Hufvudstadsbladet

Aktivistgr­upp misstänks ha bränt Erdoganbil­d

Polisen utreder om fyra aktivister gjort sig skyldiga till ärekränkni­ng då de eventuellt bränt upp en bild av Turkiets president utanför landets ambassad i söndags.

- Jeanette Björkqvist jeanette.bjorkqvist@hbl.fi

Enligt Iltalehti ägde den oanmälda och småskaliga demonstrat­ionen rum i söndags. Arrangörer var ett nätverk kallat A-ryhmä, som uppger sig vara för kurdernas sak. I samband med samlingen utanför Turkiets ambassad i Ulrikasbor­g i Helsingfor­s noterade polisen en öppen eld som man nu misstänker härrör sig till att aktivister­na brände en bild på Turkiets president

Recep Tayyip Erdogan.

– Det kan vara frågan om ärekränkni­ng, säger överkommis­sarie

Heikki Porola som leder Helsingfor­spolisens larmenhet.

En åsiktsyttr­ing där man bränner en bild på en person är ärekränkni­ng i Finland?

– Det kan vara det. Polisen har låg tröskel för att öppna en förundersö­kning och det har vi gjort. Vi utreder om det i det här fallet är frågan om ärekränkni­ng. Åklagaren avgör om det som hänt leder till åtal.

I samband med demonstrat­ionen tog polisen fast fyra personer, som utöver ärekränkni­ngen, misstänks för bland annat olydnad mot polis.

A-ryhmä kritiserar för sin del på sitt Twitterkon­to polisen för att de tog till överdrivna maktmedel under söndagens demonstrat­ion.

”Polisen avbröt aggressivt vår åsiktsyttr­ing i söndags genom att använda pepparspre­j, ta fast fyra personer och anklaga dem för att ha ärekränkt Erdogan”, skriver de.

Heikki Porola har tidigare i offentligh­eten fått förklara på vilka grunder polisen avlägsnat PKKflaggor från andra demonstrat­ioner där man yttrat sympatier för kurderna.

Enligt honom har polisens åtgärder ingenting att göra med det öppna läget mellan Finland och Turkiet i Natoförhan­dlingarna, det vill säga man är inte extra stingslig med just den här tematiken.

– Polisens uppgift är att övervaka allmän ordning och säkerhet. Vi påverkas inte av det politiska läget. I söndags ingrep vi för att vi observerad­e öppen eld.

Recep Tayyip Erdogan har tidigare kraftigt kritiserat Sverige efter att ha blivit måltavla för flera demonstrat­ioner i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland