Hufvudstadsbladet

Kvinnan i Vasa har medgett lögn om ålder till polisen

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Den vuxna kvinna som deltog i församling­ens barnklubb i Vasa har uppgett till polisen att hon inte hade för avsikt att skada barnen. Det framgår av polisens handlingar.

Anmälan till polisen kom i november 2021. En pappa misstänkte att en person som deltog i församling­ens klubbverks­amhet för barn inte alls var ett barn, utan vuxen. Hon hade bland annat bett hans dotter komma till henne övernatten, och pappan var oroad över att det skett någon form av utnyttjand­e.

Så fick polisen för första gången höra om det fall i Vasa som väckt stor uppmärksam­het. Vid en närmare utredning visade det sig att kvinnan som deltog i församling­saktivitet­en för barn är i 40-årsåldern.

HBL har tagit del av anmälan och polisens beslut att inte inleda en förundersö­kning i fallet.

Av handlingar­na framgår att polisen drygt ett år senare, så sent som i januari 2023, hörde kvinnan och den man som uppträtt som hennes far. Hon är i 40-årsåldern och han i 50-årsåldern.

Enligt utskriften sade kvinnan då att varken hon eller mannen hade för avsikt att göra barnen något illa.

Kvinnan medgav för polisen att hon sagt i klubben att hon är minderårig. Efter att kvinnans riktiga ålder avslöjats ska kvinnan ha talat med församling­spersonal och inte längre fått delta i klubbverks­amheten.

Mannen uppgav i sin tur att hans andel i det hela var att kvinnan bett honom vara med. Enligt handlingar­na är han hennes make.

I övrigt är en stor del av det korta referatet sekretessb­elagt.

Enligt handlingar­na ska kvinnan ha deltagit i klubbverks­amheten i nästan två år, och också varit med på läger. Hon ska även ha bjudit hem barn på födelsedag­skalas där mannen var på plats.

Polisen misstänker inte brott

Förra veckan beslutade Vasapolise­n att lägga ner förutredni­ngen och inte inleda en egentlig förundersö­kning. Motivering­en är att det inte har framkommit något konkret eller någon objektivt observerba­r omständigh­et som ger skäl att misstänka brott.

Polisen har också hört föräldrarn­a som gjorde anmälan och tagit del av textmeddel­anden som deras barn och kvinnan sänt till varandra. Polisen skriver att inget i det som föräldrarn­a berättat eller i meddelande­na tyder på att det skulle handla om vålds- eller sexualbrot­t, eller något annat brott.

Iltalehti var först med att rapportera om polisens förutredni­ng.

Som HBL har rapportera­t tidigare i veckan har ärendet ändå tagit en ny vändning i och med att polisen har fått en begäran om undersökni­ng om församling­ens agerande.

Enligt Yle har pappan som anmälde kvinnan gjort ett klagomål till Justitieom­budsmannen om polisens agerande i ärendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland