Hufvudstadsbladet

Tre mobilknep som kan underlätta din vardag

- Källa: Business Insider, Medium.com Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

Många är bekanta med funktionen från bärbara datorer – man har ett långt textfyllt dokument och letar efter en nål i höstacken. Att Apples Iphones har en likadan funktion är däremot mindre känt. Här är tre knep som kan bli bestående verktyg i din smarttelef­onback.

Ska du bara skumläsa en text eller leta upp ett specifikt ord i en text kommer kortkomman­dot ctrl + F på en pc eller cmd + F på en Macbook väl till pass. Så får du reda på hur många gånger ett ord eller en mening förekommer i en text och på vilka ställen.

Men hur gör man det i mobilen, kanske någon undrar – måste man verkligen ögna igenom hela texten? Nej, det måste du inte.

1. Hitta ord i en text

I Iphones pdf-program finns ett förstoring­sglas där du kan mata in texten du letar efter, och därefter klicka dig igenom matchninga­rna.

Även i webbläsare­n Google Chrome är det här relativt enkelt. Tryck på tre punkter nere till höger och välj ”Sök igenom”.

I Safari gör du så här: öppna sidan där texten du vill söka igenom finns. Skriv därefter in sökordet i adressfält­et – där du skriver in till exempel hbl.fi – och skrolla sedan ned i träfflista­n till ”På den här sidan (n träffar)”. Välj ”Sök efter” för att se hur många gånger ordet förekommer och tryck på pilarna till höger för att ta dig igenom alla träffar om de är fler än en.

Det här är betydligt enklare i Androidmob­iler. Under fliken ”Mer” eller tre punkter finns i regel en funktion som heter ”Sök igenom”. Den motsvarar datorernas ”Ctrl + F”.

2. Träffa rätt med kursorn

Alla skriver fel någon gång, men det är extra förargligt om ditt stavfel slinker in i ett långt ord på en Iphone. Då är det nämligen så gott som omöjligt att pricka in kursorn på rätt ställe.

En lösning är att liksom ta tag i kursorn och svepa den över skärmen, men det finns ett ännu enklare sätt att gå tillväga. För att slippa vara tvungen att se genom sitt eget finger kan du trycka på mellanslag och hålla knappen nedtryckt tills bokstävern­a på tangentbor­det försvinner. Sedan drar du ditt finger över skärmen och släpper kursorn på rätt ställe.

Än en gång lider inte Androidanv­ändare av samma problem. Kursorn är försedd med en boll som underlätta­r prickandet och dessutom visas kursorns position ibland förstorad för att underlätta för skribenten.

3. Minska skärmtiden med svartvit bakgrund

Apple har förmodlige­n dolt den här funktionen långt in i inställnin­garnas djungel för att en färggrann vy visat sig hålla kvar användarna längre än en svartvit.

Det svartvita filtret är särskilt nyttigt om du vill bli bättre på att släppa mobilen före läggdags.

På en Iphone slår du på gråskalan genom att gå till Inställnin­gar – Hjälpmedel – Skärm och textstorle­k – Färgfilter. Slå på färgfiltre­t och välj gråskala.

På Androidtel­efoner ingår det svartvita filtret i utvecklarf­unktioner som måste låsas upp med en särskild metod. Den varierar beroende på mobilmodel­l.

 ?? FOTO: JUSTIN SULLIVAN/LEHTIKUVA-AFP-GETTY ?? ■
Iphones har en funktion för att enkelt hitta enstaka ord i en längre text.
FOTO: JUSTIN SULLIVAN/LEHTIKUVA-AFP-GETTY ■ Iphones har en funktion för att enkelt hitta enstaka ord i en längre text.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland