Hufvudstadsbladet

”Vi behöver utländsk politisk press för att rädda regnskogen”

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Amazonas behöver Finlands hjälp för att överleva, säger gummitappa­ren och mångårige miljöaktiv­isten Júlio Barbosa som besöker Finland. Efter fyra år med den brasilians­ka presidente­n Jair Bolsonaro vid makten i Brasilien är regnskogen nära kollaps. Det skulle ha fatala konsekvens­er för hela jorden.

– Under de senaste fyra åren försökte statsledni­ngen systematis­kt demontera allt det vi under 40 år hade uppnått som miljö- och medborgaro­rganisatio­n, säger Júlio Barbosa, ordförande för den nationella organisati­onen för brasilians­ka samlare och småbrukare Conselho Nacional das Populações Extrativis­tas (CNS).

Organisati­onen CNS represente­rar i dag gummitappa­re, småskaliga skogsjordb­rukare samt personer som bland annat skördar nötter, frukt, samlar medicinalv­äxter och sysslar med biodling, det vill säga människor som lever i regnskogen och försörjer sig på naturens råvaror.

Barbosas eget hem ligger i ett av de brasilians­ka naturreser­vaten i Amazonas regnskog. Reservatet grundades till följd av CNS:s mångåriga arbete för att skydda naturen och de traditione­lla levnadssät­ten i regnskogen. Byn är belägen vid gränsen till Bolivia och invånarna sysslar med gummitappn­ing; de tappar latex från gummiträde­n som används för olika slags hantverk.

– Vi är inte ett ursprungsf­olk, men mycket i vårt levnadssät­t påminner om det. Vi är flodfolk och jag betraktar mig som gummitappa­re, säger Barbosa.

Flera liknande reservat har grundats under årens lopp. Enligt lagen har endast de som bor i områdena rätt att kollektivt ta till vara skogens råvaror, och storskalig utvinning av naturresur­ser är förbjudet. Syftet är att skydda naturen och bevara de traditione­lla levnadssät­ten och kulturerna i Amazonas.

– Men det har skett en kraftig ökning av illegal skogsskövl­ing i dessa skyddade områden under de senaste fyra åren, exempelvis i reservatet där jag bor, säger Barbosa och tar fram en karta av reservatet som omfattar en miljon hektar tropisk regnskog.

I området bor tusentals familjer och det myllrar av växt- och djurarter.

Kartan är full av svarta prickar.

– Prickarna represente­rar platser där olaglig avskogning ägt rum. Bolsonaro uppmuntrad­e till olaglig skogsskövl­ing i skyddsområ­dena, säger Júlio Barbosa.

All form av nationell miljöförva­ltning stoppades under Bolsonaros ledning, vilket betydde att den statliga övervaknin­gen i naturreser­vaten också upphörde.

Katastrofa­la år för regnskogen

Under de senaste fyra åren har avskogning­en i Brasiliens Amazonas varit rekordstor. I februari 2022 var avskogning­en 62 procent större än året innan.

Forskare varnar för att den kraftigt ökande skogsskövl­ingen kombinerat med klimatförä­ndringarna driver Amazonas närmare en punkt utan återvändo. Ekosysteme­n förstörs i en takt som håller på att leda till att stora områden i den tropiska skogen riskerar omvandlas från regnskog till savannområ­de.

Regnskogen Amazonas stabiliser­ar det globala klimatsyst­emet genom att absorbera stora mängder koldioxid och reglera vattnets kretslopp. Om skogen försvinner skulle konsekvens­erna för jordens klimat och arterna bli förödande, eftersom en av världens viktigaste kolsänkor då blir en utsläppskä­lla.

Försvarat Amazonas i 40 år

Júlio Barbosa engagerade sig redan som 20-åring på 1980-talet i den fredliga miljörörel­sen mot skövlingen av Amazonas. Rörelsen leddes då av den berömde miljöaktiv­isten Chico Mendes. Liksom Barbosa var Mendes gummitappa­re.

När Mendes sköts till döds 1988 av ranchägare som motsatte sig hans aktivism uppmärksam­mades fallet också internatio­nellt och Mendes arv och namn har levt vidare. Det var Júlio Barbosa som höll talet vid begravning­en.

– Jag var väldigt ung då, nu är jag 68 år gammal, säger han.

Att försvara miljön och mänskliga rättighete­r i Amazonas har alltid varit farligt. Men under Bolsonaros styre nådde våldet mot och morden på miljöaktiv­ister, ledare för ursprungsf­olk och småskaliga jordbrukar­e sin kulmen, menar Barbosa.

– Det direkt uppmuntrad­es av Bolsonaro. Om personer som mördats konstatera­de han bara att ”de var på fel plats vid fel tidpunkt”, säger han.

– Bara kanske 20 procent av brotten undersöks, största delen förblir outredda. Men då rättsstate­n är starkare utreds fler mord.

Lula inger nytt hopp

Efter att Luiz Inácio Lula da Silva tillträdde som Brasiliens nya president vid årsskiftet har rättsstate­n fått ett starkare fotfäste i landet igen, anser Júlio Barbosa. Han har

förtroende för att Lula kommer att återuppta miljöskydd­sarbetet och ställa ansvariga till svars.

– Jag är hoppfull. Den nya regeringen har lovat ingripa i den olagliga skogsskövl­ingen. Det är ett vallöfte. Dessutom har Lula återupptag­it det internatio­nella samarbetet vilket är en förutsättn­ing för miljöarbet­et i Amazonas, och den internatio­nella Amazonasfo­nden har öppnat igen, säger han.

Har den nya regeringen redan ingripit konkret?

– På satellitbi­lder kan man se att skogsbränd­erna redan minskat, det skedde direkt efter att valresulta­t kom. På ett allmänt plan har attityden förändrats, skogsskövl­ing uppmuntras inte längre.

– Men eftersom hela den statliga miljöförva­ltningen raserades under Bolsonaro har den nya regeringen tvingats ägna mycket tid åt att bygga upp institutio­nen, fortsätter han.

Hoppas Bolsonaro döms för folkmord

Ursprungsf­olket yanomami drabbades allra hårdast av Bolsonaros politik. Yanomamifo­lket är ett av de största i Amazonas som har levt i ett isolerat, skyddat område vid gränsen till Colombia och Venezuela.

På Bolsonaros uppmaning skicket kades uppemot 20 000 guldgrävar­e till deras marker med konsekvens­en att vattendrag och marker förorenade­s av kvicksilve­r och smittosamm­a sjukdomar överfördes till befolkning­en.

Bilder på undernärda barn och vuxna tillhörand­e yanomamifo­lket har spridits i brasilians­ka medier och rapporter har visat att barn dör av sjukdomar orsakade av den olagliga gruvnäring­en. 570 yanomamiba­rn uppges ha dött av hunger eller kvicksilve­rförgiftni­ng sedan 2019, rapportera­r The Guardian.

President Lula har sagt att det Bolsonaro gjort mot yanomamifo­lbör utredas som folkmord. Júlio Barbosa nickar instämmand­e.

– Jag hoppas att han döms i den internatio­nella brottmålsd­omstolen för det han gjort mot yanomamifo­lket.

Miljösamar­bete stoppades

Enligt Júlio Barboso saknar den nya brasilians­ka regeringen kapacitet att på egen hand ta till nödvändiga åtgärder för att den destruktiv­a utveckling­en i Amazonas regnskog ska vända.

– Vår syn är att alla statligt ägda områden i Brasiliens Amazonas borde avgränsas som naturskydd­sområden och reservat, men det lyckas bara med ekonomiskt och politiskt stöd från andra länder, säger han.

Därför besöker Júlio Barbosa nu Finland, Norge och Sverige. Avsikten är att återknyta och stärka samarbetet som historiskt funnits mellan CNS och den finländska regeringen och miljö- och medborgaro­rganisatio­ner.

– Utan hjälp av utländsk, politisk påtrycknin­g klarar vi inte av att övertyga den brasilians­ka regeringen om de miljöskydd­såtgärder som behövs för att rädda Amazonas, bedömer Júlio Barbosa.

❞ Jag är hoppfull. Den nya regeringen har lovat ingripa i den olagliga skogsskövl­ingen. Det är ett vallöfte. Dessutom har Lula återupptag­it det internatio­nella samarbetet vilket är en förutsättn­ing för miljöarbet­et i Amazonas. Júlio Barbosa

ordförande för organisati­onen för brasilians­ka samlare och småbrukare

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST LEHTIKUVA FOTO: CARL DE SOUZA/AFP/- ?? ■
En skogsbrand i ett skyddat område i Amazonas. Bilden är tagen i augusti 2020 då tusentals skogsbränd­er härjade i Brasilien.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST LEHTIKUVA FOTO: CARL DE SOUZA/AFP/- ■ En skogsbrand i ett skyddat område i Amazonas. Bilden är tagen i augusti 2020 då tusentals skogsbränd­er härjade i Brasilien.
 ?? ?? ■
Júlio Barbosa har träffat bland annat utrikesmin­ister Pekka Haavisto och utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­er Ville Skinnari under sitt besök i Finland.
■ Júlio Barbosa har träffat bland annat utrikesmin­ister Pekka Haavisto och utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­er Ville Skinnari under sitt besök i Finland.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland