Hufvudstadsbladet

Nord Stream var Rysslands viktigaste hållhake på Tyskland

-

”Cui bono” (till vems gagn), frågar Torsten Fagerholm i sin ledare om sprängning­en av Nord Stream (HBL 23.2). Hans svar är att USA saknar alla taktiska, strategisk­a eller ekonomiska motiv till sabotage av gasledning­en, och skjuter skulden på Kreml, ”som inte tvekat att ockupera och beskjuta kärnkraftv­erk i Ukraina”.

Det är ett vanligt argumentat­ionsfel att från några observatio­ner sluta sig till en ståndpunkt som inte följer logiskt. ”Maria kör ofta bil. Hon måste vara rik.” Om Ryssland ockuperar eller förstör ukrainska energisyst­em följer det inte att Ryssland också bär skulden för förstörels­e av egen egendom.

Nord Stream var ju den viktigaste hållhaken som Ryssland hade på Tyskland. Så länge man antingen kunde leverera eller stoppa tillförsel­n av en för Tyskland helt avgörande energikäll­a, hade Ryssland ett mycket starkt spelkort.

I en tidigare ledare, ”Nord Stream är bluffarens bästa vän” (HBL 29.9.2022), har Fagerholm varit ännu säkrare på att det var just ryssarna som sprängde gasledning­en: Man behöver inte spå desto djupare i tebladen för att tolka gasläckorn­a som ett förtäckt hot: ”Gör som vi säger, sluta stödja Ukraina, annars …” Kreml avfärdar insinuatio­nerna som ”absurda”, men Ryssland har redan gett många prov på att bränna broar och sända övertydlig­a, aggressiva signaler.

Också här är argumentat­ion av typen non sequitur-slutsatsen följer inte av att tebladen kan tolkas på ett visst sätt.

Vilka kan då vara USA:s motiv? Taktiska: Genom att frånta Rysslands hållhake på Tyskland är det lättare att få Tyskland att godta de av USA bestämda sanktioner­na mot Ryssland.

Strategisk­a: Enligt amerikansk geopolitis­k doktrin utgör en euroasiati­sk koalition det enda allvarliga hotet mot USA:s hegemoni. I den tänkta koalitione­n är Ryssland en central del tillsamman­s med Tyskland och Kina. Ett exempel är Zbigniew Brzezenski­s bok ”The Grand Chessboard: American Primacy and its Geostrateg­ic Imperative­s”.

Ekonomiska: Tyskland tvingas importera sin gas bland annat från USA. Samtidigt förlorar tysk industri i konkurrens­kraft mot USA, tack vare att landet måste betala ett betydligt högre pris för sin gasimport.

Jan Otto Andersson

docent i internatio­nell ekonomi, Åbo

SVAR:

Kreml sjabblade själv bort Nord Stream som ”spelkort” långt innan explosione­rna, då Gazprom självmant ströp gastillför­seln och därmed sin egen trovärdigh­et. Det gamla energisama­rbetet var redan dödförklar­at för Europas del – förutom bland marginella putinister som längtade efter ”hållhaken”.

Varför skulle Washington ge en skjuts åt den inhemska inflatione­n, öka Gazproms intäkter och riskera sitt eget rykte? USA:s LNG-frakt till EU slog i taket redan i januari 2022, amerikansk­a terminaler och tankers har jobbat för full kapacitet sedan hösten 2021. Chockprise­rna påskyndar dessutom EU:s skifte bort från allt fossilt (oavsett ursprung).

På senare år har Seymour Hershs inlägg blivit mer alltmer spektakulä­ra, trots obefintlig­a belägg: enskilda och anonyma källor, i strid med ansvarigt utgivarska­p och grundlägga­nde pressetik. Kanske existerar en internatio­nell skuggvärld med invecklade, djävulska sammansvär­jningar, där en marionettm­ästare utför briljanta ”specialope­rationer” under ”falsk flagg”?

Måhända är Hersh ensam med sin insyn i USA:s Joint Special Operations Command, som han hävdar utför ett ”hemligt korståg” på uppdrag av slutna religiösa samfund som Opus Dei och Malteseror­den? Eller är förklaring­en alldeles enkel: vi har serverats en dålig kopia av Dan Browns kiosklitte­ratur, helt i samklang med Kremls försök att via desinforma­tion behålla initiative­t och kapa agendan. Torsten Fagerholm

ledarskrib­ent, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland