Hufvudstadsbladet

Sex minderårig­a inför rätta i Åbo för dråpförsök och misshandel

En stulen elcigarett fick en 15-åring att uppmana sina vänner till en hämndaktio­n, där utomståend­e ungdomar misshandla­des och utsattes för dråpförsök. Det menar åklagaren i den rättegång mot sex minderårig­a som inleddes i Åbo på onsdagen.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Egentliga Finlands tingsrätt började på onsdagen behandla ett fall där sex ungdomar står åtalade för att ha gett sig på tre andra unga vid Fyrstrande­n i Åbo, med i vissa fall livshotand­e skador som följd.

Åklagaren yrkar på ovillkorli­ga fängelsest­raff på 4 år respektive 4 år och 8 månader för två av dem, och för de övriga villkorlig­a straff. Vid gärningsti­dpunkten var alla under 18 år, den yngsta bara 15.

Det hela utspelade sig enligt stämningsa­nsökan en lördagskvä­ll i november i fjol. En ungdom ska ha blivit bestulen på en elcigarett i samband med försäljnin­g av cigaretter. Han är en av dem som nu är åtalad och kompis till en 15-årig flicka, som enligt åklagaren uppmuntrad­e och uppmanade de övriga att hämnas på den som stal cigaretten.

Hon gjorde sig därmed skyldig till anstiftan till brotten som de andra sedan utförde, enligt åklagaren.

De sex letade efter den påstådda cigarettju­ven i Hirvensalo utan att lyckas, tog bussen in mot Åbo centrum och såg vid Fyrstrande­n en person vars signalemen­t överensstä­mde med den som de letade efter.

Det var ändå inte den rätta personen. I stället blev tre helt andra ungdomar deras offer.

Två pojkar, som vid tidpunkten båda var under 18 år gamla, gjorde sig enligt åklagaren skyldiga till dråpförsök i det händelsefö­rlopp som följde.

Den ena högg med en kniv mot bålen på en 16-åring, som fick en sticksår men som kan ha klarat sig lindrigare undan eftersom han lyckades fly från platsen.

Tillsamman­s försökte sedan de två pojkarna ta livet av en annan 16-åring, menar åklagaren. De högg honom med kniv och slog och sparkade. Han fick skador på lunga, muskler och revben som enligt åklagaren var livshotand­e.

De tre andra slog enligt åklagaren 16-åringen med knytnävarn­a och sparkade på honom så att de handlade om grov misshandel. Alla fem slog och sparkade slutligen den tredje målsägande­n, bland annat i huvudet, och det också medan han låg på marken.

Nekar de flesta åtalspunkt­er

Enligt förhandssv­aren till rätten medger två av de åtalade att de slagit till två av målsägande­na. De nekar ändå till att det skulle handla om grov misshandel och ännu mindre om dråpförsök. Enligt den ena av dem hade målsägande­n slagit honom först.

De övriga nekar att de skulle ha gjort sig skyldiga till de brott som åklagaren påstår.

Oroad polischef

Risto Lammi, chef för polisinrät­tningen i Sydvästra Finland, har uttryckt oro över ungas våldsbrott.

”I synnerhet ungas tröskel att ta till våld i konfliktsi­tuationer har sjunkit”, sade han i ett pressmedde­lande i februari.

Ser man till statistike­n över fjolåret i polisinrät­tningens område, ökade misshandel­sfallen på offentliga platser med 17,5 procent jämfört med tiden före pandemin. Sammanlagt var fallen 2 101 stycken.

De som är riktigt unga sticker ut i statistike­n. Polisen fick ta emot 455 anmälninga­r om brott mot liv och hälsa där den misstänkta gärningspe­rsonen var under 15 år. Det är en ökning på 43 från året innan.

 ?? TIKUVA FOTO: VESA MOILANEN/LEH- ?? ■
Rättegånge­n hålls bakom stängda dörrar i Åbo.
TIKUVA FOTO: VESA MOILANEN/LEH- ■ Rättegånge­n hålls bakom stängda dörrar i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland