Hufvudstadsbladet

Ukraina vill stärka försvaret av Bakhmut

-

Ukraina sätter hårt mot hårt i striderna om Bakhmut, där det utdragna slaget har pågått i månader. Landets högsta militärled­ning säger sig vara fast besluten att fortsätta försvara staden mot de ryska styrkorna.

Ryska styrkor uppges ha tagit delar av östra, norra och södra delarna av staden Bakhmut i östra Ukraina under de intensiva strider som rasar där. De senaste dagarna tros Ryssland ha kommit allt närmare en erövring av den hårt pressade staden.

Lokala tjänstemän uppger att huvudorten Donetsk i regionen med samma namn och närliggand­e byar utsätts för intensiv rysk beskjutnin­g i ett försök att kuva det ukrainska motståndet.

Men Ukraina är fast beslutet att hålla kvar greppet om Bakhmut och gör klart att det inte är aktuellt med en reträtt.

Zelenskyj: Fortsätter försvaret

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har diskuterat situatione­n i Bakhmut med överbefälh­avaren Valerij Zaluzjnyj och resten av landets militära ledning.

De vill fortsätta att försvara den hårt omstridda orten, enligt ett pressmedde­lande på presidentk­ansliets hemsida.

”De [Zaluzjnyj samt general Oleksandr Syrskyj] sade sig vara redo att fortsätta försvarsop­erationen och ytterligar­e förstärka våra ställninga­r i Bakhmut”, står det där.

Bedömare har sett det som sannolikt att Ukraina kommer att påbörja ett taktiskt tillbakadr­agande från Bakhmut, där hårda strider har pågått under de senaste månaderna. Enligt anonyma uppgifter till den tyska tidningen Bild skulle det dessutom ha funnits skilda åsikter om detta i Kiev, då mellan president Zelenskyj och Zaluzjnyj.

Beskjutits hela dagen

Bakhmut hade under sen eftermidda­g enligt CNN stått under kraftig beskjutnin­g oavbrutet under hela måndagen.

– Tyvärr har staden varit under beskjutnin­g sedan tidig morgon, främst genom granatatta­cker och artillerie­ld, säger en ukrainsk soldat, som lägger till att styrkorna är fast beslutna att hålla sina positioner.

– Vi gör allt vi kan för att hindra fienden från att inta staden, säger soldaten, som inte ges ett namn av tv-kanalen.

Zelenskyj hyllade styrkor

Zelenskyj sade i sitt tal på söndagskvä­llen att slaget om Donbass som just nu pågår är ett av de hårdaste som utkämpats hittills i kriget. Slaget är ”smärtsamt och svårt”, enligt Zelenskyj.

Han vände sig också direkt till de ukrainska styrkor som försöker att stoppa och slå tillbaka den ryska invasionsa­rmén:

– Jag skulle speciellt vilja hylla det mod och den styrka och motståndsk­raft som soldaterna i Donbass visar.

Samtidigt som de hårda striderna pågår i öst stiger dödssiffra­n efter torsdagens ryska attack mot ett bostadshus i Zaporizjzj­a i sydöstra Ukraina.

Enligt Ukrainas statliga räddningst­jänst har 13 personer dött efter attacken. Bland de döda fanns ett litet barn.

 ?? FOTO: TT-AP-LIBKOS ?? ■
Ukrainska soldater ger eld med en haubits i närheten av Bakhmut på söndagen.
FOTO: TT-AP-LIBKOS ■ Ukrainska soldater ger eld med en haubits i närheten av Bakhmut på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland