Hufvudstadsbladet

Misstänkta giftattack­er mot flickor i Iran

De senaste månaderna har hundratals flickor i skolor på olika håll i Iran drabbats av plötslig yrsel och vissa av dem har hamnat på sjukhus i vad som skulle kunna vara riktade giftattack­er.

-

ska omkring 30 skolor ha drabbats, enligt lokala medier. Händelsern­a avfärdades inlednings­vis som tillfällig­heter av det iranska styret, men tonläget har förändrats i takt med att rapportern­a om incidenter blivit allt fler.

De befarade attackerna, som huvudsakli­gen drabbat skolor för flickor och unga kvinnor, kommer vid en tidpunkt då det i månader pågått protester mot regimen i spåren av 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i september förra året.

Det finns inga uppgifter om misstänkta, men händelsern­a har skapat en oro för att ännu fler flickor skulle kunna komma att drabbas enbart för att de utbildar sig. Flickor och kvinnors skolgång är annars inte något som ifrågasatt­s under hela den islamiska republiken­s existens.

Avfärdades som rykten

De första misstänkta attackerna skedde i staden Qom sydväst om Teheran i november, då elever vid ett konservato­rium blev sjuka. Därefter följde flera fall på olika håll där skolbarn klagade över huvudvärk, hjärtklapp­ning och andra liknande symptom. Vissa av dem har uppgett att de känt lukten av klor eller rengörings­medel.

Från myndighete­rnas håll gjorde man till en början ingen koppling mellan fallen och utbildning­sministern avfärdade misstankar­na som ”rykten”.

De skolor som drabbades först undervisad­e dock bara unga kvinnor, vilket stärkte misstanken om att det handlade om riktade attentat.

Efter att ytterligar­e liknande händelser inträffat i bland annat Teheran började så regimen att byta fot och Irans överåklaga­re inledde nyligen en utredning eftersom han menar att det skulle kunna handla om ”uppsåtligt kriminella handlingar”.

Håller barnen hemma

I söndags publicerad­e den statliga nyhetsbyrå­n Irna flera artiklar om incidenter­na, där politiker och statsanstä­llda uppgav att det handlade om faktiska attacker.

– Efter att eleverna i Qom förgiftats vid upprepade tillfällen fann man att vissa personer ville att alla skolor, och särskilt flickskolo­r, skulle stängas, säger Younes Panahi, företrädar­e för Irans hälsomyndi­ghet, till Irna, utan att gå närmare in på detaljer.

I Qom har flera skolor i praktiken tvingats stänga till följd av att oroliga föräldrar de senaste veckorna valt att hålla sina barn hemma, enligt en rapport från det reformisti­ska nyhetsmedi­et Shargh.

Giftattack­erna sker samtidigt som det har blivit allt svårare att få tillförlit­lig informatio­n i takt med att regimen slagit ner allt hårdare mot protestern­a. Enligt siffror från människorä­ttsorganis­ationer har minst 95 journalist­er fängslats sedan september.

Riktade angrepp mot kvinnor är inget nytt fenomen i Iran. Så sent som 2014 skedde en serie syraatTota­lt tacker mot kvinnor runtomkrin­g Esfahan, som tros ha utförts av religiösa extremiste­r.

Varnar för gruppering

Jamileh Kadovar, tidigare reformisti­sk politiker och journalist, skrev i en artikel att uppemot 400 elever ska ha drabbats av förgiftnin­garna. I samma artikel varnar hon för att en religiös gruppering kallad Förmyndars­kapets anhängare via en kommuniké hotat att genomföra liknande attacker i hela landet.

Från regimens håll har man inte erkänt att någon sådan grupp alls existerar, men Kadivars artikel publicerad­es i dagstidnin­gen Ettelaat, vars chefredakt­ör utses av ayatolla Ali Khamenei, Irans högste ledare.

Aktivister oroar sig nu för att giftattack­erna kan vara starten på en ny rörelse i Iran.

– Vi har ingen aning om hur spridd den här gruppen är men det faktum att de kunnat utföra det här utan att straffas är väldigt oroande, säger Hadi Ghaemi, ordförande för den New York-baserade organisati­onen Center for Human Rights in Iran.

 ?? FOTO: VAHID SALEMI/TT-AP ?? ■
En grupp kvinnliga studenter i Teheran. Arkivbild.
FOTO: VAHID SALEMI/TT-AP ■ En grupp kvinnliga studenter i Teheran. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland