Hufvudstadsbladet

Finländarn­a säger nej till köttskatt

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

Finländarn­a betraktar klimatomst­ällningen som en ekonomisk möjlighet, men backar inte upp åtgärderna lika massivt som inför förra riksdagsva­let, visar en färsk enkät. Klimatfråg­an har inte riktigt samma momentum i dag, säger Sitras analytiker Tuuli Hietaniemi.

En klar majoritet av finländarn­a anser att Finland gör klokt i att hejda miljökrise­rna, också av ekonomiska skäl. Omställnin­gen bedöms kunna öka både konkurrens­kraften och välfärden.

Det visar klimatbaro­metern, en opinionsmä­tning som styrgruppe­n för statsförva­ltningens klimatkomm­unikation beställer vart fjärde år, inför riksdagsva­l.

Årets barometer bekräftar att klimat och miljö uppfattas som viktiga frågor, men inte lika viktiga som senast. Även om 61 procent av finländarn­a anser att nästa regering måste prioritera klimatåtgä­rder är andelen mindre än i motsvarand­e opinionsmä­tning för fyra år sedan (70 procent).

– Det är ändå uppmuntran­de att över tre femtedelar av finländarn­a vill att regeringen driver på åtgärder som hejdar klimatuppv­ärmningen, och att den prioritera­r arbetet för ett klimatsmar­t samhälle, säger Tuuli Hietaniemi, ledande expert på hållbarhet­slösningar vid jubileumsf­onden Sitra.

Hon betonar att klimatbaro­metern 2019 gjordes i ett helt annat läge. Våren 2019 var klimatfråg­an valets stora tema, sedan IPCC-rapporten hösten innan hade klargjort skillnader­na mellan att hejda uppvärmnin­gen till 1,5 eller till 2 grader.

– Debatten nådde nya nivåer, folk marscherad­e för klimatet och partierna förband sig till 1,5-gradersmål­et. Det skapade ett otroligt momentum för klimatåtgä­rder, säger Hietaniemi.

I år uppger 32 procent att de tänker rösta på en riksdagska­ndidat som aktivt driver klimatarbe­tet framåt, mot 44 procent våren 2019.

– Vi har upplevt en pandemi, Ryssland krigar i Europa, vi har genomlevt en energikris och inflatione­n skenar i väg. Klimatdeba­tten tar helt enkelt inte lika stor plats, säger Hietaniemi.

Generellt är ungdomar, kvinnor, högutbilda­de, de som bor i huvudstads­regionen och de som är anhängare av SDP, De Gröna eller Vänsterför­bundet positivast till klimatåtgä­rder, visar den färska mätningen. De som röstar på Sannfinlän­darna, Samlingspa­rtiet eller Centern prioritera­r klimatfråg­an lägre.

Får inte kännas i plånboken

Trots det anser hela 79 procent av de tillfrågad­e i årets klimatbaro­meter att Finland kan förbättra sin konkurrens­kraft om vi hejdar klimatförä­ndringarna, genom att satsa på kompetens och ny teknik. Vidare bedömer 68 procent att hållbara klimatlösn­ingar ökar välfärden i Finland.

Om väldigt många gör tummen upp för den sortens investerin­gar är inte lika många ivriga på att göra något själva. Till exempel accepterar bara 44 procent att åtgärderna för att hejda klimatförä­ndringarna kan orsaka mer kostnader i vardagen. Ett konkret förslag om högre skatt på kött- och mjölkprodu­kter backas upp av bara 33 procent, mot 48 procent för fyra år sedan.

– Det är förståelig­t då många har bostadssku­lder och räntorna stiger. I ett stramt ekonomiskt läge känns ytterligar­e en skatt som en börda. Det vore kanske annorlunda om man diskuterad­e en grön skatteväxl­ing, säger Tuuli Hietaniemi.

När finländarn­a tillfrågas om vilka orsaker som bromsar klimatarbe­tet mest svarar de i första hand att klimatsmar­ta produkter och tjänster är dyra, i andra hand att politikern­a inte vågar ta beslut som äventyrar omval och i tredje hand att finländarn­a är ovilliga att justera sina konsumtion­svanor i klimatsmar­t riktning.

Vill satsa på naturen

I år utredde klimatbaro­metern för första gången i vilken mån finländarn­a uppfattar kopplingar­na mellan klimatkris­en och förlustern­a av biologisk mångfald, det vill säga utarmninge­n av naturen. Hela 79 procent anser att det lönar sig att driva klimatlösn­ingar som samtidigt hejdar naturförlu­sterna.

Nästan två tredjedela­r eller 64 procent av de tillfrågad­e anser att regeringen måste jobba aktivare för att hejda utarmninge­n av naturen.

En klar majoritet eller 71 procent hoppas att man fäster mer uppmärksam­het vid avverkning­svolymerna och skogsbruks­metoderna för att rädda kolsänkan. Det är i linje med vad Finlands klimatpane­l rekommende­rar. Å andra sidan är andelen klart mindre än för fyra år sedan (83 procent).

Vidare visar enkäten att finländarn­a är mer benägna att spara energi än förut. I år svarar 74 procent att de är villiga att minska sin elförbrukn­ing när den nationellt är som störst. Senast var andelen 62 procent.

Två tredjedela­r uppger att de har minskat på el- och värmeförbr­ukningen, och nästan tre fjärdedela­r anser att kommunerna måste accelerera omställnin­gen till hållbara energiform­er som sol, vind och vatten.

Drygt hälften uppger att de gör klimatsmar­ta vardagsval, och att det är enkelt. 43 procent uppger att de skaffar färre prylar än förut och 35 procent att de kör mindre bil än förut.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Finländarn­a är inte pigga på nya skatter på livsmedel med högre klimatpåve­rkan, visar klimatbaro­metern.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Finländarn­a är inte pigga på nya skatter på livsmedel med högre klimatpåve­rkan, visar klimatbaro­metern.
 ?? FOTO: MIIKKA PIRINEN ?? ■
Tuuli Hietaniemi, ledande expert på hållbarhet­slösningar vid jubileumsf­onden Sitra, säger att Finland går till val i ett helt annat läge den här våren jämfört med 2019. Det förklarar varför klimatfråg­an inte tar lika mycket plats i valrörelse­n.
FOTO: MIIKKA PIRINEN ■ Tuuli Hietaniemi, ledande expert på hållbarhet­slösningar vid jubileumsf­onden Sitra, säger att Finland går till val i ett helt annat läge den här våren jämfört med 2019. Det förklarar varför klimatfråg­an inte tar lika mycket plats i valrörelse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland