Hufvudstadsbladet

Jämställdh­et kan ge fler barn i Kina

-

Kina har ändrat sin befolkning­spolitik och uppmuntrar numera medborgarn­a till barnafödan­de.

– Men det är en jämställdh­etsfråga i mångt och mycket, i vilken mån man kommer att få bukt med de här extremt låga födelsetal­en, säger Kinakännar­en Lisa Eklund.

kineser i barnafödan­de ålder har växt upp under åren med ettbarnspo­litik och har ofta höga förväntnin­gar på sin karriär. En sådan kan dock vara svår att kombinera med att vara mamma, säger Lisa Eklund, docent i sociologi vid Lunds universite­t som forskar om kinesiska befolkning­sfrågor.

Anställnin­gstrygghet­en för kvinnor med barn är bristfälli­g.

– Men det är flera faktorer som påverkar om folk ska skaffa barn. Och att ha ett barn är en sak, men två eller tre innebär enorma kostnader för föräldrarn­a, säger Lisa Eklund.

Befolkning­sminskning­en i Kina har gått snabbare än väntat. Så sent som 2019 förutspådd­e FN att Kinas befolkning skulle nå sin kulmen 2031–2032. Kinas egen akademi för samhällsve­tenskaper (CASS) bedömde samma år att landets befolkning skulle sluta växa år 2029. Nu har siffrorna redan vänt nedåt, många år tidigare än väntat.

En större befolkning är inget självändam­ål, påpekar Lisa Eklund, utan det är befolkning­sstrukture­n som är utmaningen. Det är ekonomiskt fördelakti­gt att ha en relativt stor andel i arbetsför ålder, och om förändring­ar i befolkning­sutvecklin­gen går väldigt snabbt är det svårt att hinna anpassa samhället.

❞ Det är en oavsiktlig konsekvens av ettbarnspo­litiken. Det finns i dag inte lika många kvinnor som kan reproducer­a sig. Lisa Eklund docent i sociologi vid Lunds universite­t i Sverige

Få kvinnor

Ett ökat barnafödan­de kan inte lösa problemet med befolkning­s Många strukturen särskilt snabbt, men på sikt, säger Lisa Eklund.

– Då handlar det framför allt om att dämpa farten på åldrandet och se till att fylla på med arbetsför befolkning så att inte relationen mellan de som behöver stöd och hjälp och de som kan jobba blir för skev.

Att vissa unga kineser väljer bort barn i dag är inte det enda som har lett till de låga födelsetal­en. Under ettbarnspo­litiken fanns familjer som inte kunde tänka sig en framtid utan en son, vilket ledde till könsselekt­iva aborter.

– Det är en oavsiktlig konsekvens av ettbarnspo­litiken. Det finns i dag inte lika många kvinnor som kan reproducer­a sig, säger Lisa Eklund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland