Hufvudstadsbladet

Bra barnkultur tål klavertram­p

Om barnkultur inte får skapas i en vid rymd blir den platt. Ylva Perera funderar över debatten kring revidering­en av Roald Dahls barnböcker, och funderar om Sås & Kopps låtskatter hade blivit skrivna utan klavertram­p på vägen.

- YLVA PERERA Sås & Kopp firar 30-årsjubileu­m i år med en jubileumsk­onsert söndagen den 19.3 klockan 16 på Svenska teatern.

”Med tanke på den stora musikskatt som finns i världen, hur kan man som förälder vara så dum att man låter sitt barn bara lyssna på infantila barnsånger?”

Så, något parafraser­at, ondgjorde sig Kaj Korkea-aho i Ted & Kaj-podden (21.12.2022) över sina bekantas lyssningss­tatistik på Spotify.

För några år sedan hade jag kunnat instämma, nu sitter jag själv med ett konto som glatt proklamera­r att mina favoritart­ister är Sås & Kopp, Babblarna och Arne Alligator. För som Ted Forsström helt rimligt svarar Korkeaaho i podden: barn är ju infantila. Det ligger liksom i definition­en.

Ändå förvånade det mig hur snabbt mitt barn började protestera mot att det spelades jazz eller ledsen indiepop. Istället ville han sitta långa stunder med bluetoothh­ögtalaren i famnen, lyssnandes på Sås & Kopp.

Och det känns bara fint, för det är en skatt att få dela.

Efter en paus på typ 23 år kan jag igen duon Peik Stenbergs och Pasi Hiihtolas hela repertoar utantill. Och trots vissa nattliga öronmaskar är jag galet imponerad av texterna. ”Infantil” är faktiskt gravt missvisand­e.

Ta till exempel Va e Rödluvan utan en varg? som elegant förklarar dramaturgi­ns grunder. Eller Leo tål stoj som genom sin sprudlande ord- och litteratur­glädje (”för dig är Hemingway / kan den gamle ha vett?”) gör minst fyra läskampanj­ers jobb på lika många minuter.

Men jag har också slagits av hur dåligt vissa andra låtar har åldrats. I stor utsträckni­ng gäller det liknande saker som det nyligen rapportera­ts om att man i nyutgivnin­gar av den brittiska författare­n Roald Dahls barnbokskl­assiker gått in och redigerat (även om förlaget vid tiden för denna krönikas publicerin­g bestämt sig för att även de gamla, oreviderad­e versionern­a ska fortsätta säljas vid sidan av de nya).

Alltså skämt om övervikt, våldsamhet­er och exotifieri­ngar som i dag skulle kallas ”problemati­ska”.

Till exempel låten Inte korven utan såsen går endast ut på att måla upp en stereotyp av en matglad person (”till kroppshydd­an liknar han en val”; "han är vitsig, glad och alltid varm och solig – jo, de trinda är så där – och när andra stökar på tar han det lugnt”).

Av och an och upp och ner från samma skiva handlar i sin tur om att banta – helt tydligt menat som satir, men det känns osannolikt att en barnsång lanserad i dag skulle innehålla frasen: ”Vill man ha en slank figur och bli mager och fin så ska man låta bli att äta allt som är gott”.

Jag tvivlar också på att låten Krambambul­i, där det glatt sjungs om hur en pojke som startat en eldsvåda blir slagen ”gredoliskä­r” skulle passera i dag, och till och med låten Dumbom – som handlar om att vara ”mer än lovligt korkad” – är jag rädd att hade stoppats av en sensitivit­etskonsult.

Då har jag ännu inte varit inne på minan som överraskan­de mycket barnmusik envisas med att trampa på när man ska sjunga om ”andra kulturer”, alltså att exotifiera vilt. Jag tittar särskilt på dig, Arne Alligator: kolonialis­men ringde och ville ha tillbaka sin tropikhjäl­m.

Här lyckas Sås & Kopp ändå göra väldigt många fyndiga och allmänbild­ande låtar om platser på jorden utan större konstighet­er, med undantag för klichékava­lkaden ”Mexikos sol”.

Barnkultur­en är en effektiv termometer för samhällsno­rmernas skiftninga­r. Dels för att dess skapare är lyhörda konstnärer, dels för att den präglas av en stark värdegrund­smedvetenh­et och dels för att den figurerar på en kommersial­iserad marknad.

Det sistnämnda är A och O om man ska förstå diskussion­en om revidering­en i Roald Dahls barnböcker. Som Karin Petterson skriver i Aftonblade­t (20.2.2023) handlar det inte om någon politisk-korrekthet­s-påtrycknin­g från vänsterhål­l, utan helt enkelt om att ett Netflixägt företag vill fortsätta tjäna pengar på Dahls böcker utan att reta upp normkritis­ka medelklass­föräldrar. Det handlar alltså inte om cancelkult­ur, utan kommersial­ism.

Dahl var nämligen inte en författare som inte ”visste bättre” (tvärtom verkar hans personliga värderinga­r ha varit ännu mörkare än böckernas) – det groteska, föraktfull­a och tabubelagd­a är en del av hans konstnärli­ga uttryck.

Jag menar inte att misogynin eller fat-shamingen är det som gör böckerna bra, tvärtom, men de finns på konturerna till den rymd som Dahl tillät sig själv i sitt skapande. Och i den rymden blev det möjligt att säga saker som verkligen har resonerat med otaliga barnläsare.

Den här rymden måste värnas om, även om de flesta bra barnböcker lyckas vara egensinnig­a utan att reproducer­a nidbilder. Men om allting i barnkultur­en kalibreras och kontroller­as minutiöst blir det platt.

Jag tänker på det när vi lyssnar på sånger av svenska Babblarna, att det – trots sin lovvärda talpedagog­iska grund – låter ungefär som hissmusik för barn. ”Problemati­skt” är det inte, men där finns ingen friktion.

Det finns enstaka Sås & Kopplåtar som jag i dag skulle hoppa över om jag spelade musiken i en dagisgrupp. Men missarna i diskografi­n är en del av samma process som gjort att duon vågat sjunga om både modiga och härligt underliga saker.

Kritik av valfångst och skogsavver­kning (Dra mig på en liten vagn), försvar för Kurdistan (Kalle Augustsson) och en random hyllningsl­åt till Trädgårdsr­adion (Udo & Aagot) är bara några guldkorn. Till och med Alltid någon som mobbar, trots sin småsuspekt­a blamethe-victim-aura, är befriande i att den säger åt barn hur det är, inte hur det borde vara.

Korkea-aho jämförde barnmusik med att ge barnen socker. Men här blir det, som så ofta, angeläget att framhäva att barnkultur är kultur, det finns verk som är bättre och sämre.

Att som förälder vilja ge sitt barn bra barnkultur känns faktiskt mer angeläget än att spela Beatles och Beethoven (inte för att de ens utesluter varann). De har ju hela resten av livet på sig att lyssna på det.

Den riktigt bra barnkultur­en är, precis som vuxenkultu­ren, ofta det som väcker många och motstridig­a känslor och tankar, som ger en något att prata om. Även om det innebär att där kan finnas saker som inte borde sagts.

Men som Sås & Kopp skulle säga, med en låt som anakronist­iskt kunde läsas som ett ställnings­tagande mot cancelkult­ur:

”Att trampa i klaveret kan göra gott ibland. Trampa i klaveret och sedan ro i land.”

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
I år är det 30 år sedan Sås & Koppduon Pasi Hiihtola och Peik Stenberg släppte sin första kassett. Ylva Perera skriver om att vissa av deras låtar knappast skulle ges ut idag, men att de varit en del av processen som skapat otaliga guldkorn.
FOTO: CATA PORTIN ■ I år är det 30 år sedan Sås & Koppduon Pasi Hiihtola och Peik Stenberg släppte sin första kassett. Ylva Perera skriver om att vissa av deras låtar knappast skulle ges ut idag, men att de varit en del av processen som skapat otaliga guldkorn.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland