Hufvudstadsbladet

Polisväsen­det måste garanteras tillräckli­ga resurser

- Anita Westerholm Ekenäs

Till polisens uppgifter hör bland andra att trygga rätts- och samhällsor­dningen och att förebygga, avslöja och utreda brott och föra brott till åtalsprövn­ing. För att förtroende för rättsvårde­n ska vara starkt behöver hela straffproc­esskedjan fungera och i den har polisen en mycket viktig uppgift.

Brottsligh­eten, däribland cyberbrott­slighet och gränsövers­kridande brottsligh­et, är alltmer komplex. Därtill vet vi att antalet organisera­de brottsliga grupper och antalet medlemmar har ökat i Finland. Nu behövs olika typer av åtgärder, och det är bra att regeringen är på gång med det. Nu behöver diskussion­en vara betydligt bredare än att endast handla om strängare straff. Nu gäller det att se till vetenskapl­ig forskning. Det är snarare straffets innehåll än längd som är det väsentliga. I första hand ska vi komma ihåg vikten av att förebygga brott. Vidare ska vi öka sannolikhe­ten för att åka fast för de brott som begås. Brottsspir­alen behöver brytas snabbt.

Tyvärr vet vi att brottsutre­dningars effektivit­et borde vara bättre, vi har fått läsa om fördröjda förundersö­kningar. För att polisen ska ha goda förutsättn­ingar att sköta sina samtliga uppgifter framgångsr­ikt behövs bland annat flera poliser.

Förra veckan kom informatio­n om att urvalsgrun­derna för polisutbil­dningen uppdateras då det gäller lämplighet­sbedömning­en och det fysiska testet. De sökandes lämplighet ska framöver bedömas mer som en helhet. Det här är ett positivt steg i rätt riktning. I dag genomgår alla poliser i Finland en grundutbil­dning vid Polisyrkes­högskolan i Tammerfors, det oberoende om man ska arbeta med brottsutre­dning eller i övervaknin­gs- och larmverksa­mhetsuppgi­fter. Kommer systemet med förändring­en då att vara det mest ändamålsen­liga eller behöver vi gå än längre för att på så vis få en än starkare poliskår? Jag utgår ifrån att förändring­en följs upp och jag anser att man behöver överväga om det finns skäl att göra ändringar i såväl antagninge­n som utbildning­en.

Jag vill se ett Finland där säkerheten upprätthål­ls i hela landet, både på landsbygde­n och i städerna, och där polisväsen­det garanteras tillräckli­ga resurser för att göra förebyggan­de arbete, sköta larmuppdra­g och utreda brott. Polisväsen­det måste garanteras tillräckli­ga resurser!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland