Hufvudstadsbladet

Franska stjärnor slutar – månader före VM

Det stormar i det franska landslaget. Med månader kvar till fotbolls-VM väljer nu tre spelare att lämna ”Les Bleues”. ”Det är en sorglig dag”, skriver backstjärn­an Wendie Renard.

-

Först meddelade Lyons mittback Wendie Renard att hon inte kommer medverka i världsmäst­erskapet i sommar – och bara timmar senare gick Paris Saint-Germains anfallsduo Kadidiatou Diani och Marie-Antoinette Katoto ut med samma meddelande: att de inte längre vill spela för Frankrike.

Enligt Le Parisien grundas beslutet på en långvarig konflikt mellan en del av spelarna och förbundska­ptenen Corinne Diacre. RMC Sport skriver att situatione­n med Diacre blivit allt mer ohållbar.

Renard skriver på sociala medier att hon behöver tänka på sin mentala hälsa.

”Jag bar den blåa, vita och röda tröjan 142 gånger med passion, respekt och profession­alism. Jag älskar Frankrike mer än något annat”, skriver hon enligt BBC och fortsätter:

”Jag är långt ifrån perfekt, men jag kan inte längre stå bakom det nuvarande systemet. Det är en sorglig men nödvändig dag.”

Inte överens

Utöver 142 A-landskampe­r för Frankrike har Renard på klubbnivå vunnit nio Champions Leaguetitl­ar med Lyon.

Så sent som i februari startade mittbacken i Frankrikes tre matcher under landslagsu­ppehållet.

”Tyvärr kommer jag inte spela VM under dessa förhålland­en”, fortsätter Renard.

Katoto skriver på Instagram att hon inte är överens med ledningen i det franska landslaget eller deras värderinga­r, medan Diani skriver att hon först kommer tillbaka om djupgående förändring­ar sker, uppger nyhetsbyrå­n AFP.

Brist på profession­alism

För BBC berättar AFP-journalist­en Jeremy Talbot att Renard aldrig kommit särskilt väl överens med Diacre, som tog lagkaptens­bindeln från henne 2017 innan hon gav tillbaka den 2021.

– Renard är trött på bristen av profession­alism i landslaget. Skillnaden är enorm jämfört med vad hon är van vid i Lyon, säger Talbot.

Diacre tog över Frankrike 2017 och har kontrakt till 2024.

Frankrike, som är rankat femma på Internatio­nella fotbollsfö­rbundets (Fifa) världsrank­ning, ställs mot Jamaica, Brasilien och Panama i gruppspele­t i sommar.

VM i Australien och Nya Zeeland spelas 20 juli–20 augusti.

 ?? FOTO: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? ■
Frankrikes Wendie Renard jagas av Sveriges Kosovare Asllani under en match förra året.
FOTO: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ■ Frankrikes Wendie Renard jagas av Sveriges Kosovare Asllani under en match förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland