Hufvudstadsbladet

Varför hindra döende patienter att få en god död?

- Henrik Lax Helsingfor­s

Med anledning av den på nytt spirande debatten om dödshjälp ställer Björn Vikström (HBL 25.2) den berättigad­e frågan om vem som har rätt att dö och vem som har rätt att leva. Redan i sin I dag-kolumn ”Den goda döden” (HBL 5.11.2016) säger han med fog att frågan om aktiv dödshjälp behöver ställas utgående från den döendes situation, inte de anhörigas.

Till stöd för sin reserverad­e inställnin­g till att legalisera aktiv dödshjälp anför Vikström att valfrihete­n inte kan vara enda argumentet för dödshjälp och att det finns ”mängder av lagar som begränsar individens valfrihet”. Detta får mig att lyfta fram ett olöst rättsmoral­iskt dilemma i vår lagstiftni­ng.

Våra grundlägga­nde friheter och rättighete­r som individer anges i vår grundlag och den europeiska människorä­ttskonvent­ionen.

När medborgari­nitiativet om att stifta en lag om dödshjälp lades fram i riksdagens social- och hälsovårds­utskott den 9 november 2017, hördes professor Raimo Lahti som juridisk sakkunnig om förutsättn­ingarna för en dylik lagstiftni­ng. Han hänvisade till grundlagen och Europeiska människorä­ttsdomstol­ens avgöranden och konstatera­de att det inte föreligger juridiska hinder för att stifta en lag om eutanasi.

Kärnfrågan är om en döende människa, då de medicinska metoderna för bot och smärtstill­ande uttömts, själv skall få avgöra var gränsen går för det lidande hon måste utstå och om hon skall ha rätt till hjälp med att påskynda sin egen död för att befrias från sitt lidande.

I vår patientlag­stiftning ges patienten rätt att avbryta livsupprät­thållande vård, till exempel genom att kräva avstängnin­g av sin respirator med döden som följd. Ingen lagstiftni­ng kan hindra en människa från att ta sitt eget liv och medhjälp till en sådan handling är inte heller straffbar.

Att erkänna en människas rätt att påskynda sin död genom att avbryta sin livsupprät­thållande vård och att i liknande hopplösa och trängda fall förvägra henne hjälp med att tidigarelä­gga sitt dödsögonbl­ick är en inkonsekve­ns i vår lagstiftni­ng, ett rättsmoral­iskt dilemma. Varför skall vi upprätthål­la detta dilemma och avskära en möjlighet för döende patienter att få en god död?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland