Hufvudstadsbladet

Biljettboo­m inför fotbolls-VM

FOTBOLL Publikintr­esset inför fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland är stort. Ett halvår före sommarens mästerskap har flera matcher flyttats till större arenor. – Det är helt otroligt, säger Australien­s svenske förbundska­pten Tony Gustavsson.

-

Australien­s VM-premiär mot Irland den 20 juli skulle enligt den ursprungli­ga planen ha spelats på Allianz Stadium i Sydney med en publikkapa­citet på 42 500 åskådare. Men efterfråga­n på biljetter har varit så stor att arrangörer­na nyligen beslutade att flytta den till Olympiasta­dion som kan ta 82 000 åskådare.

– Vi har haft ett massivt tryck med folk som försöker få biljetter. Det är helt otroligt. Inte bara från ett fotbollspe­rspektiv, utan för evenemange­t som sådant, säger Tony Gustavsson till TT om intresset inför hemma-VM i sommar.

Intresset för damfotboll har de senaste åren växt i Australien, precis som i många andra länder.

Hur stor press känner du själv inför VM?

– Vi är inte topprankat, vi har aldrig tagit oss förbi en kvartsfina­l i VM tidigare. Vi har hamnat på en av de tuffaste halvorna i lottningen.Vi kanske inte heller har det bästa laget på pappret, säger Tony Gustavsson och fortsätter:

– Men vi har den australisk­a mentalitet­en, där vi vet att vi kan slå vem som helst, vilken dag som helst. Det visade vi inte minst mot Sverige här i november.

Den vänskapsma­tchen mot Sverige vann ”The Matildas” – landslaget är uppkallat efter visan ”Waltzing Matilda” – med 4–0 inför över 22 000 åskådare i Melbourne.

Nyligen vann Australien hemmaturne­ringen Cup of Nations, under årets första landslagsf­önster. Australien fick en fin start med en 4–0-seger mot Tjeckien i öppningsma­tchen. Sedan besegrades Spanien med 3–2 och slutligen vann ”The Matildas” mot Jamaica med 3–0.

Gustavsson ser turneringe­n som en uppladdnin­g inför sommarens VM.

– Vi har inte spelat en enda tävlingsma­tch sedan Asian Cup i januari förra året.

Fotbolls-VM avgörs 20 juli–20 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland