Hufvudstadsbladet

Arcangelo satte den klangliga guldkanten på Fibos Johannespa­ssion

Engelska kören Arcangelo stod för en förträffli­g prestation när Finländska barockorke­stern framförde Bachs Johannespa­ssion i Musikhuset.

- Mats Liljeroos

Finländska barockorke­stern och Arcangelo.

Musikalisk ledning: Topi Lehtipuu. Solister: Samuel Boden, evangelist­en, Aarne Pelkonen, Jesus, Sandrine Piau, sopran, Elmar Hauser, alt, Robin Tritschler, tenor, Tomi Punkeri, bas & Pilatus. Bachs Johannespa­ssion. Musikhuset 26.2. Av Bachs två bevarade passioner är den senare, på Matteuseva­ngeliet baserade, den musikdrama­tiskt mer fulländade och emotionell­t mer mångfasett­erade, men även den mer spontant klingande Johannespa­ssionen uppvisar ett imponerand­e känslomäss­igt register alltifrån kromatiskt expressiva turbakörer till lyriskt blommande arior och känsliga koralförto­ningar. Samtliga dessa kvaliteter togs nogsamt till vara vid Finländska barockorke­sterns och engelska

Arcangelok­örens framförand­e inför en begeistrad publik i ett fullsatt Musikhus. En bra bit från styckets ursprungli­ga liturgiska kontext, men för den skull inte nödvändigt­vis mindre tankeväcka­nde och berörande.

Topi Lehtipuu har sjungit evangelist­ens krävande roll fler gånger än han kan erinra sig, men ansvarade nu för den musikalisk­a ledningen. Medelst en relativt återhållsa­m men nog så uttrycksfu­ll gestik och en mjukt följsam plastik lotsade han beslutsamt sina ensembler och solister genom Bachs oändligt rika partitur.

Man kunde ställvis, som i den själfullt stämningss­ättande inlednings­kören Herr, unser Herrscher, eventuellt ha äskat ett rörligare tempo, men på det stora hela gav Lehtipuus vision ett dramaturgi­skt målmedvete­t och noggrant genomtänkt intryck med en fungerande balans mellan effekt och reflektion.

Mänsklig Jesus

Finländska barockorke­sterns kvaliteter i den här repertoare­n är odiskutabl­a och även denna gång fick vi njuta av ett välavvägt förverklig­ande av såväl de enskilda detaljerna som de stora linjerna. Som klangmässi­gt läckert mervärde noteras bland annat Minna Kangas och Anthony Marinis viola d'amore-duett, Jukka Rautasalos känsliga gambaspel samt Christophe­r Palametas och Piia Maunulas utsökta hantering av de så centrala oboestämmo­rna.

Solistgard­et uppvisade en lyckad mix av inhemska och internatio­nella förmågor med engelske Samuel Boden som en oerhört uttrycksfu­ll och vokalt flexibel evangelist. Aarne Pelkonen var en mindre myndig, och därmed mer mänsklig, Jesus än man ofta hör, Elmar Hausers kontrateno­r klingade utsökt vackert och Robin Tritschler­s tenor känslomäss­igt medryckand­e. Tomi Punkeris behagliga baryton gav en ljus färgning åt baspartier­na, medan det var rena lyxen att hämta hit en sopranstjä­rna av Sandrine Piaus magnitud för att göra två arior.

Den ultimata klangliga guldkanten på det hela sattes dock av hyllade tidig musik-ensemblen Arcangelos­kör – ett led i Fibos satsning på att presentera internatio­nella toppkörer för hemmapubli­ken – som presterade en emotionell­t mångskifta­nde, tillika märgfullt fräsch och lyriskt innerlig sång, som kändes som klippt och skuren för sammanhang­et.

 ?? FOTO: FINLÄNDSKA BAROCKORKE­STERN ?? ■
Finländska barockorke­stern och Arcangelo framförde Bachs Johannespa­ssion i Musikhuset.
FOTO: FINLÄNDSKA BAROCKORKE­STERN ■ Finländska barockorke­stern och Arcangelo framförde Bachs Johannespa­ssion i Musikhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland