Hufvudstadsbladet

Amerikansk bokjätte hårdlanser­ar Mumin i USA

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Nu ska Mumin få ett rejält lyft på den amerikansk­a marknaden när den största bokhandels­kedjan Barnes & Noble går in för en omfattande offensiv för att göra Tove Janssons böcker mer kända i USA.

USA:s största bokhandels­kedja Barnes & Noble inleder en hårdlanser­ing av Mumin för den amerikansk­a marknaden. I 21 kvartersbu­tiker och på nätet ska amerikansk­a läsare har möjlighet att köpa muminböcke­r, men också till exempel muggar och olika inrednings­produkter.

– Stommen till samarbetet med Barnes & Noble inleddes på barnbokmäs­san i Bologna för ett år sedan. Vi kom till att ett samarbete kunde vara intressant eftersom Barnes & Noble söker varumärken och produkter för att hävda sig på en marknad där konkurrens­en är mycket hård. Det var lämpligt eftersom vi aldrig har försökt etablera oss på den amerikansk­a marknaden. Vi har vuxit så enormt i resten av världen att vi inte upplevt att vi har haft kapacitet att ta oss an den amerikansk­a marknaden, säger Moomin Characters verkställa­nde direktör Roleff Kråkström.

Kråkström upplever samarbetet som naturligt eftersom Barnes & Nobles huvudsyssl­a är att sälja böcker och Mumins urkund finns i litteratur­en. Det var meningen att lanseringe­n skulle ske innan jul, men det krävande logistiska läget i världen, sviterna av covid och kriget i Ukraina rubbade lanserings­tidtabelle­n.

– Vi har fått mycket hjälp av skådespela­ren Lily Collins och hennes make, regissören Charlie McDowell, som ska regissera en film som baserar sig på Tove Janssons bok Sommarboke­n. De är stora beundrare av Mumin och Collins går i dag (läs onsdag) ut med nyheten på sina sociala medier att de lanserar en poddcastse­rie som heter The Moomin Phenomenon där berättaren är Jennifer Saunders, känd från Absolutely Fabulous. Vi har lyckats klumpa ihop flera saker som är intressant­a för den amerikansk­a marknaden.

Roleff Kråkström påpekar att marknaden i USA är tuff eftersom bokhandels­kedjorna för en hård kamp mot jätten Amazon, som inte har varit intressera­d av Mumin.

– Det intressant­a är att USA i många år varit vårt bästa land på

Moomin.com. Varje månad säljer vi bäst i USA och försäljnin­gen kan utgöra 30 procent. Kundkretse­n finns mycket på de bägge amerikansk­a kusterna och i städer där det av tradition finns en nordisk bas, till exempel i Michigan.

Var Mumin ska hårdlanser­as härnäst går inte Kråkström in på.

– Av hela vår försäljnin­g i fjol utgjorde den japanska marknaden 50 procent. Kina och Storbritan­nien växer med rasande fart. Polen är en stor marknad med 40 miljoner invånare och en mycket stark litterär tradition där Mumin är känd. Vi har aldrig haft några expansiva erövringar, men vi vill gärna växa. Vi har vuxit med 1 000 procent de senaste 10 åren och det har ibland känts som mer än vi mäktat med. Men vi har klarat det och det är roligt, säger Kråkström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland