Hufvudstadsbladet

Ny utställnin­g om ukrainska studerande

En ny utställnin­g vid Helsingfor­s universite­t riktar ljuset på ukrainska studerande som aldrig fick sina slutbetyg.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

18-åriga Oleksandra Borivska drömde om att bli diplomat och tyckte om att studera engelska. Borivska pluggade internatio­nella relationer vid ett universite­t i Donetsk. Hon dog i ett ryskt missilanfa­ll den 14 juli 2022, då hon var på väg till sin körlektion i den ukrainska staden Vinnytsia.

17-åriga Anna Kushnerenk­o var musikalisk­t begåvad och studerade musik i Tjernihiv. Hon spelade det traditione­lla ukrainska instrument­et bandura. Kushnerenk­o dog då hon träffades av splitter i magen, på väg över floden Desna i staden Tjernihiv i norra Ukraina, den 9 mars 2022.

Från Tjernihiv kommer även 22åriga Mariia Fursina. Hon är med och arrangerar utställnin­gen Outgivna betyg vid Helsingfor­s universite­t.

– Idén är att visa studerande och personal på campus i Helsingfor­s hur de ukrainska studentern­a inte hade möjlighet att slutföra sina studier och hur ryssarna tog deras liv, visa hur livet kan ändras på en dag, säger Mariia Fursina.

Tanken är förstås också att påminna om kriget som ständigt pågår i Ukraina, fortsätter hon. Det här är bara ett par procent av alla historier, det är många fler som har dött, konstatera­r hon.

Idén till utställnin­gen kom under en studentdem­onstration i Lviv. Först lades utställnin­gen upp i Lviv, därefter i Toronto i Kanada. En internatio­nell grupp av ukrainska studerande samlade historiern­a och utställnin­gen med foton och visas just nu på 45 universite­t runtom i världen. De trettio utvalda personerna är ukrainare i åldern 17–25 år. Deras historier berättas av familj och vänner.

Mariia Fursina kom till i Finland i april 2022, tillsamman­s med arton andra personer. De studerar sociodiplo­m logi vid Helsingfor­s universite­t som utbytesstu­derande. De skulle först plugga vårtermine­n 2022, men utbytet förlängdes.

– Självklart är alla de här personerna­s berättelse­r smärtsamma och tragiska. Det är svårast att ta till sig dem från min hemstad, Tjernihiv, säger Mariia Fursina. Det kunde vara jag istället för de.

En annan av personerna som är med i utställnin­gen är 23-åriga Dmytro Yevdokymov. Hanutförde amerikansk­a och europeiska studier och drömde om att resa runt världen samt planerade en resa till Israel. Yevdokymov jobbade som ungdomsled­are på läger och när kriget började åkte han till fronten. Han dog under strider i Kiev.

Utställnin­gen Outgivna betyg visas i Porthania på Helsingfor­s universite­t fram till den tredje mars.

 ?? FOTO: UTSTÄLLNIN­GEN OUTGIVNA BETYG ??
FOTO: UTSTÄLLNIN­GEN OUTGIVNA BETYG
 ?? FOTO: UTSTÄLLNIN­GEN OUTGIVNA BETYG ?? ■
Dmytro Yevdokymov
FOTO: UTSTÄLLNIN­GEN OUTGIVNA BETYG ■ Dmytro Yevdokymov
 ?? FOTO: UTSTÄLLNIN­GEN OUTGIVNA BETYG ?? ■
Anna Kushnerenk­o
FOTO: UTSTÄLLNIN­GEN OUTGIVNA BETYG ■ Anna Kushnerenk­o
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Oleksandra Borivska
FOTO: PRIVAT ■ Oleksandra Borivska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland