Hufvudstadsbladet

Strejkande busschauff­örer får förståelse

Tidigt på onsdagsmor­gonen inledde busschauff­örerna sin strejk, och i centrum av Helsingfor­s var rusningen mindre än vanligt då fler valt att jobba hemma. Många har förståelse för att förarna strejkar, även om det betyder att rutten måste läggas om.

- Jenny Bäck jenny.back@hbl.fi

Onsdagens morgonrusn­ing i Helsingfor­s centrum känns dämpad. Många som kan jobba på distans har troligen valt att göra det till följd av strejken.

Vid busskurern­a på Järnvägsto­rget står ändå några hoppfulla och väntar, och enstaka bussar stannar då och då vid plattforma­rna. På de flesta står det ändå ”Ej i trafik” den här dagen.

Felicia Ungureano har jobbat nattskift och hade hoppats ta bussen hem till Brobacka trots strejken. Men fastän bussen enligt reseplaner­aren i Helsingfor­sregionens trafiks app skulle avgå kom den aldrig, och Ungureano väntar nu på nästa.

– Jag har väntat i en halvtimme och är ganska trött. Jag kunde ta tåget till Malm, men därifrån går sedan inga bussar alls och jag kan inte promenera så långt, säger Ungureano.

Nu grubblar hon på hur hon ska ta sig tillbaka till jobbet och nästa nattskift, då hon väl kommit hem.

– Jag jobbar på ett boende för personer med funktionsn­edsättning och skickade just ett meddelande till min chef och frågade vad jag ska göra.

Trots snålblåste­n och nattskifte­t har Felicia Ungureano förståelse för de strejkande busschauff­örerna.

– Strejken är säkert berättigad. Jag känner inte till detaljerna så noga, men det är ju brist på chaufförer och dagarna är säkert långa, precis som i många andra branscher. Det är inget lätt jobb, och chaufförer­na har ett stort ansvar. Men synd att andra måste lida för det, säger Ungureano.

Också Mitro Kaurinkosk­i har förståelse för de strejkande chaufförer­na. Han kommer gående från Järnvägsst­ationen, som visar sig vara bara en genomfarts­plats på hans arbetsväg.

– Jag bor i Främre Tölö och promenerar till jobbet i Kronohagen, så mig påverkar busschauff­örernas strejk inte alls. Men många av mina kolleger jobbar på distans i dag.

Kaurinkosk­i är inte så insatt i bakgrunden till strejken.

– Men jag har förståelse för alla som strejkar. Det är en lagenlig rättighet.

Inte heller Raija Hukkanen påverkas av strejken, åtminstone än så länge.

– Jag tar lokaltåget, men blir det strejk också där har jag en egen taxichauff­ör hemma. Min man har förr kört taxi, och han kan i så fall köra mig till och från jobbet, jag har inte möjlighet att jobba på distans.

Också förarna inom spårtrafik­en har varslat om strejk, som inleds på måndag om ingen lösning nås före det.

Hukkanen har vänner som är busschauff­örer och vet en hel del om deras arbetsvill­kor.

– Jag förstår att de strejkar. Förhålland­ena som gäller pauser, arbetstide­r och det sociala är ganska inhumana, det finns till exempel begränsnin­gar för toalettpau­ser. Nog måste man ju kunna ha grundbehov­en tillgodose­dda, säger Hukkanen.

”Beredda att strejka längre”

För Jani Hartikka, ordförande för transportf­acket AKT:s lokalavdel­ning för busschauff­örerna i Helsingfor­sregionen, blev det ingen sömn den här natten. Själv gick han av sitt skift vid midnatt och efter det gick han till butiken och provianter­ade.

Sedan efternatte­n har han besökt bussdepåer­na i huvudstads­regionen och fört kaffe och tilltugg till strejkvakt­erna.

Tidig onsdagsmor­gon har han hunnit med fyra depåer och befinner sig vid depån i Kervo.

– Fyra bussar har åkt härifrån den här morgonen, från de andra depåerna hade enstaka bussar åkt iväg. Jag vet att en del bussbolag försökt ringa in inhoppare på grund av strejken, säger Hartikka.

Vid depån i Kervo har ett tjugotal busschauff­örer samlats för att agera strejkvakt.

– Stämningen är alldeles god. Vi är nog beredda att strejka ända till den 10 mars, och längre också, om det inte blir några förbättrin­gar i villkoren som gäller arbetstide­r.

Är förbättrad­e arbetsvill­kor det viktigaste målet?

– Jo, det viktigaste är arbetstide­rna och att längden på arbetsdaga­rna förkortas. Villkoren som gäller arbetstide­r är orsaken till att folk lämnar branschen, att vi har arbetskraf­tsbrist och folk är stressade. Men visst ska lönen också följa den allmänna linjen, säger Hartikka.

 ?? FOTO: JENNY BÄCK ?? ■
Felicia Ungureano väntade hoppfullt på bussen på onsdagsmor­gonen för att ta sig hem efter sitt nattskift.
FOTO: JENNY BÄCK ■ Felicia Ungureano väntade hoppfullt på bussen på onsdagsmor­gonen för att ta sig hem efter sitt nattskift.
 ?? FOTO: JENNY BÄCK ?? ■
Mitro Kaurinkosk­i promenerar till jobbet och påverkas inte av strejken, men har förståelse för att busschauff­örerna strejkar.
FOTO: JENNY BÄCK ■ Mitro Kaurinkosk­i promenerar till jobbet och påverkas inte av strejken, men har förståelse för att busschauff­örerna strejkar.
 ?? FOTO: JENNY BÄCK ?? ■
Raija Hukkanen har vänner som är busschauff­örer och förstår att de strejkar. Arbetsvill­koren är inhumana, säger hon.
FOTO: JENNY BÄCK ■ Raija Hukkanen har vänner som är busschauff­örer och förstår att de strejkar. Arbetsvill­koren är inhumana, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland