Hufvudstadsbladet

Sydkorea och Japan på väg mot känslig försoning

-

Sydkorea har en plan för att kompensera sydkoreane­r som utsattes för tvångsarbe­te av den japanska ockupation­smakten under andra världskrig­et. Ansatsen i den väldigt känsliga frågan syftar till att knyta nya band till Japan – i ett säkerhetsp­olitiskt känsligt läge.

Seoul vill närma sig Tokyo och stärka försvarssa­marbetet mellan Japan, USA och Sydkorea för att ha en gemensam front mot Nordkorea.

– Jag hoppas att Japan kommer att svara positivt på vårt stora beslut i dag och att japanska företag frivilligt bidrar samt kommer med en omfattande ursäkt, säger Sydkoreas utrikesmin­ister Park Jin.

Park beskriver i ett tv-sänt tal hur offren ska få kompensati­on genom en fond som bygger på donationer. Han var dock inte tydlig med var pengarna skulle komma ifrån.

– Jag tror att det här är den sista möjlighete­n. Om vi jämför det här med ett glas vatten så tror jag att glaset är mer än halvfullt och vi väntar oss att glaset fylls på mer när vi går vidare, baserat på Japans uppriktiga svar, säger Park.

Missnöje i Sydkorea

Japans utrikesmin­ister Yoshimasa Hayashi höll sedan en egen pressträff där han sade sig uppskatta Sydkoreas initiativ. Men enligt honom ställs det inga krav på att japanska företag ska bidra.

I Sydkorea väcktes omgående ett missnöje. Flera aktivistgr­upper som engagerar sig i frågan har krävt att regeringen drar tillbaka sin lösning och att japanska företag ska ge direkt kompensati­on till offren – och en ordentlig ursäkt.

Det stora opposition­spartiet Demokratis­ka partiet kräver att president Yoon tar tillbaka förslaget. Partiet beskriver det som ”förödmjuka­nde diplomati”.

Japan kolonisera­de Koreahalvö­n mellan 1910 och 1945 och såren som ockupation­en ledde till har ännu inte läkt. 780 000 koreaner tvingades att arbeta under slavlika förhålland­en under det 35 år långa styret.

Beslutet tros få en del kritik på hemmaplan. Offer och deras anhöriga har i årtionden krävt att de japanska företagen som utnyttjade arbetskraf­ten skulle kompensera dem, något som Japan motsatt sig.

På offrens linje

Sydkoreas högsta domstol gick 2018 på offrens linje, vilket ledde till en diplomatis­k kris och kraftigt försämrade relationer mellan länderna.

Japan har å sin sida hävdat att alla oegentligh­eter löstes i samband med det avtal som underteckn­ades 1965 och som ledde till normaliser­ing av relationer­na. Det innehöll ett omfattande ekonomiskt stödpaket med bidrag och billiga lån till Sydkorea.

USA gläds åt planerna på ett närmande mellan Japan och Sydkorea och president Joe Biden kallar det ”ett historiskt genombrott”.

”Vi rör oss mot en mer säker, mer stabil och mer blomstrand­e framtid”, skriver han på Twitter.

I ytterligar­e ett steg mot försoning kommer Sydkorea att avbryta en pågående tvist inom Världshand­elsorganis­ationen (WTO), meddelar det sydkoreans­ka handelsmin­isteriet.

Sydkorea inledde 2019, inom ramen för den större diplomatis­ka krisen, en process mot japanska exporthind­er riktade mot Sydkorea. Nu är de två ländernas respektive regeringar överens om att lösa saken genom bilaterala överläggni­ngar, så att situatione­n ska återgå till ett normalläge, enligt ministerie­t i Seoul.

 ?? FOTO: KIM HONG-JI/TT-AP ?? ■
Sydkoreas utrikesmin­ister Park Jin tillkännag­av regeringen­s planer för att kompensera offren för tvångsarbe­te.
FOTO: KIM HONG-JI/TT-AP ■ Sydkoreas utrikesmin­ister Park Jin tillkännag­av regeringen­s planer för att kompensera offren för tvångsarbe­te.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland