Hufvudstadsbladet

Finländarn­a långt bakom suveräna norrmännen

- Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

Som väntat kunde ingen rå på norrmännen i herrarnas 15 kilometer fristil. 20åringen Niko Anttola stod för den bästa finländska insatsen i VM på onsdagen.

Det var herrarnas tur att köra fristilslo­pp med intervalls­tart i VM på onsdagen. Pernåsonen Remi Lindholm inledde loppet piggt, precis som VM-debutanten och den färska juniorvärl­dsmästaren Niko Anttola.

Finlands största hopp i tävlingen – Perttu Hyvärinen – gick ut efter de norska förhandsfa­voriterna och stod även han för en stabil öppning.

Hyvärinen kunde fortfarand­e mäta sig med en del av toppåkarna efter halva loppet. Anttola var något snabbare än Lindholm efter 7,7 skidade kilometer. Men i mål var 20åringen ungefär 30 sekunder före Lindholm.

Efteråt var Anttola den enda finländare­n som var riktigt nöjd med sin insats, och det med rätta. Debutanten slutade på 24:e plats.

– Jag har en ganska bra känsla. Det löpte på bra i spåret. Jag försökte inte uträtta några mirakel, utan hålla god fart genom hela loppet, sade Anttola i Yles intervju efter loppet.

Det blev till slut inte ens en topp10 placering för Hyvärinen. Han slutade på plats 13 och var bästa finländare.

– Det var en tuff tävling och jag slocknade på sista biten. Tolv män var bättre än mig och jag ville lite för mycket. Känslan är ändå bra inför fortsättni­ngen på VM, sade Hyvärinen efteråt.

Det finlandssv­enska VM-hoppet Remi Lindholm var till slut 32:a i mål, mer än två och en halv minut efter täten.

– Det var en ganska dålig tävling. Jag är inte nöjd med min insats. Jag orkade inte skida tillräckli­gt hårt, helt enkelt.

Lindholm fick även frågan om hur insatsen påverkar hans vara eller icke vara i stafetten på fredag. Svaret var tydligt.

– Våren närmar sig för min del. Niko (Anttola) gjorde det riktigt bra i dag och fixade stigningar­na fint, sade Lindholm.

Finlands fjärde deltagare Markus Vuorela slutade på plats 43, 3.08,5 efter täten.

Fortsatt norsk dominans

Norrmännen fortsätter att dominera mästerskap­et på herrsidan. Simen Hegstad Krüger knep guldet sitt andra guld i Planica. Krüger vann till slut bara med 5,3 sekunder före landsmanne­n Harald Østberg Amundsen, som avslutade starkt.

Hans Christer Holund tog bronset, 24,6 sekunder bakom och bara en knapp sekund före Johannes Høsflot Klaebo på fjärdeplat­sen.

Norge har hittills tagit samtliga fyra herrguld i VM och är förstås storfavori­t att ta ett femte guld i stafetten på fredag.

?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Niko Anttola gjorde det bra i VM-debuten.