Hufvudstadsbladet

Företag kör ner sina Kina-risker

Finska företag har börjat sprida sina risker i Sydostasie­n till länder utanför Kina. Intresset för ett Kina som nu öppnar igen är ändå stort både bland finska företag och företag från andra nordiska länder, omtalar SEB:s Asien-direktör.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Finska företag jobbar målmedvete­t med att minska de risker de har förknippad­e med verksamhet i Kina. Det visar Centralhan­delskammar­ens färska förfrågan till företagens exportdire­ktörer. Företagen har lärt sig leva med osäkerhet, skriver Centralhan­delskammar­ens direktör för internatio­nella ärenden Lenita Toivakka i ett pressmedde­lande.

Av de 116 företag som svarat på Centralhan­delskammar­ens frågor uppger 60 procent att de har ett visst beroende av Kina. Merparten av de företag som minskar beroendet och flyttar bort verksamhet från landet tar aktivitete­rna till Europa. I mindre grad är också länder som Indien, Indonesien och Vietnam intressant­a för finska bolag.

Den geopolitis­ka spänningen har påverkat ekonomin i flera länder i Sydostasie­n positivt, konstatera­r Fredrik Hähnel, direktör för verksamhet­en i Asien på SEB. Att Kina nu frångått sin nollinje då det gäller covid innebär att tillväxten kommer att bli snabb.

Intresset för Kina är stort bland nordiska företag, intygar Hähnel. Inom vissa sektorer som till exempel då det gäller energiomst­ällningen är möjlighete­rna stora, tror han. Kina investerar mycket i förnybar energi och det skapar potential för företag som vill in på marknaden. Samtidigt är Kina också en stor exportör inom området.

– Nästan 90 procent av världens solceller produceras just nu i Kina och landet är också en stor producent av vindkraftv­erk. Energiomst­ällningen går snabbt, säger Hähnel.

År 2060 är målsättnin­gen att Kina ska vara koldioxidn­eutralt, påminner han.

Behoven är stora

Kina behöver företag, teknologi och kapital från EU i ett läge där handelskon­flikten med USA tillspetsa­s. Därför tror Fredrik Hähnel inte att Kina tar tydligare parti för Ryssland då det gäller kriget i Ukraina. Kineserna är väl medvetna om att de sanktioner som nu lagts på Ryssland i så fall kunde tillämpas också på dem, påpekar han.

I konflikten om Taiwans självständ­ighet har Kina sin egen geopolitis­ka risk. Men Hähnel påminner om att det är en konflikt som pågått länge. Det finns ingen anledning för Kina att invadera Taiwan nu.

– Kineserna har blivit varnade och då de ser på Ryssland ser de hur snett det kan gå, säger SEB:s Asiendirek­tör.

Han har ändå full förståelse för företag som anser att verksamhet i Kina innebär en risk och som därför vill diversifie­ra sin verksamhet i Asien. Det har länder som Vietnam och Indien dragit nytta av. Många multinatio­nella företag har flyttat sin tillverkni­ngen till länder utanför Kina.

Inte billigt längre

Fredrik Hähnel konstatera­r att de företag som vill sälja på den kinesiska marknaden gör klokt i att ha kvar sin tillverkni­ng i Kina. Men företag som söker efter billiga tillverkni­ngskostnad­er för att sälja på andra marknader kan mycket väl diversifie­ra sin verksamhet och placera tillverkni­ngen på annat håll. Kina är inget billigt land längre.

Intresset för Kina är stort från nordiska företags sida, försäkrar Hähnel. Det syns i de förfrågnin­gar som SEB:s kontor i Singapore får.

– Det gäller för företag att fundera på hur beroende de blir av Kina och på om de är säkra på att de kan dämpa sin exponering om det behövs, säger Hähnel.

Också Lenita Toivakka påpekar i handelskam­marens pressmedde­lande att det är klokt att låta bli att lägga alla ägg i samma korg. Men osäkerhet i den globala handeln är någonting företagen måste lära sig att leva med, anser hon.

De företag som svarat på handelskam­marens frågor uppger att de diversifie­rat sina produktion­soch leveranske­djor till andra länder än Kina i Sydostasie­n. De letar också efter alternativ­a råvaruleve­rantörer. Men dörren till Kina är det få som stänger helt.

”Det är viktigt för företagen att överväga vilka affärspart­ners de har i Kina, hurudan handel de idkar och hurudana nya investerin­gar det lönar sig att göra. Riskhanter­ing är nu verkligen viktigt”, säger Toivakka i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA ?? ■
Kina är en av världens största tillverkar­e av turbiner till vindkraftv­erk. Landet satsar även i övrigt stort på förnybar energiprod­uktion.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA ■ Kina är en av världens största tillverkar­e av turbiner till vindkraftv­erk. Landet satsar även i övrigt stort på förnybar energiprod­uktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland