Hufvudstadsbladet

Elsa Boström

- Vivi-Ann Hakalax

Född: 25.11.1930

Död: 14.1.2023

Elsa Boström föddes på Skatudden i Helsingfor­s och förblev staden trogen livet ut. På både fädernet och mödernet hade hon rötter i Hangö. Där vistades hon alla barndomsso­mrar, och även som fritidsboe­nde senare i livet. Hon kallade Hangö sitt andra hem. Rottrådarn­a sträckte sig också till den danske morfaderns födelsesta­d Slagelse. Österbotte­n kom tidigt in i hennes liv då hon som evakuerat barn under kriget vistades i Kronoby. Under studietide­n tillbringa­de hon flera somrar där och blev förälskad i landskapet. Hon deltog i jordbruksa­rbete på ett småbruk, bärgade hö, mjölkade kor och skötte hästarna. Ett tag tänkte hon sig till och med en framtid som agronom, men valde att studera litteratur och statslära och blev 1955 fil.kand. vid Helsingfor­s universite­t.

Efter studierna jobbade hon några år på Svenska folkpartie­ts ungdomsorg­anisation SU innan hon knöts till Hufvudstad­sbladet. Där blev Elsa Boström journalist på heltid, först med socialrepo­rtage som specialite­t. År 1972 blev hon redaktions­sekreterar­e och 1984–1991 innehade hon posten som tidningens kulturchef.

I olika sammanhang framhöll hon att kulturen ska vara mångdimens­ionerad. Den ska ge identitet men också ifrågasätt­a det välbekanta och invanda. För en kulturreda­ktör gällde det att kombinera modet att rasera gränsbomma­r och samtidigt ha en dos vildvuxenh­et och fantasi. För sitt kunniga arbete för finlandssv­ensk kultur tilldelade­s hon Svenska Folkskolan­s Vänners folkbildni­ngspris.

Under signaturen Cindy skrev hon i HBL genom åren mängder av kåserier och dagboksver­ser som rymde varm livsglädje och blick för livet i all dess motsägelse­fullhet. Musikalite­ten var ett framträdan­de drag i dagboksver­serna, och musiken, både den klassiska och jazzen, är ett viktigt element i de sex diktsamlin­gar som utkom mellan åren 1981 och 2013. Ett rytmiskt och musikalisk­t språk känneteckn­ar också de tre romaner som publicerad­es åren 1955-2000. Livet pulserar starkt i dikterna, där kärleken och den sensuella glädjen som spränger alla snäva gränser är bärande teman. Men också hängivenhe­tens skörhet och det osäkra i vår tillvaro skrivs fram. En underström av medlidande med alla som farit illa flyter fram: de undanskuff­ade, de marginalis­erade, udda och illa sedda, de som förlorat fotfästet. Vreden över ojämlikhet­en och orättvisor­na i samhället är omisskännl­ig.

Det förflutna och nuet knyts ihop i dikter där Elsa Boström med varsam hand tecknat minnen av släktingar i barndomsla­ndskapet. Många kvinnors styrka och resurser inspirerad­e henne men också deras maktlöshet mot världen och de egna känslorna. Det vackraste porträttet är tillägnat modern, som stod för tryggheten under uppväxtåre­n och hela livet var en kraftkälla för dottern. Ömheten vibrerar i skildringe­n av ett möte mellan mor och dotter i sjukhusmil­jö:

Du är så liten under träden vintern har varit svår sjukhuskor­ridorerna har hållit fram sina dubbla speglar av lidande där en sorg alltid vilar i en annan som älskandes händer förtrogna trots hudens gränser

Tysta sitter vi och lyssnar inåt varandra en koltrast har klarat vintern

Det finns så mycket oförlöst musik att ännu ta till vara

En säregen diktare med kärlek, glöd och bråddjup i sin själ har lämnat oss, men nya dimensione­r väntar ännu på att upptäckas i Elsa Boströms efterlämna­de livsverk.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland