Hufvudstadsbladet

”Så många kroppar, så många barn”

En örfil. Så beskriver Läkare utan gränser reaktionen från den italienska regeringen efter båtolyckan på Medelhavet utanför Kalabrien. Samtidigt stiger dödssiffra­n – många av offren är barn.

-

Räddningsa­rbetare i den lilla orten Steccato di Cutro i den italienska regionen Kalabrien fortsätter att febrilt söka efter överlevand­e från helgens båtolycka på Medelhavet.

Även alltmer desperata överlevand­e letar efter sina familjemed­lemmar på stranden, där vrakdelar, leksaker och kläder har flutit i land. Hittills har 63 människor bekräftats döda, enligt den italienska kustbevakn­ingen – däribland ett tjugotal barn.

”Min lillasyste­r försvann i havet. Hon var bredvid mig, sedan såg jag henne inte längre. Nu är hon i himlen”, berättar en pojke som räddats ur vattnet för nyhetsbyrå­n Ansa via en tolk.

Bland de döda barnen finns också ett tvillingpa­r och nyfött spädbarn, enligt italienska medier.

Giuseppe Larosa vid räddningst­jänsten berättar att de första räddningsa­rbetarna på plats slogs av det stora antalet barn – och av att kropparna hade skrapsår över hela kroppen, som om de hade försökt att hålla sig kvar på fartyget.

– Det var en skrämmande scen. Kroppar utspridda längs stranden, så många kroppar, så många barn, säger Giuseppe Larosa.

Under dagen har han fokuserat på att hjälpa de personer som överlevt olyckan.

– Det som slog mig var deras tystnad. Skräck i blicken, men stumma. Tysta, säger han.

Fartygsför­lisningen är sannolikt långt värre än vad som hittills framkommit. Det är oklart hur många som färdades på båten, men siffror mellan 170 till 250 har nämnts av räddningsp­ersonal och FN:s flyktingor­gan UNHCR.

Kritiken växer

Samtidigt som räddningsa­rbetet fortsätter i Steccato di Cutro växer kritiken mot den italienska regeringen­s hantering från såväl hjälporgan­isationer som från landets opposition.

Italiens inrikesmin­ister Matteo Piantedosi, som besökte olycksplat­sen under söndagen, meddelade under en presskonfe­rens att väder- och sjöförhåll­anden gjort det omöjligt att skicka ut en räddningsi­nsats i tid – och att flyktingar­na inte borde ha satt sig i båten till att börja med.

Uttalandet möter hård kritik från ett antal hjälporgan­isationer, däribland Läkare utan gränser, skriver La Stampa.

– De första uttalanden­a från premiärmin­ister Meloni och inrikesmin­ister Piantedosi är mer eller mindre en ren beskyllnin­g – och innebär ytterligar­e en örfil för offren och de överlevand­e från denna tragedi, sade Marco Bertotto från Läkare utan gränser under en presskonfe­rens på måndagen.

Även Elly Schlein, nyvald partiledar­e för socialdemo­kratiska PD, riktar kritik mot den italienska premiärmin­istern. I ett uttalande hänvisar hon till de nya lagar som godkändes i den italienska senaten förra veckan, och som bland annat gör det olagligt för hjälporgan­isationer att plocka upp skeppsbrut­na från fler än en båt i taget.

– Det är oacceptabe­lt att Medelhavet förvandlas till en kyrkogård under bar himmel. Det är omänskligt och strider mot alla grundlägga­nde rättighete­r att man skapar ett dekret för att försvåra räddningsi­nsatserna till sjöss, säger Elly Schlein.

Bara i år har 14 000 migranter kommit över Medelhavet till Italien, en kraftig ökning mot samma period i fjol.

 ?? FOTO: VALERIA FERRARO/AP/TT ?? ■ Personliga ägodelar har spolats i land efter att en båt förlist utanför Italiens södra kust.
FOTO: VALERIA FERRARO/AP/TT ■ Personliga ägodelar har spolats i land efter att en båt förlist utanför Italiens södra kust.
 ?? FOTO: AP/TT ?? ■ Vrakdelar från den båt som i helgen förliste på Medelhavet har flutit i land på stranden i Steccato di Cutro i Kalabrien.
FOTO: AP/TT ■ Vrakdelar från den båt som i helgen förliste på Medelhavet har flutit i land på stranden i Steccato di Cutro i Kalabrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland