Hufvudstadsbladet

Ukrainsk barnteater ger föreställn­ingar på Universum

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

För ett år sedan befann sig den ukrainska barnteater­gruppen Kalambur i Finland när kriget i hemlandet bröt ut. Medlemmarn­a har stannat i Finland och uppträder nu med sin nya pjäs Because it's my home.

För ett år sedan uppträdde den ukrainska barnteater­gruppen Kalambur på Teater Universum i Helsingfor­s med pjäsen Begi (Spring). Kalambur, som är hemma i Charkiv, skulle i fjol komma till Finland bara för att delta i barnoch ungdomsfes­tivalen Sampofest-Finland-2022 i Jyväskylä med

Begi men blev tvungna att bli kvar i Finland då den ryska invasionen av Ukraina inleddes.

Då erbjöd Universum gruppen möjlighete­n att spela teater i deras lokaler i Betaniahus­et i Rödbergen. Kalamburs medlemmar har det senaste året befunnit sig i Oravais tillsamman­s med regissören Svetlana Goncharova.

– Begi spelades två gånger i fjol och efter det splittrade­s gruppen eftersom några av medlemmarn­a skulle åka till sina föräldrar utomlands. Vi fick beskedet att gruppen jobbar på en ny pjäs och erbjöd den chansen att återvända. Det är en ambitiös grupp. Begi var en stark upplevelse som bjöd på en fysisk teater, säger Universums huvudprodu­cent Åsa Nybo.

Nu är det dags för ett nytt gästspel på Universum då gruppen två gånger uppträder med pjäsen

Because it's my home. Så här beskriver gruppen pjäsen:

”Alla älskar sitt hem oavsett var och vad det är. Hemmet är där dina första minnen bildas. Det här är dina rötter, din barndom, dina minnen. Hemmet är vår anslutning till tidigare generation­er och grunden för vår identitet.”

Föreställn­ingen ges på ukrainska och är textad till engelska och finska. Om det blir någon tredje gång för Kalambur som gästande teatergrup­p vågar Nybo inte sia om.

– Jag hoppas att de får åka hem. Det skulle säkert vara den bästa nyheten för dem.

Fotnot: Kalambur uppträder på Universum den 1 och 2 mars klockan 18. Föreställn­ingens åldersgrän­s är 12 år och samtliga intäkter går till teatergrup­pen.

 ?? FOTO: MATS SANDSTRÖM/BILDSTROM ?? ■
Kalambur uppträder på Teater Universum med pjäsen Because It's My Home.
FOTO: MATS SANDSTRÖM/BILDSTROM ■ Kalambur uppträder på Teater Universum med pjäsen Because It's My Home.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland