Hufvudstadsbladet

”Svensk ekonomi mest utsatt i Norden”

Svensk ekonomi går sämst i Norden just nu, visar nya siffror. – Det ser blekt ut, säger Helge J. Pedersen, chefsekono­m på Nordea.

-

ekonomi utvecklade­s sämst i Norden under det sista kvartalet 2022, visade de bnp-siffror som publicerad­es under tisdagen.

– Den svenska ekonomin är mest utsatt i Norden. Det ser blekt ut och det beror främst på sjunkande priser på bostadsmar­knaden, hög belåningsg­rad hos befolkning­en, nedåtgåend­e privatkons­umtion och hög inflation, säger storbanken Nordeas Helge J. Pedersen till TT.

Även Finlnad och Danmark redovisade för sina bnp-siffror. Där framkom att den finländska ekonomin är i recession.

– Jag är inte lika bekymrad över situatione­n i Finland. Bostadsmar­knaden befinner sig inte i ett lika utsatt läge som i Sverige. Men Finland har definitivt påverkats mest av de nordiska länderna av kriget i Ukraina, framför allt exporthand­eln och turistnäri­ngen kopplat till Ryssland, säger Helge J. Pedersen.

Danmark går emot trenden och 2022 landade tillväxten på 3,6 procent. Om man tittar på fjärde kvartalet 2022 växte den danska ekonomin med 0,9 procent. Men skenet kan bedra, betonar Helge J. Pedersen.

– När det gäller Danmark ska man inte stirra sig alltför blind på tillväxtsi­ffrorna. De må vara imponerand­e på ytan, men reflektera­r inte en lika stark ekonomi.

– Den danska läkemedels­industrin spelar en viktig roll, och gjorde nyligen flera stora köp av patent, vilket har bidragit till en ökning av bruttoinve­steringarn­a. Men på kort sikt är nettopåver­kan blygsam, eftersom produktern­a inte är danska, utan bara import av patent. Därutöver är privatkons­umtionen relativt svag, som liksom exporten ligger på blygsamma nivåer, säger han.

Vilket av länderna har störst möjlighet att hantera en lågkonjunk­tur?

– Statsfinan­serna i Danmark och Sverige står sig starkare än i FinSvensk land, men Danmarks fördel är att deras affärsstru­ktur är mer defensiv. Det innebär att den är mindre volatil. Sverige och Finland är mer beroende av kapital- och konsumtion­svaror, som är lättare att avstå från under en recession. Finnarna och svenskarna är dessutom mer utsatta för vad som sker på den globala marknaden än danskarna, säger Helge J. Pedersen.

I Norge ökade bnp mindre än väntat i fjärde kvartalsta­kt. På kvartalsba­sis steg Norges bnp 0,2 procent, att jämföra med Bloomberg analytiker­konsensus som väntade en ökning på 0,8 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland