Hufvudstadsbladet

Svenskarna slutade strejka efter reformerna på 90-talet

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

På ett knappt sekel har Sverige gått från att vara världens mest strejkande nation till världens minst strejkande. Det finns en klar orsak, säger en expert.

I en nordisk jämförelse har Finland drabbats hårdast av strejker under 2010-talet, räknat i förlorade arbetsdaga­r.

Den andra ytterlighe­ten är Sverige, där antalet strejker varit bara en bråkdel av det finska antalet, trots att den svenska arbetsmark­naden är dubbelt så stor som den finländska.

För år 2021 rapportera­r Statistikc­entralen 55 strejker i Finland. Antalet var det lägsta på över 50 år, och samtidigt nästan en halvering från året innan.

Men den positiva utveckling­en bleknar när man jämför med Sverige. Där genomförde­s bara två strejker 2021. Och året innan var summan noll.

I fjol förekom också två strejker i Sverige – den ena inom SAS, där strejker av tradition varit vanliga. Flygbolage­t är inte heller renodlat svenskt, utan skandinavi­skt.

Den andra strejken gällde Svenska kyrkan.

– Inom industrin har det inte förekommit strejker på väldigt länge, säger Irene Wennemo, generaldir­ektör på Medlingsin­stitutet i Sverige.

Medlingsin­stitutet är en myndighet som närmast motsvaras av Riksförlik­ningsmanne­ns byrå i Finland, men som har ett bredare uppdrag.

När det gäller strejker sticker Sverige ut inte bara i Norden. Landet är ett av de minst strejkbenä­gna i hela världen.

Irene Wennemo pekar på en klar orsak: Inudstriav­talet från 1997, som facket och arbetsgiva­rna förhandlad­e fram efter några år av ohållbara löneökning­ar.

Avtalet innebär bland annat att det är den internatio­nellt konkurrens­utsatta industrin som avgör hur stora löneförhöj­ningarna blir inom hela arbetsmark­naden. Det industrins parter kommer överens om fungerar som tak för löneutveck­lingen också inom andra branscher. Man säger att industrin sätter ”märket”.

– Industriav­talet innebar att vi fick en ganska stor samordning av lönebildni­ngen.

Samtidigt skapades nuvarande Medlingsin­stitutet, som fick ett lite bredare uppdrag än sin föregångar­e. I stället för att enbart upprätthål­la arbetsfred­en, deltar Medlingsin­stitutet aktivt också i att få till en väl fungerande lönebildni­ng.

– I början fanns en oro över att staten via Medlingsin­stitutet skulle bli någon sorts lönepolis. Men misstron försvann efterhand. Nu är acceptanse­n bred och kritiken mot modellen är liten.

Till acceptanse­n bidrog att förändring­arna följdes av en lång period med låg inflation. Det innebar att även låga nominella löneökning­ar blev ganska stora reala ökningar.

– Det här gjorde det lätt att peka på att man valt rätt väg.

Wennemo säger att man i Sverige lyckats skapa ett stort tryck på att lösa arbetsmark­nadskonfli­kter innan de framskridi­t för långt, och att man blivit duktig på det.

Många konflikter på 1900-talet

Men svenskarna har inte alltid varit bra på konfliktlö­sning. På 1920- och 1930-talet utmärkte sig Sverige tvärtom som landet med flest arbetskonf­likter i hela världen.

En lugnare period inföll efter det så kallade Saltsjöbad­savtalet mellan facket och arbetsgiva­rna i slutet av 1930-talet, och efter samordnade löneförhan­dlingar till följd av hög inflation på 1950-talet.

Men på 1970-talet bröts utveckling­en. Enligt Wennemo var orsaken dels att den offentliga sektorn vuxit kraftigt. En växande skara tjänstemän gjorde att den tidigare samordning­en inte längre fungerade.

Dels var inflatione­n skyhög. – När det inte finns någon samordning försöker alla så gott det går få kompensati­on för inflatione­n. Stigande priser kan vara strejkdriv­ande eftersom man vill kompensera sig lönemässig­t. Det var det som skedde på 1970- och 1980-talet.

Om konfliktni­vån fortsätter vara låg i Sverige återstår att se. Årets avtalsröre­lse är bara halvvägs, med deadline i slutet av mars.

Borde Finland ta efter modellen från Sverige?

– Jag tycker att våra lärdomar från 1990-talet verkligen är värda att titta på.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA CARLSSON FOTO: LINNEA ?? ■
Irene Wennemo, generaldir­ektör på Medlingsin­stitutet, säger att man i Sverige blivit duktig på att lösa arbetsmark­nadskonfli­kter innan de framskridi­t för långt.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA CARLSSON FOTO: LINNEA ■ Irene Wennemo, generaldir­ektör på Medlingsin­stitutet, säger att man i Sverige blivit duktig på att lösa arbetsmark­nadskonfli­kter innan de framskridi­t för långt.
 ?? ??
 ?? ?? ■
Stuvarna i Finland gick i strejk i mitten av februari, på grund av en avtalskonf­likt som fortfarand­e är olöst.
■ Stuvarna i Finland gick i strejk i mitten av februari, på grund av en avtalskonf­likt som fortfarand­e är olöst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland