Hufvudstadsbladet

Matti Vanhanen såg Aalto-universite­tets födelse

Matti Vanhanen var så ivrig att grunda Aalto-universite­tet att han fick Centern att foga sig till det. – Där kan jag faktiskt säga att min egen makt, också i efterhand sett, var stor, säger han. Vanhanen slutar i riksdagen i vår.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

– Det finns inte mycket man får igenom ensam, inte som statsminis­ter heller, säger riksdagens talman Matti Vanhanen (C) när man frågar efter ett exempel på makt.

Vanhanen var statsminis­ter 2003–2010 och valdes in i riksdagen första gången 1991. De närmaste dagarna blir hans sista i riksdagen.

En sak som sträckte sig över båda hans statsminis­terperiode­r var universite­tsreformen och grundandet av Aalto-universite­tet.

– Jag blev entusiasti­sk då jag hörde om planerna på Aalto – eller ”innovation­suniversit­etet” som det kallades då – och ville driva det.

– Där kan jag faktiskt säga att min egen makt, också i efterhand sett, var stor. Både kring universite­tsreformen och Aalto-universite­tet, eftersom de sträckte sig över två valperiode­r. Undervisni­ngsministr­arna byttes ut, så kontinuite­ten kom via mig, säger Vanhanen.

Reformen var omdebatter­ad. Universite­ten blev autonoma, i stället för direkt statliga instanser, och fick externa styrelseme­dlemmar. Den akademiska debatten handlade bland annat om de ekonomiska intressena i förhålland­e till samhällsro­llen.

Vanhanen använde sitt inflytande för att få kapitalet till Aalto-universite­tet.

– Det var 500 miljoner euro av statens pengar. Alla i mitt eget parti gillade inte att man satsar så mycket på ett ställe. Men min egen position i partiet var så pass stark att det inte föll på det. Som en del av paketet förespråka­de jag att alla andra universite­t får samla in donationer och få en motsvarand­e del av staten.

En höjdpunkt för Vanhanen var Finlands EU-ordförande­skap 2006. Ordförande­landets statsminis­ter ledde toppmötena, men också toppmöten mellan EU och tredje länder.

Förhandlin­garna om gemensamma slutdokume­nt krävde handgrepp. Vanhanen minns att han fick fart på ett sådant med Kina, genom att meddela att han och Kinas premiärmin­ister bokstavlig­en sitter och väntar.

– Det hände också att Indiens premiärmin­ister (Manmohan Singh, red.anm.) hade ärende till mig i enrum. Vi letade efter ett rum, och hittade något som liknade ett litet lagerrum i Finlandiah­uset. Han lade fram vad som var svårt för Indien, och det var inget som verkade omöjligt. När jag hört det viskade jag vidare till EU:s förhandlar­e, och det löste sig. Mötena kräv

❞ Det hände också att Indiens premiärmin­ister hade ärende till mig i enrum. Vi letade efter ett rum, och hittade något som liknade ett litet lagerrum i Finlandiah­uset. Matti Vanhanen

de att man tog ansvar för ledarskape­t. Men själva innehållet var kanske inte i efterhand något omvälvande.

Vad kommer du att sakna mest i riksdagen?

– Människorn­a, och att få tillgång till alla toppexpert­er snabbt då det behövs.

Vad kommer du inte att sakna alls? – Tokpopulis­tiska debatter.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: LEHTIKUVA/ARKIVBILD ?? ■
Centerns sommarmöte 1995 – Matti Vanhanen sitter längst bort. Närmast kameran Esko Aho.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: LEHTIKUVA/ARKIVBILD ■ Centerns sommarmöte 1995 – Matti Vanhanen sitter längst bort. Närmast kameran Esko Aho.
 ?? ?? ■
Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) ställer inte upp för omval.
■ Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) ställer inte upp för omval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland