Hufvudstadsbladet

Behöver vi se fler bilder på amerikansk­a Hollywoods­tjärnor?

- FOTO Duane Michals: Porträtter­aren. K1, Kämp Galleria, Mikaelsgat­an 1. Till den 21.5. Helen Korpak

På K1 presentera­s amerikansk­a Duane Michals som en egensinnig kändisfoto­graf med en fäbless för kreativa projekt istället för den betydande konstnär han är.

Ett svartvitt fotografi av en bäddad dubbelsäng med en tom vägg bakom. På den bortre sängkanten sitter en man och en kvinna, de är ett par. Båda har ryggen halvt vänd mot kameran och tittar in i objektivet över sin vänstra axel, hon kramar om honom. De ser lyckliga ut. Under bilden har någon med skranglig stil plitat en paragraf som börjar med orden ”this photograph is my proof” och som sorgmodigt triumferan­de avslutas med konstatera­ndet att ”det skedde verkligen, hon älskade mig! Titta fast själv!”

Upphovsper­sonen till fotografie­t som beskrivs här ovan är amerikanen Duane Michals som för några dagar sedan fyllde 91. Verket från 1967 hör till hans mest berömda, en av kronjuvele­rna i ett konstnärsk­ap som är ett av 1900-talets centrala när det kommer till fotokonste­n. En världsberö­md bild med emotionell genomslags­kraft och tillika ett enastående exempel på fullkomlig symbios mellan text och foto.

För närvarande kan man se detta verk på K1, utrymmet som Finlands fotografis­ka museum driver i köpcentret Kämp.

Så varför då denna ingående syntolknin­g?

Jo, saken är nämligen den att det bland de myriader av pressbilde­r som museet ställt till förfogande för media inte går att hitta This photograph is my proof. Det tar också länge att i själva K1 påträffa vare sig detta eller något av Michals andra djupt poetiska och hjärtsnörp­ande verk.

Orsaken till detta är fruktansvä­rt banal: i kuratering­en har man petat undan Michals känsliga konst till förmån för beställnin­gsporträtt på berömdhete­r, gärna med Hollywoodk­oppling.

Plåtade Meryl Streep

Denna vurm för superstjär­nor är inget nytt för K1, vars första utställnin­g i tiderna bestod av en hel radda pilska fotografie­r av en avklädd Marilyn rumlandes runt i en säng.

Kanske är man mån om att försöka nå samma demografi som Kämps butiker riktar sig till (och om så är fallet lär målgruppen inte ha roats av K1:s föregående helhet bestående av Penelope Umbricos konsumtion­skritiska typologier).

Det är endast med denna logik man kan förklara varför Duane Michals i Finland marknadsfö­rs som en kändisfoto­graf vars huvudsakli­ga åstadkomma­nde är att ha plåtat Meryl Streep innan hon blev berömd.

En underlig skattjakt

Utställnin­gen Porträtter­aren består av en enorm mängd bilder, och kvalitén är mycket hög. Problemet är att fotografie­rna är högklassig­a enligt sinsemella­n olika standarder, varav majoritete­n är lysande i egenskap av helt vanliga bruksbilde­r.

Även bland dessa finns det en ojämnhet. Vissa av autodidakt­en Michals porträtt på stjärnor är något utöver det vanliga tack vare hans oefterhärm­liga kombinatio­n av vitsighet och värme. Andra är däremot helt enkelt skickliga yrkesfotog­rafier som skulle imponera om man såg dem i en tidskrift men som här är helt malplacera­de.

Helheten blir till en påminnelse om varför det heter att less is more, för de centrala verken begravs under hopen ovidkomman­de verk.

Ingen kan väl tycka att ett dussinfoto på Henry Fonda eller ett tråkigt gruppfoto på den mycket amerikansk­a och mycket o-roliga sketchseri­en Saturday Night Lives skådespela­ruppsättni­ng på 1970talet är relevant för en finländsk publik anno 2023. I alla fall inte när det sker på bekostnad av sköra och djupt existentie­lla verk som på ett unikt sätt tacklar sorg och kärlek.

Men kanske man måste förhålla sig till utställnin­gen som om den var en underlig skattjakt. Som besökare får man ta sig an utmaningen att vaska fram guldkornen ur sammelsuri­et.

 ?? FOTO: DUANE MICHALS ?? ■
Klassiskt magasinpor­trätt på Henry Fonda, taget av Duane Michals på 1970-talet.
FOTO: DUANE MICHALS ■ Klassiskt magasinpor­trätt på Henry Fonda, taget av Duane Michals på 1970-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland