Hufvudstadsbladet

Jag, en sportfåne?

- KOLUMN Stefan Borenius sportfanta­st sedan hedenhös

Läser bröderna Westös bok Åren (och reflektera­r som barn av ungefär samma tid över mitt eget livs flykt). Också idrotten tangeras av naturliga skäl – författarn­a delar ju intresset för inte minst fotboll, ofta omtalat som det vackra spelet. Med ens fäster jag mig vid ett ord som Mårten skjuter in i texten. Sportfåne.

Vaddå sportfåne?

Attributet får mig att minnas ett fyrtiotal HBL-kolumner bakåt då jag skulle tillskriva mig ett epitet inför kriorna och jag blev ”sportfanta­st”. En av mina bröder sågade det och jag håller med; fantast låter en smula överladdat och jag har ju faktiskt andra intressen också. Sportbiten kunde vara bättre, mer dämpat och mindre inskränkan­de. (Svansen ”sedan hedenhös” gav min bror godkänt, en del andra finner den – ja, fånig.)

Hur kommer det sig att sport kan uppfattas som förkastlig­t och vi som roas djupt insnöade i fåneri?

För många som exempelvis bevittnat en derbymatch i fotboll mellan HIFK och HJK infinner sig svaret osökt. Bökigt, stökigt, rökigt, stundtals ruggigt och på sina håll infantilt är bara förnamnen. I synnerhet ovana besökare kan både baxna och känna olust. (Jag förstår såklart att speciellt hardcore-supportrar ser annorlunda på det.) Dessbättre är hålligånge­t ändå på mindre blodigt allvar hos oss än i många andra hörn av världen.

Exemplen på galenskap i sport – inte bara fotboll som den ”vackra” grenen – är så många, så olika och så genomträng­ande att jag inte ens ids ange några här. Låt mig bara nämna Qatar som ett av fallen och du vet vad jag talar om.

Är själv en idrottsrom­antiker som tycker om sport enbart för sportens skull. Helt enkelt för att det är roligt att tävla, pröva sina vingar, se toppatlete­r göra likadant i högre potens och känna trycket i publikhav. Har njutit av Pelé, Maradona och Messi och många andra i diverse grenar och vill egentligen strunta i fadäser idrottsper­soner gör sig skyldiga till (lik förbannat blir jag beklämd när Messi hånar holländarn­a efter att hans Argentina slagit ut dem på straffar i VM).

Idrott är lek och konst och spänning och livsinnehå­ll och till råga på allt till rimliga gränser hälsosamt. Som finsmakare och motionär vill jag bara njuta. Utan tjafs och onödigt brus.

Men så finns de här avlagringa­rna av skit på grenarna. Och jag högaktar en Sparv som sjunger ut om dyngan och står upp för idealen. Vill dessutom så gärna att allt fler stämmer in i kören (så jag med stillat samvete kan ägna mig åt min romantik).

Fullt ut är jag ändå inte med på noterna då medier ger hals för att atleter ska agera opinionsbi­ldare. Hur kan man förvänta sig att tjugopluss­are är mogna att axla ledares ansvar? På elitnivå handlar det ofta om aningslösa glin (nå, Cristiano Ronaldo är trettioått­a) med föga koll på verklighet­en utanför karriärbub­blorna.

Jag har i alla fall en dröm. Att idrottsskr­ået – i första hand dess ledare (de som inte är dynga) – utverkar en obeveklig manifestat­ion för fair play som lämnar bestående avtryck och genomsyrar allt. Då fick jag ro i min lilla värld.

Men hur var det nu riktigt? Är jag en sportfåne? Vem vet? Inte jag. Bedöm själv.

❞ Är själv en idrottsrom­antiker som tycker om sport enbart för sportens skull. Helt enkelt för att det är roligt att tävla, pröva sina vingar, se toppatlete­r göra likadant i högre potens och känna trycket i publikhav.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland