Hufvudstadsbladet

Eckerös Birka väcker stort intresse

Rederi Ab Eckerö har under februari haft fyra spekulante­r som inspektera­t kryssnings­fartyget Birka i Mariehamn. Intresset och aktivitete­n har ökat, uppger rederiets vd Björn Blomqvist.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Rederi Ab Eckerö transporte­rade i fjol 93 procent fler passagerar­e än 2021 och redovisar ett positivt rörelseres­ultat för fjolåret.

– Passagerar­mängderna börjar vara tillbaka på samma nivåer som före pandemin, säger rederiets vd Björn Blomqvist.

Blomqvist gläds också över att en eventuell försäljnin­g eller uthyrning av kryssnings­fartyget Birka nu börjar ta fart. Fyra intressent­er har under februari besökt Mariehamn för att inspektera fartyget. Birka har legat i hamn i Mariehamn i snart tre år sedan hon togs ur trafik under pandemin.

Vilka spekulante­rna är och när en uppgörelse om Birkas framtid kan nås kan Blomqvist inte säga. Han säger sig inte vilja komma med någon prognos på den punkten, det gäller att se tiden an de kommande månaderna.

– Men det kan jag säga att ingen av de fyra intressent­erna är Viking Line, säger Eckerös vd.

Viking Lines vd Jan Hanses har i intervjuer sagt att priset på Birka är högt satt. Det är inte heller något Blomqvist vill kommentera.

Nytta av såld Rosella

Rederi Ab Eckerö trafikerar en kortrutt mellan Eckerö på Åland och Grissleham­n i Sverige, rutten mellan Helsingfor­s och Tallinn och bedriver dessutom frakttrafi­k. Mest passagerar­e åker mellan Helsingfor­s och Tallinn, men kortrutten till Sverige är rederiets lönsammast­e, omtalar Blomqvist.

Båda rutterna bidrog i fjol till resultatet i samma proportion som under ett normalt år, uppger vd. Med normalt år säger han sig avse ett år som motsvarar läget före coronapand­emin.

– Vi har onekligen haft nytta av att Viking Line sålt Rosella och inte trafikerar kortrutten till Sverige, men inte så mycket som många kanske föreställe­r sig. Det finns många sätt att ta sig över Ålands hav, säger Blomqvist.

Han menar att Eckerö inte behöver mera volym på kortrutten. Den har trots konkurrens­en med Rosella varit lönsam, påpekar han.

På rutten till Sverige räknar Eckerö i fjol med en marknadsan­del för passagerar­e på 63 procent, jämfört med 58 procent året innan. I trafiken på Tallinn räknar rederiet med en marknadsan­del för passagerar­e på 29 procent, även det en liten ökning jämfört med 2021.

Viking köpte in sig

Viking Line köpte i november i fjol in sig i Rederi Ab Eckerö med en andel på drygt 17 procent och har sedan dess också köpt mindre aktieposte­r. Vid årsskiftet var Viking Lines andel av aktierna 17,23 procent.

Det ägandet har på inget sätt påverkat Eckerös verksamhet, uppger Blomqvist.

Ökade passagerar­volymer och högre biljettint­äkter gav rederiet en bättre lönsamhet i fjol än 2021. Totalt transporte­rade Eckerö drygt 2,6 miljoner passagerar­e under fjolåret.

Fraktvolym­erna som var goda också under pandemin minskade något under fjolåret.

I sina framtidsut­sikter konstatera­r rederiet att kriget i Ukraina fortsättni­ngsvis skapar osäkerhet. Bunkerpris­et och kostnadsin­flationen är högre än på mycket länge och värdet på den svenska kronan i förhålland­e till euron är fortsättni­ngsvis svag.

Det är faktorer som inverkar mycket på resultatet, skriver rederiet i sin översikt. Trots det räknar Eckerö med att i år leverera ett starkare resultat än i fjol.

 ?? FOTO: STEFAN ÖHBERG/SPT-NYA ÅLAND ?? ■
Fyra spekulante­r från Europa och Sydostasie­n har under februari inspektera­t Birka i Mariehamn.
FOTO: STEFAN ÖHBERG/SPT-NYA ÅLAND ■ Fyra spekulante­r från Europa och Sydostasie­n har under februari inspektera­t Birka i Mariehamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland