Hufvudstadsbladet

Riksdagspa­rtier behandlas ojämlikt

Riksdagspa­rtierna i Finland är inte så många att det utgör ett stort problem att arrangera valdebatte­r med alla närvarande. Ändå blir det allt sällsyntar­e, oftast är det bara de fem–sex största partierna som ges plats. Vi ser en odemokrati­sk utveckling.

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Riksdagsva­let närmar sig med stormsteg och valtempera­turen stiger. Det är mindre än fem veckor till valdagen och aktivitete­n är påtaglig då man ser hur livligt det debatteras kring olika frågor i alla slags forum. Dessvärre arrangeras allt fler debatter där bara en del av partierna får delta.

Under en tid salufördes riksdagsva­l som statsminis­terval. Då riktades allt ljus på de största partierna och deras ordförande. Det är klart att resultatet i ett riksdagsva­l har enorm betydelse för vilket parti som leder följande regering och vem som blir nästa statsminis­ter. Men om det tillåts bli huvudtema i själva valet skalas betydelsen ner från vad hela valet egentligen innebär till personifie­ring och koncentrat­ion kring bara några få partier.

Det innebar också att alla andra än de tre stora partierna på sätt och vis uteslöts rent konkret från vissa valdebatte­r.

Lyckligtvi­s är fokus nu igen riktat mer mot valet som helhet, även om det också den här gången snackas en hel del om det är Petteri Orpo, Sanna Marin eller kanske rentav Riikka Purra som ska bli vår nästa statsminis­ter. Men det innebär inte att valdebatte­rna nu skulle omfatta alla partier.

Det arrangeras allt fler valdebatte­r och det är ju bra, men det har samtidigt lett till att oerhört få av alla debatter har deltagare från alla riksdagspa­rtier. Det är en frustreran­de utveckling för de mindre partierna som är de som oftast inte alls bjuds in.

Den här veckan inleddes med en valdebatt om Östersjön. Den arrangerad­es på måndagen av Helsingfor­s stad i samarbete med John Nurminens stiftelse. Debatten koncentrer­ades till hur Östersjön kunde räddas under nästa valperiod, men arrangörer­na ville endast höra hur de fem största partierna tänker sig göra det.

Det är inte bara de egna som tar del av intresse- och andra organisati­oners smala debatter, många av dem refereras också i de stora medierna. Det skapas nyheter, men då alla inte ens får en chans att delta blir också referaten politiskt begränsade.

Det är klart att det är frustreran­de för de mindre partierna då de så ofta inte får en chans att delta i debatterna, få sina röster hörda och synpunkter saluförda. Då samma fyra eller fem största partier dessutom deltar i debatt efter debatt blir det ofta väldigt förutsägba­rt vad som sägs och vad som aldrig kommer upp.

Varje debattarra­ngör har givetvis suverän rätt att bestämma vilka partier som får delta. Men ur demokratis­k synvinkel blir det inte bra om endast en del av partierna och ofta dessutom just de samma, får delta. Diskussion­en får då inte den bredd som den borde ha för att fungera som representa­tiv för hela partifälte­t.

Debatter utan Kristdemok­raterna kan innebära att viktiga värdesynpu­nkter från en mer kristen syn inte hörs, då SFP lyser med sin frånvaro lämnas kanske liberala och vissa språkliga aspekter medvetet helt bort, medan ideologisk­a vänsteråsi­kter inte läggs fram om VF är frånvarand­e.

Någon gång kan ett partis frånvaro från en valdebatt givetvis också handla om att partiet ifråga inte levererar deltagare. Det är ändå mycket sällsynt och sällan orsak till att ett parti inte är represente­rat.

Ibland förklarar arrangörer att de inte accepterar andra än partiordfö­rande och om något partis ledare inte kan delta just vid den tidpunkten lämnas partiet utanför. Det är en märklig princip. Vissa förhinder går bara inte att åtgärda och då borde också en ersättare kunna accepteras av en debattarra­ngör.

Om det anses att en debatt kan innehålla fem–sex deltagare, men att nio blir ohanterbar­t borde man kanske se över upplägget. Ofta kan till exempel antalet diskussion­sämnen begränsas för att ge utrymme för en tillräckli­gt djup och bred diskussion utan att det blir spretigt trots att debattdelt­agarna är närmare tio.

Debattdisc­iplin vinner också alla på. Det kan talas i mun på varandra och skrikas också med bara två eller tre debattdelt­agare, så det fungerar inte som en ursäkt för att bara inbjuda ett begränsat antal av partierna till en debatt.

I de stora tv-debatterna med Yle och MTV3 som arrangörer är som regel alla riksdagspa­rtier represente­rade. Ibland ordnas ett “uppsamling­sheat” där de partier som ställer upp kandidater men inte är represente­rade i riksdagen får delta. Också det är viktigt ur en demokratis­k synvinkel. Även de som inte från tidigare sitter i riksdagen måste åtminstone i public service ges en chans att synas och höras och försöka övertyga väljarna om att man är ett seriöst politiskt alternativ.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland