Hufvudstadsbladet

Toto Wolff använder Guardiola som bollplank

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Mercedesbo­ssen Toto Wolff medger att han alltid varit rädd för att stallet skulle tappa terräng och bli ett mediokert stall. Därför har han bland annat talat med fotbollstr­änaren Pep Guardiola för ett hitta nya infallsvin­klar.

– Jag har studerat de mest framgångsr­ika lagen, som dominerat länge i sin sport. Men som någon gång under vägen blev sämre eller föll ihop. Och det finns ganska klara skäl som kan spåras tillbaka till varför det hände. Självbelåt­enhet brukar gå före fall men jag kan ärligt säga att jag inte sett någon självbelåt­enhet eller mättnadskä­nsla hos oss. Men man måste vara på sin vakt hela tiden.

Det senaste gången du vunnit är inte lika spännande som den första. Det där måste man jobba aktivt med, säger Wolff.

Wolff fortsätter och säger att han tror att det ligger i den mänskliga naturen att man på något sätt vänjer sig och blir bortskämd.

Kanske något han diskuterad­e med Manchester City:s manager Pep Guardiola. Olika sporter men samma inställnin­g gällande hur man leder ett lag.

– Jag blev förvånad när vi började jämföra vårt ledarskap och tänkesätt, säger Wolff.

– Vi har aldrig träffats förr, men då jag hörde honom prata var det som att han sade mina meningar. Samma tillvägagå­ngssätt, och han sade detsamma om mig. Vi är på samma våglängd.

Österrikar­en säger också att han tror att Guardiola kommer att spela en viss roll för honom för framtiden.

– I grund och botten handlar det om management på en konkret mänsklig nivå. Men också att man litar på sin instinkt.

Lite överraskan­de erkänner Wolff att han kanske pressade teamet lite för mycket då och då förra året. Man fick stryk av både Red Bull och Ferrari.

– Samtidigt anser jag att jag lär– de mig några nyttiga lektioner om hela våra organisati­on då vi hade stora problem. Jag är helt övertygad om att man måste misslyckas och begå många misstag för att växa och lyckas.

Säsongen 2023?

– Jag vill inte lova någon något, blir det korta svaret.

– Vi tror att vi har förstått varför vi inte fick de resultat som vi räknat med. Men hur bra den nya bilen är vet vi inte ännu.

 ?? OVEC/AFP/LEHTIKUVA FOTO: JURE MAK- ?? ■
Toto Wolff tänker på samma sätt som Pep Guardiola.
OVEC/AFP/LEHTIKUVA FOTO: JURE MAK- ■ Toto Wolff tänker på samma sätt som Pep Guardiola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland