Hufvudstadsbladet

Fredriksto­rget blev ett träd fattigare

På Fredriksto­rget har ett gammalt träd huggits ner. Tråkigt och synd, säger Riitta Matilainen som driver blombutike­n i tältet på torget.

- Dann Pettersson dann.pettersson@hbl.fi

Ett gammalt lövträd fälldes på Fredriksto­rget i Rödbergen i Helsingfor­s förra veckan. Dessutom utan förvarning, säger Riitta Matilainen och hennes vän Jarno Qvick som hjälper till i blombutike­n vid torget. De tycker båda att det är synd att trädet sågats ner – det blir glesare och glesare i stadsdelen.

– För sex år sedan föll det en gren från trädet längst in i hörnet. Då fattade staden beslut om att det måste fällas, eftersom det var farligt. I samband med det undersökte­s det nu fällda trädet och det ansågs vara friskt, säger Qvick.

Enligt Helsingfor­s stads trädspecia­list Juha Raisio var trädet som höggs en jolster. Trädarten ingår i samma familj som bland annat asp och vide. Raisio har pratat med stadens arborist och trädet i fråga besiktigad­es förra året. Då fattades beslut om avverkning.

– Om träden är gamla måste de naturligtv­is ses över, men bristen på informatio­n är tråkig, säger Matilainen och Qvick vid torget.

– I går kom jag hit och då var trädet mitt i allt nerhugget och ingen hade sagt något. Kunde man inte tagit ner grenar? undrar Matilainen.

– Jag har bott i Rödbergen i 35 år och ”Fredans” torg är lite av hjärtat i det här området. Utan träd är det inte alls samma sak, säger Qvick.

Träden på torget är inte bara av betydelse för stadens invånare. Enligt Matilainen och Qvick bodde en blåmes i trädet som fälldes. Vart ska den ta vägen nu? undrar de.

Harri Timonen arbetar som hårfrisör och bor även i närheten. Också han tycker att det är tråkigt när staden glesar ut bland träden.

– Det var ett stort pådrag när de tog ner trädet, säger han.

I fjol klarade sig trädet undan avverkning på grund av ett jippo samma dag. Nu gick det helt enkelt inte att vänta längre, säger Raisio.

– Orsaken till att trädet togs ner var att en gren tidigare hade kapats och efter det hade stammen börjat ruttna. Det medförde risk för att andra grenar skulle kunna falla från trädet. Skadan var så långt hunnen att trädet inte gick att rädda, säger Raisio.

Utöver jolstern kommer en lönn i området att fällas. Enligt Raisio är trädet skadat och inte särskilt stort.

Just nu planerar staden ingen ny trädplante­ring i närheten av Fredriksto­rget. Enligt stadens plan från 2019 ska torget totalrenov­eras i mitten av 2020-talet. I samband med det kan torget komma att få nya träd.

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? ■ Jarno Qvick vid stubben av det fällda trädet.
FOTO: DANN PETTERSSON ■ Jarno Qvick vid stubben av det fällda trädet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland