Hufvudstadsbladet

Färre än befarat sitter fast med dyra elavtal

Energiindu­strin räknar med att omkring 57 000 finländare sitter fast med dyra tidsbundna elavtal. Statens ekonomiska forsknings­central beräknade i januari att antalet var dubbelt så många.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Energiindu­strin och Statens ekonomiska forsknings­central, VATT, publicerar vitt skilda beräkninga­r av hur många finländare som sitter fast med dyra, tidsbundna elavtal. Som dyrt räknar båda två avtal där elen kostar över 30 cent per kilowattim­me.

Enligt VATT:s beräkninga­r är de dyra elavtalen med ett medelpris på över 30 cent omkring 125 000. Statens stöd till hushåll med höga elkostnade­r skulle med den mängden uppgå till omkring 680 miljoner euro.

Energiindu­strin räknar för sin del med 57 000 dyra avtal, men ger ingen beräkning av hur stort det statliga stödet skulle vara med det antalet.

– Skillnaden beror på att vi har olika sätt att räkna, säger direktör Pekka Salomaa på Energiindu­strin.

Intresseor­ganisation­en har bett elbolagen redogöra för vilka slags avtal de har med sina kunder och har räknat ut siffrorna på basen av de svar som inkommit. Svaren represente­rar fyra femtedelar av de finska elförsälja­rna.

Enligt Energiindu­strins utredning har omkring hälften av de finska hushållen just nu avtal som gäller tills vidare. Till de avtal som gäller tills vidare räknas också avtal där kunden köper el till börspris.

– Vi har inga exakta uppgifter om hur många hushåll som nu använder el prissatt på börsen, men beräknar att andelen stigit från 10 procent för ett drygt år sedan till ungefär 15 procent i fjol, säger Salomaa.

Dyrast har det i vinter blivit med tills vidare gällande avtal där elförsälja­ren i flera omgångar höjt priset.

Den andra hälften av finländarn­a har tidsbundna avtal. Nästan 80 procent av de avtalen har enligt utredninge­n ett pris per kilowattti­mme på mindre än 20 cent. Salomaa konstatera­r att det givetvis kan kännas dyrt jämfört med de priser som gällde för ett par år sedan.

Vd Jukka Leskelä påpekar att det bland de tidsbundna avtalen fortfarand­e finns billiga avtal som slutits innan priserna började gå upp under sensommare­n och hösten i fjol.

Nu är prisnivån på väg nedåt igen också på tidsbundna avtal. Prisjämför­elser på nätet ger priser på mellan 10 och 15 cent per kilowattim­me. Sedan slutet av fjolåret erbjuder en del bolag också kortare avtal på till exempel sex månader. Det typiska är ändå tvååriga avtal.

Som försäkring­sbedrägeri

Jukka Leskelä påpekar att många elbolag också köpt in den el de säljer till hushållen till höga priser. Han säger sig vara bekymrad över att det till och med från politikerh­åll finns de som uppmanar hushåll att försöka komma ur ingångna avtal med otillbörli­ga metoder.

– Att försöka slingra sig ur ett avtal utan att det finns grund för att säga upp det är jämförbart med till exempel ett försäkring­sbedrägeri, säger Leskelä.

Han tror att elbolagen kan komma att pröva den typen av ärenden i domstol om det ser ut att bli vanligt med kunder som säger upp avtal utan att ha laga grund för det.

Enligt Energiindu­strins beräkninga­r har färre än trott hittills sökt om det elstöd regeringen beslöt om i höstas. Inte heller den lättnad i beskattnin­gen som är möjlig har blivit speciellt allmän.

– Det troliga är att folk ansöker om stöd eller drar av elkostnade­r i beskattnin­gen när det står klart hur stor räkningen till syvende och sist blir, säger Leskelä.

På Energiindu­strin vill ingen ta ställning till hur väl regeringen­s olika stödformer fungerar. Men om stöden ska finnas kvar nästa år kan det vara bra att noggrannar­e undersöka hur de ska riktas för att de som är i störst behov av dem verkligen blir de verkliga mottagarna, påpekar Salomaa.

– Det är svårt att avgöra vem eller vilka som i och med de nuvarande stödsystem­en eventuellt blivit orättvist behandlade. Den som tvingades sluta ett nytt elavtal i höstas hade bara dåliga alternativ att välja mellan, säger Leskelä.

❞ Att försöka slingra sig ur ett avtal utan att det finns grund för att säga upp det är jämförbart med till exempel ett försäkring­sbedrägeri. Jukka Leskelä vd för Energiindu­strin

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? ■
Den utredning som Energiindu­strin gjort bland sina medlemsför­etag ger vid handen att de riktigt dyra elavtalen är färre än man tidigare trott.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ■ Den utredning som Energiindu­strin gjort bland sina medlemsför­etag ger vid handen att de riktigt dyra elavtalen är färre än man tidigare trott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland