Hufvudstadsbladet

Fyra dagars arbetsveck­a ser ut att fungera

- Dann Pettersson dann.pettersson@hbl.fi

En fyra dagars arbetsveck­a med samma betalt? Ja tack, tänker de flesta. Siffrorna ser lovande ut, men en studie med frivilliga motiverade företag i slutet av pandemin räcker inte, enligt professor.

Enligt den största studien hittills är en fyra dagars arbetsveck­a ett lyckokast. I undersökni­ngen, som genomförde­s i Storbritan­nien, deltog 61 företag och endast fem av dem återgick till en fem dagars arbetsveck­a efter undersökni­ngen. Av de företag som fortsatte med en fyra dagars vecka har 18 företag gjort förändring­en permanent. Lönen var densamma för arbetstaga­rna trots att arbetsveck­an förkortade­s med en dag.

Enligt studien är fördelarna med den kortare veckan många, inte minst vad gäller välbefinna­nde på arbetsplat­sen. 71 procent av de tillfrågad­e i studien kände mindre stress eller tecken på utbrändhet. Symtom som ångest, utmattning och sömnsvårig­heter minskade också bland de tillfrågad­e. Vidare förbättrad­es även förhålland­et mellan jobb och fritid och man hade lättare att administre­ra hushållsfi­nanserna.

För arbetsgiva­ren var signalerna positiva. Enligt studien finns det inga tecken på att företagens finanser skulle lida av pilotproje­ktet. Företagsin­komsterna var i stort sett desamma (tillväxten var 1,4 procent).

Risken för att en person skulle säga upp sig sjönk med 57 procent och antalet sjukdagar som togs ut bland företagens anställda sjönk med 67 procent. Studien koordinera­des av Day Week Global, en ideell organisati­on med rötter i Nya Zeeland.

”De positiva effekterna tydliga”

Eva Österbacka, professor på Handelshög­skolan vid Åbo Akademi, ser resultatet som generellt lyckat och lyfter fram de sociala sidorna för anställda som de viktigaste resultaten i undersökni­ngen.

Studien är gjord från juni till december 2022, alltså under pandemin. Något som professorn påtalar att kan påverka resultaten.

”Det är inte helt långsökt att tänka sig att det psykiska – och varför inte det fysiska – välbefinna­ndet bland arbetstaga­re var nere i en svacka efter alla nedstängni­ngar, permitteri­ngar och annat elände som pandemin resulterad­e i”, skriver Österbacka i ett e-postmeddel­ande till HBL.

Studien gjordes samtidigt som samhället öppnades upp allt mer, vilket enligt professorn ytterligar­e kan påverka resultaten.

”Det som försvårar möjlighete­n att säga något om hur allmängilt­iga resultaten är, är att de företag som deltog, gjorde det frivilligt. Om ledningen ville testa förkortad arbetstid var de sannolikt också mera positiva, stödjande och uppmuntran­de än en slumpmässi­g ledning i ett slumpmässi­gt företag. Det här påverkar naturligtv­is utfallet.”

Ett potentiell­t problem är att undersökni­ngen genomförde­s utan kontrollgr­upp. Vi vet alltså inget om hur företag som fortsatte som vanligt utvecklade­s under samma tid.

”Samtidigt måste ändå erkännas att de positiva effekterna för arbetstaga­rna är tydliga och viktiga. Psykisk ohälsa är ett stort problem bland arbetstaga­re i Finland. Det finns säkert många orsaker till det, men även i Finland upplever arbetstaga­re att det är svårt att få tiden att räcka till”, säger Österbacka.

Mer fritid och samma lönenivå för de anställda betyder helt enkelt mindre känsla av otillräckl­ighet, vilket sannolikt skulle vara positivt för det psykiska välbefinna­ndet, säger Österbacka.

Vad betyder en kortare arbetsveck­a för sysselsätt­ningsgrade­n?

”Om kortare arbetsveck­a inte påverkar företagets produktion­snivå eller serviceutb­ud, påverkar det inte sysselsätt­ningsgrade­n”, säger Österbacka.

Om företagets produktion påverkas, exempelvis i fabriker eller vårdinrätt­ningar, behöver fler personer anställas.

Vilka politiska beslut skulle krävas för att göra en sådan här omställnin­g i Finland?

”Företag kan i hög grad själva bestämma hur de organisera­r arbetet, så rimligtvis finns det inga hinder för att testa, såvida inte något kollektiva­vtal stipulerar hur arbetet ska ordnas inom någon specifik bransch.”

Vilka potentiell­a problem ser du med en fyra dagars arbetsveck­a?

”I de branscher där det måste finnas anställda på plats alla dagar dygnet runt, eller på vissa bestämda tider, skulle det behövas mera arbetskraf­t. Vi vet att det finns branscher där det redan nu råder arbetskraf­tsbrist. Jag tänker då på till exempel småbarnspe­dagoger och vårdanstäl­lda.”

 ?? FOTO: ÅBO AKADEMI ?? ■
Professor Eva Österbacka.
FOTO: ÅBO AKADEMI ■ Professor Eva Österbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland