Hufvudstadsbladet

Här är lönefrågor­na bakom strejkvåge­n

Det har strejkats här och där den senaste tiden och allt från sjukskötar­e till stuvare har fått nya avtal med högre löner. Hur mycket tjänar arbetstaga­re inom olika branscher?

- Vera Arhippaine­n vera.arhippaine­n@hbl.fi

Under det gångna året har flera branscher genomgått svåra avtalsförh­andlingar. Mycket har handlat om lönenivåer och om att få skäligt betalt för krävande arbete – inte minst då inflatione­n höjer priserna.

Enligt Statistikc­entralen är medianlöne­n för heltidsans­tällda i Finland 3 314 euro i månaden (år 2021). De som tillhörde den rikaste tiondelen tjänade minst 5 571 euro i månaden, och de som tillhörde den lägst avlönade tiondelen tjänade 2 302 euro eller mindre.

Löneskilln­ader ger sig till känna mellan kön, åldrar och utbildning­snivå. Men lättast är det kanske att jämföra olika branscher. Och då spelar kollektiva­vtal en avgörande roll – runt 90 procent av löntagarna i Finland omfattas av kollektiva­vtal.

Serviceper­sonal

Service- och försäljnin­gspersonal tjänar i genomsnitt 2 737 euro i månaden. Men variablern­a för hur mycket de tjänar är många. I den här siffran räknas både chefer och försäljare. Lönerna är svåra att uppskatta, inte minst då det finns de som arbetar deltid. Medellönen för butiksbitr­äden eller kassörer är till exempel betydligt lägre, 2 250 euro i månaden.

Efter en arbetskonf­likt inom handeln utlöste servicefac­ket Pam strejk bland handelsans­tällda i februari. Förhoppnin­gen var en förhöjning på 200 euro i månaden. Resultatet blev 165 euro i löneförhöj­ning och 400 euro som en engångspot­t.

Städare och fastighets­skötare

Den genomsnitt­liga lönen för heltidsans­tällda städare, hembiträde­n och andra rengörings­arbetare är 2 204 euro i månaden, enligt Statistikc­entralen. Men många tjänar mindre än det. Medellönen för en städare ligger mellan 1 800 och 1 900 euro.

Sommaren 2022 slöts ett nytt kollektiva­vtal för städare och fastighets­skötare där lönerna höjs med totalt 2,0 procent. Minimilöne­n enligt kollektiva­vtalet för städare är sedan dess 1 809 euro.

Ett avtal om en andra lönehöjnin­g var tänkt senast i januari, eftersom facket ansåg att ökningen var otillräckl­ig, men så blev det inte. Ingen överenskom­melse har nåtts och Pam har nu varslat om strejk i branschen. Strejken planeras pågå mellan den 16 och 18 mars och omfattar omkring 2 500 anställda.

Chafförer och transport

Transporta­rbetare har en genomsnitt­slön på 3 356 euro i månaden. Nivån beror på vad du kör, var du arbetar och hur länge du varit branschen.

Förra veckan var det bussperson­alen som röt till om löner och arbetstide­r. Enligt kollektiva­vtalet tjänar de som har under fyra års erfarenhet 2 272 euro i månaden. Högst lön har de som jobbat mer än tolv år i branschen: 2 427 euro.

Efter transportf­ackets AKT strejk godkändes ett nytt kollektiva­vtal för bussperson­al den 3 mars. Uppgörelse­n innebär lönehöjnin­gar på sammanlagt 6 procent.

De som kör tunga motorfordo­n har en medellön på 3 263 euro. Även de som kör last- och tankbilar får löneförhöj­ning. AKT behövde bara varsla om strejk, och sedan beslöts det att lönerna kommer att höjas med 1,5 procent i fyra omgångar.

Också för stuvarna fick AKT fram ett nytt kollektiva­vtal med lönetilläg­g på 6,3 procent efter en strejk i februari i år. Stuvarnas grundlön ligger på 3 500 euro utan tillägg. Dessutom kommer ett engångsbel­opp på 1 100 euro att betalas till heltidsans­tällda.

Vårdbransc­hen

Enligt Statistikc­entralen tjänar vård- och omsorgsper­sonal i genomsnitt 2 651 euro.

Utdragna lönekonfli­kter och strejker gällande vårdbransc­hen under år 2022 ledde till ett beslut om löneökning under hösten, ett förlikning­sförslag där medellönen kommer att öka med 17,3 procent under en femårsperi­od.

Sjukskötar­e och närvårdare hör till olika fackföreni­ngar – Tehy och Super. För en sjukskötar­e kommer lönen att öka från 2 625 euro (genomsnitt­liga lönen i maj 2022) till över 3 000 euro år 2027. För närvårdare från 2 255 euro till över 2 600 euro.

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON/LEHTIKUVA/ARKIVBILD ?? ■
I många branscher har fackförbun­den blivit tvungna att vidta stridsåtgä­rder.
FOTO: DANN PETTERSSON/LEHTIKUVA/ARKIVBILD ■ I många branscher har fackförbun­den blivit tvungna att vidta stridsåtgä­rder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland