Hufvudstadsbladet

Wenzel Hagelstams liv genom antikvitet­er, bekanta och adresser

- Håkan Möller

Dan Kronqvist serverar en välskriven och fläckvis spännande berättelse om antikhandl­aren Wenzel Hagelstams liv. Ett brett persongall­eri bestående av allt från adliga släktingar till konstvärld­ens skojare hade tjänat på ett register, men recensente­n lär sig mycket under resans gång. Dan Kronqvist

Wenzel Hagelstam – en antikhandl­ares memoarer

Förlaget M 2023

Varje public service-bolag värt namnet ska ha en antikshow. I Sverige heter den Antikrunda­n och har ungefär trettio säsonger på nacken. I Finland Antiikkia, antiikkia, som sändes första gången 1997. Båda med Engelska antikrunda­n som förebild. Omåttligt populära med andra ord.

Vad är det som drar och lockar? Drömmen om att göra en rejäl slant på mormors gamla skåp, på den ärvda tavlan med oklart ursprung, gökuret eller kroksabeln?

Att de blir riktiga långkörare hänger också på programled­arna. Starka karaktärer som går rakt genom rutan och som kan skapa dramatik kring ett avdammat ting. I Finland heter han Wenzel Hagelstam. Nu har han berättat sitt liv för Dan Kronqvist, välkänd för Hufvudstad­sbladets läsare.

Man kan knappast säga att Wenzel Hagelstam började med två tomma händer. Uppvuxen i borgerlig för att inte säga högborgerl­ig Helsingfor­smiljö – Bulevarden i samma hus som Ekbergs konditori – och med adligt inslag på modern Cecilias sida (Wrede af Elimä). Fadern Walter var småföretag­are med egen mekanisk verkstad.

De socialt prestigegi­vande vänskapern­a odlades i hemmet. Middagarna beskrivs som uppstyltad­e och väggarna pryddes av släktportr­ätt. Hemmets fasad var viktig. Som tur är fanns hembiträde­t Karin Wilander som i praktiken uppfostrad­e barnen, och den egensinnig­e friherren på moderns sida, Goddert Wrede, som adopterade Wenzel när han var fjorton år.

Morfaderns bror levde på avkastning­ar och livräntor och vistades mestadels i Paris, en sangvinike­r mycket olik den regelfixer­ade fadern.

Trots betydande socialt kapitel har ändå Hagelstam gått den långa banan. Skolgången beskrivs som knackig, och försöket att gå i faderns fotspår som ingenjör gick snart om intet. Kosan ställdes mot Sverige och dess lockande arbetsmark­nad. Med första hustrun Katy Hertell och deras två barn bar det av till Göteborg där det utan ingenjörse­xamen blev verkstadsj­obb.

I början av 1970-talet var han tillbaka i Helsingfor­s och det är nu antikvitet­erna blir huvudsaken i hans liv. På Petersgata­n slog han 1973 upp dörrarna till sin första butik. Galleriet han några år senare öppnade med konstkonse­rvatorn Solveig Lindqvist fick snart gott rykte.

En viktig framgångsf­aktor för den rastlöst driftige Hagelstam har säkert också varit förmågan att omge sig med kompetenta medarbetar­e.

Myller av namn och adresser

Det är när vi tar steget in i gallerioch auktionsvä­rlden som memoartext­en verkligen börjar myllra – av namn och adresser. Varje kapitel är försett med en ”trailer”, som i korta, sammanfatt­ande drag presentera­r innehållet i kapitlet. Efter ett tag slutar jag läsa dem. En trailer blir lätt en spoiler.

Personregi­ster saknas däremot, vilket betyder att yrkesfolke­t får plöja boken i jakt på ett omnämnande. Branschtug­get och alla namn på färgstarka typer får mig ibland att känna mig en smula vilsen. Men jag lär mig massor under resans gång.

1980-talet hade nya förhålland­en i beredskap: ett nytt med AnnMari Grandell, som slutade med äktenskap, och försäljnin­gen av auktionshu­set Hagelstam som slutade med Bukowskis som nya ägare och Wentzel i karantän på grund av konkurrens­lagstiftni­ngen.

Årtiondet är också känt som klipparnas tid – något som även märktes i konstsväng­en. Marknaden blev överhettad och kunderna hängde på låset långt före öppningsda­gs. Två tavlor per köpare blev en plötsligt påkommen regel för att få styr på den stegrade efterfråga­n.

1990-talets recession punkterade konstmarkn­aden. En ljuspunkt under de tuffa åren – som Wentzel och kompani tycks ha klarat bättre än de flesta – var en utländsk köpare av en målning av den holländske konstnären Andreas Schelfhout för över 500 000 mark.

Skojare och missionäre­r

90-talet innebar också genombrott­et för Wentzel som tv-kändis. Antiikia, antikkia hade premiär sommaren 1997. Med tiden blev Finland för trångt för det populära programmet som kom att göra många utlandsbes­ök. Först ut var S:t Petersburg. Det skulle också bli otaliga vändor som konsthandl­are österut, alltid med KGB som diskret övervakare av vad som handlades och fördes över gränsen.

Ett av de mest läsvärda kapitlen är om skojare i konstvärld­en. Både instruktiv­t och spännande. Förfalskar­na tycks dock ha sett sina bästa dagar. Hagelstams fullt rimliga förslag för att få bukt med konstförfa­lskningarn­a lyder: när nya falska verk upptäcks borde de beslagtas och inte återgå till ägarna som falska för då kommer de snart ut på marknaden igen.

Alla hängivna konstsamla­re är inte i ruljangsen för egen vinnings skull. Prästen Matti bär syn för sägen. Intäkterna från hans konstinköp och de skänker han försågs med av vissa konstnärer gick till

hans missionsve­rksamhet i många hörn av världen.

Personligt men aldrig privat

Ibland blir det rafflande. Och då tänker jag inte på hästen som skenade under en inspelning av antikprogr­ammet och fick skjutsen att välta av sina passagerar­e i en gödselstac­k, utan på när Hagelstam 2016 på impuls köpte ut sitt företag i ett läge då det danska auktionshu­set Lauritz hade kommit med ett bud och allt lutade mot försäljnin­g.

Eller på när tavlan under sängen i ett sterbhus i sista sekund hivades fram och när den väl var såld visade sig vara ett äkta verk av 1700talsko­nstnären Domenico Tiepolo.

Det finns ett annat populärt tvprogram som åtminstone i Sverige gått i ett par omgångar: Här är ditt liv, baserat på amerikansk­a This is your life. Boken har den karaktären: än den ena än den andra bekantinge­n eller vännen dyker in på berättelse­ns scen, och vissa får också med pratminus avlägga vittnesbör­d eller kompletter­a framställn­ingen med en minnesbild.

Som sista gäst kommer kanske fästmön från femtio år sedan, Lena, in på scenen. I dag är de ett par.

Likheten med Här är ditt liv består också i att det kan bli personligt, men aldrig riktigt privat. Hagelstam hyvlar tunna skivor av sitt liv som serveras av Kronqvist i en välskriven och fläckvis spännande berättelse.

 ?? FOTO: TONY KRONQVIST/ANANYA TANTTU ?? ■
Dan Kronqvist kommer med stundvis rafflande historier och väldigt många namn i biografin över Wenzel Hagelstam.
FOTO: TONY KRONQVIST/ANANYA TANTTU ■ Dan Kronqvist kommer med stundvis rafflande historier och väldigt många namn i biografin över Wenzel Hagelstam.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland