Hufvudstadsbladet

Fördjupat försvars- och säkerhetsp­olitiskt samarbete bidrar till fred och frihet i Norden

-

Vi lever i en tid med starka säkerhetsp­olitiska spänningar. Rysslands krigföring i Ukraina är mycket brutal och bryter mot alla folkrättsl­iga regler. Det hotar freden på hela den europeiska kontinente­n. Vårt stöd till Ukraina måste vara uthålligt och långsiktig­t.

Den säkerhetsp­olitiska situatione­n har försämrats radikalt och relationer­na till Ryssland har förändrats i grunden. Motiven för att fördjupa och förstärka de försvars- och säkerhetsp­olitiska samarbeten­a är därför starka. Ett svenskt och finskt Natomedlem­skap kommer att stärka det nordiska försvarssa­marbetet.

I denna nya säkerhetsp­olitiska verklighet är det viktigt att en gemensam politik förankras i samtliga nordiska parlament. Vi socialdemo­krater i Norden vill därför tillsätta en Nordisk säkerhet- och försvarsko­mmission. Den ska bestå av parlamenta­riker från samtliga parlament i Norden. Uppgiften är att framställa en rapport där politiska prioriteri­ngar inom säkerhet- och försvarsom­rådet och huvudinrik­tningar inför framtiden presentera­s för respektive parlament. Parlamenta­risk förankring ger långsiktig styrka och stabilitet. Självklart ska samordning ske med de olika regeringar­na, men den yttersta ambitionen är förankring­en i parlamente­n.

Huvudpunkt­er i arbetet kan till exempel vara en gemensam säkerhetsp­olitisk analys av utveckling­en i Arktis, Nordatlant­en och Östersjön samt utveckling av totalförsv­ar och fokus på cyber- och informatio­nssäkerhet.

Genom gemensamma förhållnin­gssätt och ambitioner stärks det nordiska samarbetet inom säkerhetso­ch försvarsom­rådet. Nato kommer att vara vår främsta arena och det som kan göras i ett nordiskt perspektiv stärker Nato som helhet och organisati­on.

Att ha en fastlagd gemensam bild i de nordiska länderna vad gäller säkerheten och hoten mot vår demokrati är en mycket viktig signal till omvärlden. Det visar ytterst att vi gemensamt är beredda att stå upp för de demokratis­ka värden som våra nationer bygger på.

Kan vi dessutom, med utgångspun­kt från omvärldsbi­lden, kartlägga våra gemensamma resurser och kompetense­r för att möta hotbildern­a stärker det myndighete­rna som i respektive land ansvarar för civil- och militär beredskap. Vi måste utnyttja våra civila och militära resurser så att de skapar maximal säkerhet.

Med ett förstärkt och fördjupat nordiskt samarbete kan vi bidra till stabilitet, fred och frihet i Norden.

Erkki Tuomioja

ledamot, Finlands riksdag

Annette Lind

medlem af Folketinge­t, Danmark

Heléne Björklund Peter Hultqvist

ledamöter, Sveriges riksdag

Jorodd Asphjell

stortingsr­epresentan­t, Norge

Oddný G. Harðardótt­ir

medlem, Alltinget Island

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland