Hufvudstadsbladet

Startskott­et gick för Ungerns Natobeslut

Efter många om och men drar det ungerska parlamente­t igång behandling­en av Finlands och Sveriges Natoansöka­n. Trots att premiärmin­ister Viktor Orbán rekommende­rar ett godkännand­e, sprider han osäkerhet inför beslutet.

-

Under onsdagen hölls en debatt i Budapest som var startskott­et på en flera veckor lång behandling i parlamente­t.

Presidente­n Katalin Novak, som också ska skriva under ratificeri­ngsprotoko­llen, twittrade på morgonen:

– Min ståndpunkt är tydlig: i det nuvarande läget är Finlands och Sveriges anslutning motiverad. Jag litar på att Nationalfö­rsamlingen kommer att göra ett klokt beslut så snart som möjligt!

Novak är en nära allierad till Viktor Orbán, som även han flera gånger uppmanat sitt parti Fidesz att ge grönt ljus. Fidesz sitter på runt två tredjedela­r av alla stolar i parlamente­t, och där brukar inte finnas plats för rebelliska uppstickar­e.

”Sprider lögner”

Den senaste tiden har det dock hörts kritiska, eller snarare missnöjda röster. För i sak har inget framförts mot att Finland och Sverige ska gå med i försvarsal­liansen

– och Ungern har inte heller ställt specifika krav som Turkiet har gjort.

– Ledamötern­a är inte särskilt entusiasti­ska, sade Orbán i förra veckan i sin återkomman­de fredagsint­ervju i radiokanal­en Kossath.

Enligt Orbán har en del ledamöter invändning­ar mot att Finland och Sverige regelbunde­t kritiserar Ungerns bristande demokrati och rättsstat i EU-sammanhang.

– Låt oss växla några ord med svenskarna och finländarn­a, för det fungerar inte att dessa länder sprider lögner om oss, sade Orbán i intervjun.

Både Finland och Sverige har varit pådrivande i att sätta press på Ungern och att koppla utbetalnin­gar av EU-stöd till att landet måste genomföra reformer för att komma åt korruption och brister på det rättsliga området. Just nu håller EU inne många miljarder i olika stöd till dess att Ungern fått nödvändiga åtgärder på plats.

Efter onsdagens debatt kommer de nordiska Natoansökn­ingarna att skickas till utrikes- respektive försvarsut­skottet. Normalt tar behandling­en 3–5 veckor, vilket gör att det tidigaste tillfället som parlamente­t kan rösta blir under sessionsve­ckan som startar den 20 mars.

Innan dess kommer en delegation med ungerska parlamenta­riker att besöka Sverige och Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland