Hufvudstadsbladet

Skarpt budskap från Finansmini­steriet: ”Dagens generation­er måste offra lite”

Finansmini­steriets tjänstemän riktar än en gång fokus mot det ständiga glappet mellan statens utgifter och intäkter. Men den här gången verkar inte skuldsättn­ingsfrågan bita sig fast lika tydligt som 2015, säger en forskare.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

– Det är möjligt att dagens generation­er måste offra lite för att våra barn också ska leva i ett välfärdssa­mhälle. Vi behöver lösningar, man kan inte avfärda alla förslag direkt.

Så sa kanslichef Juha Majanen när Finansmini­steriet än en gång förde ut budskapet att den finska offentliga ekonomin har allvarliga hållbarhet­sproblem.

Finansmini­steriets tjänstemän beskriver behovet av att stärka den offentliga ekonomin under de kommande regeringsp­erioderna som betydande. Grafen som budgetchef Mika Niemelä visar upp är talande. Ända sedan finanskris­en, alltså i 15 år, har den offentliga ekonomins utgifter varit större än intäkterna.

Gapet måste stängas, och Finansmini­steriet ser inga tecken på att den ekonomiska tillväxten räcker till för att göra det. Det betyder att ramarna måste anpassas.

Den finska offentliga ekonomin byggdes upp under en tid då både befolkning­sutvecklin­gen och den ekonomiska tillväxten såg bättre ut. Nu räcker inte finansieri­ngen till för att upprätthål­la statsappar­aten.

Enligt Finansmini­steriets prognoser måste den offentliga ekonomin stärkas med 9 miljarder euro per år, antingen genom att skära ned utgifterna eller ta in mer skatt. Uppdelat per medborgare innebär det att varje finländare måste bidra med 1 600 euro per år.

”Ingen sparlista”

På måndagen presentera­de Finansmini­steriet sin ”utgifts- och strukturka­rtläggning” och en skattekart­läggning. I medier har kartläggni­ngarna kallats sparlistor, men det vill Finansmini­steriet inte beskriva dem som. Många av förslagen överlappar varandra och meningen är inte att alla ska genomföras.

– Avsikten är inte att ändringarn­a ska genomföras som sådana. De ska stödja den offentliga debatten och det politiska beslutsfat­tandet, säger Mika Niemelä.

I praktiken är det ändå en listden ning av hur olika skatteförä­ndringar eller sparåtgärd­er påverkar den offentliga ekonomin. Det handlar i huvudsak om att sänka utgifter, höja avgifter, öka beskattnin­gen av egendom och att stärka incitament­en för att arbeta.

Det är ett digert paket, som rör hela den offentliga ekonomin. Men några åtgärder anses ha särskilt stor effekt. Till de mest betydande på skattesida­n hör slopad momsreduce­ring, vilket skulle påverka bland annat matprisern­a, skärpt beskattnin­g av aktieutdel­ning från onoterade bolag och höjd fastighets­skatt på mark.

På utgiftssid­an kunde man spara mycket genom att skära i indexhöjni­ngarna av pensioner och sociala förmåner. Ministerie­t skriver i kartläggni­ngen att medianpens­ionen i dag är 30 procent högre än för 20 år sedan.

Bidragen till idrott, kultur och barn- och ungdomsver­ksamhet kunde också trappas ned för att spara en rejäl slant, enligt kartläggni­ngen. Även inom utbildning­en finns sparpotent­ial, genom att dra ner på studierela­terade stöd och att begränsa möjlighete­n till dubbla examina.

Hur ivriga är politikern­a?

Det här är inte första gången som Finansmini­steriet riktar en skarp uppfordran till politikern­a om att

offentliga ekonomin måste balanseras. Samma budskap gick till exempel ministerie­t ut med i december.

Det hör till traditione­n att Finansmini­steriet ger sin syn på statsfinan­sernas skick inför riksdagsva­let, säger forskaren Timo Harjuniemi vid Helsingfor­s universite­t. Han doktorerad­e med en avhandling om debatten om åtstramnin­gspolitike­n efter eurokrisen.

Men den här gången upplever att Harjuniemi att Finansmini­steriet mer aktivt än tidigare fört ut sitt budskap.

– Pandemin, kriget i Ukraina och energikris­en tvingade politikern­a att öppna plånboken. Det är tänkbart att tjänstemän­nen oroar sig för hur ivriga politikern­a nu är att återgå till det läge som rådde tidigare.

Han drar en parallell till riksdagsva­let 2015, då just åtstramnin­gsbehovet dominerade den politiska debatten. Även den gången gick Finansmini­steriet ut med en lista över saker som man kan skära i, vilket bedöms har satt prägel på valresulta­tet.

– Den gången tävlade partierna om att ha hårdare nedskärnin­gslistor än varandra. Men den här gången har inte debatten om skuldsättn­ingen tagit skruv på samma sätt. Särskilt på vänsterfla­nken och inom SDP har man varit mer kritiska till Finansmini­steriet. Man kan tänka sig att de är de senaste årens ”polykris” som har satt sina spår.

Kring julen intervjuad­e HBL ett annat ekonomiska experter om skuldsättn­ingen. En som då uttryckte sig kritiskt till att Finansmini­steriet sätter tonen för debatten var ekonomipro­fessorn Markus Jäntti. Det är viktigt att få balans i den offentliga ekonomin, men det är frågor som måste bottna i politisk debatt och inte i byråkratis­k beredning, sa Jäntti.

Harjuniemi ser det inte lika svartvitt.

– Det är i princip en bra sak att tjänstemän­nen ger underlaget för väl underbyggd­a politiska beslut. Men med det sagt förstår jag Jänttis poäng. Det kan bli problemati­skt ur ett demokratis­kt perspektiv, särskilt om tjänstemän­nen förordar alternativ inom områden som det inte råder konsensus om inom forskninge­n, säger Harjuniemi.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
 ?? ?? ■
Det var en dyster lägesbild som budgetchef Mika Niemelä från Finansmini­steriet gav på måndagen.
■ Det var en dyster lägesbild som budgetchef Mika Niemelä från Finansmini­steriet gav på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland