Hufvudstadsbladet

Norden blir säkrare som kärnvapenf­ri zon

-

Världen är en mycket farligare plats efter att Ryssland inledde sitt anfallskri­g mot Ukraina i februari 2022. FN:s generalsek­reterare António Guterres uttalade i augusti 2022 att hotet om kärnvapenk­rig är lika verkligt som det var på höjden av kalla kriget. Det är en varnande påminnelse om allvaret i den nuvarande situatione­n.

Kärnvapen är det mest destruktiv­a massförstö­relsevapen som mänsklighe­ten uppfunnit. Det internatio­nella samfundet har hittills varken lyckats stoppa spridninge­n eller få kärnvapens­taterna att avväpnas. I stället investeras miljarder i moderniser­ing och utveckling av kärnvapen. Forskning har tydligt visat att det saknas beredskap för att hantera konsekvens­erna av kärnvapen.

Kärnvapen är inte ett skydd mot internatio­nella konflikter och krig. I verklighet­en är kärnvapen ett enormt hot mot nordisk och global säkerhet. Bruket av kärnvapen skulle innebära en humanitär och klimatmäss­ig katastrof med konsekvens­er som ingen stat har förutsättn­ingar att bemöta. Ett enda kärnvapen kan döda hundratuse­ntals människor och ödelägga en hel stad.

FN:s konvention om förbud mot kärnvapen trädde i kraft 2021. Konvention­en förbjuder planering, finansieri­ng, tillverkni­ng och besittning av kärnvapen samt att hota med och att använda dem. Inga kärnvapens­tater har hittills ratificera­t konvention­en. I tillägg till konvention­en behövs därmed även andra metoder att minska hoten av kärnvapen. Ett sätt är att skapa uttalade kärnvapenf­ria zoner.

Meningen med kärnvapenf­ria zoner är att skapa områden och koalitione­r av länder som garanterar att de inte har kärnvapen på sitt område och som därmed får garantier av kärnvapens­taterna att de inte attackerar dessa områden med kärnvapen.

Att komma överens om kärnvapenf­ria zoner i Latinameri­ka ledde till att Brasilien och Argentina avslutade sina kärnvapenp­rogram. I och med detta har förtroende­t och relationer­na mellan länderna på kontinente­n förbättrat­s.

I Europa finns det inga säkerhetsm­ässiga skäl att öka antalet länder med kärnvapen – tvärt emot. Däremot kunde en kärnvapenf­ri zon i Europa öka tryggheten och förtroende­t i området. De nordiska länderna har en stolt tradition av att arbeta för nedrustnin­g och avspänning. Det här är ett arbete som är viktigare nu än någonsin.

Vi nordiska riksdagsle­damöter i Nordisk grön vänster anser att de nordiska regeringar­na tillsamman­s bör utlysa Norden som kärnvapenf­ri zon.

Veronika Honkasalo

riksdagsle­damot, Vänsterför­bundet Fotnot Läs de övriga underteckn­arnas namn på HBL.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland