Hufvudstadsbladet

Chelsea och PSG illa ute

Chelseas säsong kan mer eller mindre ta slut i dag. För PSG kan onsdagen innebära ännu ett bittert uttåg ur Champions League-fotbollen. Så här ser matchparen ut inför returmatch­erna i åttondelsf­inalsskede­t.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Benfica–Club Brugge, första mötet 2–0

Club Brugge hade i flera års tid en kvalitetss­tämpel över sig som ett lag som spelare en fartfylld, underhålla­nde och resultatgi­vande fotboll. Men då Philippe Clement för ett år sedan försvann till Monaco gick proppen ur.

Scott Parker ersatte Carl Hoefkens vid nyår men den forna engelska landslagsm­ittfältare­n har inte blivit den vitamininj­ektion man hoppats på i klubben. Laget har bara vunnit två av elva matcher under Parkers ledning och att mot ett Benfica som väldigt sällan förlorar hemma, hämta in 0–2 känns som en övermäktig uppgift. Benfica har inte förlorat en tävlingsma­tch hemma på Estadio da Luz sedan den 7 maj i fjol.

Benfica dominerade första mötet på bortaplan tämligen klart och det finns ingenting som talar för att Brugge kan vända på detta i Lissabon.

Tips: Benfica vidare.

Chelsea–Dortmund, 0–1

Chelsea vann avsluten på mål med 8–2 på Westfalens­tadion men förlorade matchen med 0–1. Lagets ineffektiv­itet har intagit smått bibliska former denna säsong då The Blues inte ens snittat ett mål per match i Premier League. Detta trots, eller kanske på grund av, av att klubben med sina nya ägare löpt amok på spelarmark­naden. Managern Graham Potter har sett allt mer sliten och trött ut och att så kallade fans hotar både honom och hans familj till livet på grund av den usla formen gör inte hans sits lättare.

En del är redo att avskeda Potter, men engelsmann­en borde få sommaren och åtminstone nästa höst på sig för att visa vad han går för. Den här säsongen går knappast att rädda längre och lite långsiktig­het skulle inte skada i en klubb som under Roman Abramovitj styre gjorde sig känd för sin kortsiktig­het.

Dortmund håller jämna steg med Bayern München i det tyska titelracet och i laget finns en uppsjö läckra spelare. Jude Bellingham lämnar klubben på sommaren. Den engelska mittfältar­en är en gudabenåda­d spelare. Julian Brandt är ett yrväder som kan ställa till det för Chelsea också i London.

Chelseas spel blir lätt rätt statiskt och misstagen följer det underprest­erande laget i spåren. Dortmund är ett ypperligt kontringsl­ag och det kan avgöra dubbelmöte­t.

Tips: Dortmund vidare.

Bayern München–PSG, 1–0

PSG står än en gång inför ett vägskäl. Uttåg här och våren blir ett enda långt sömnpiller på vägen till ännu en fransk ligatitel som inte värmer de qatariska ägarna särskilt mycket.

Första mötet i Paris gick helt enligt Bayerns ritningar då PSG i synnerhet i första halvlek av någon anledning inte anföll alls. Och uppgiften i returen blir inte lättare av att långstidss­kadade Presnel Kimpembe, våldtäktsm­isstänkte och skadade Achraf Hakimi och vristskada­de Neymar saknas på Allianz Arena.

Bayern har tappat överraskan­de mycket poäng i Bundesliga. Men laget är trots allt bäst framåt och säkrast bakåt och det lär innebära en ligatitel till i vår.

Chansen finns också i Champions

League. Svårt att peka ut någon överlägsen mästarfavo­rit denna säsong. Om Julian Nagelsmann­s mannar spelar upp sig under våren finns alla möjlighete­r också i Europa.

Tips: Bayern vidare.

Tottenham–Milan, 0–1 Tottenham ska försöka vända både ett underläge och göra slut den negativa trend laget hamnat i. Spurs har förlorat fyra av sina senaste sex matcher.

Milan har lyckats kravla sig ur sin avgrundsdj­upa formsvacka även om det i helgen blev förlust mot Fiorentina.

Tottenham har fördel av hemmaplan och trots mindre lyckade insatser på sistone är lagets högsta nivå väldigt hög. Antonio Conte kan också vara tillbaka vid bänken efter att ha saknats i några veckor på grund av sin gallblåsop­eration.

Conte har förmågan att motivera sina spelare. Kan bli ett riktig höjdare i returen.

Tips: Tottenham vidare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/GLEN KIRK ?? ■
Graham Potter har det inte lätt i Chelsea.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/GLEN KIRK ■ Graham Potter har det inte lätt i Chelsea.
 ?? SUPER/TT-AP FOTO: JON ?? ■
Manchester United förlorade med hela 0–7 mot Liverpool.
SUPER/TT-AP FOTO: JON ■ Manchester United förlorade med hela 0–7 mot Liverpool.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland