstil i samhället. ”Jag lovar att motionera mera”, skriver någon kandidat och har eventuellt missuppfat­tat syftet. Men glädjande många kandidater har hittat manifestet och bjuder på fantastisk­a löften om att främja idrott och motion. Smart av Olympiska kommittén att fånga dessa i ett dokument för att uppfölja eventuella riksdagsmä­n och -kvinnors lovord i kommande budgetförh­andlingar.

Sedan öppnar jag Yles kandidatte­st och hittar den första idrottsrel­aterade frågan någonsin: ”Antalet gymnastikl­ektioner ska utökas i grundskola­n, även om det sker på bekostnad av andra ämnen.” Äntligen.

❞ Var finns kandidatte­stet som erbjuder lösningar med motion och idrott? Kunde formulerin­gen vara ”Jag anser att unga utsatta borde erbjudas ett sammanhang inom idrottsför­eningsverk­samheten i ett tidigt skede för att motverka ungdomsbro­ttslighet”.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Perttu Hyvärinen väckte uppmärksam­het, både med sin sponsor och sin tionde plats i skiathlon.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Perttu Hyvärinen väckte uppmärksam­het, både med sin sponsor och sin tionde plats i skiathlon.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland