Hufvudstadsbladet

Matti Mattsson siktar på att fixa OS-gränsen i år

Bronsmedal­jören på 200 meter bröstsim från OS i Tokyo, Matti Mattsson, har siktet inställt på VM, OS i Paris 2024 och sitt eget finländska rekord denna säsong.

- Källa: Simförbund­ets pressmedde­lande Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

Finland tog endast två medaljer i OS 2021 i Tokyo. Den nu 29-åriga björneborg­aren Matti Mattson bärgade en av dem efter en sensatione­ll prestation på 200 meter bröstsim. Sedan dess har han hunnit bli vald till årets idrottare i Finland och simmat hem ett EM-silver i Rom förra året.

I år är målet långbane-EM i japanska Fukuoka i slutet av juli. Mattsson har lyckats hålla sig frisk hela vintern och humöret är på topp.

”Just nu känns träningen riktigt bra. Kroppen har hållits i skick och jag har fått vara frisk. Det känns riktigt bra och jag hoppas att det fortsätter så här”, säger Mattsson till Simförbund­et.

Hans vardag består av träning och familjeliv. Mattsson tränar i bassängen och i gymmet varje vardag. Att träna i bassängen varje dag är ett koncept som han har använt sig av i fyra år nu, och det verkar fungera.

”Jag gillar att kroppen alltid är redo att simma fort på morgonen. Just nu kör jag fyra tuffare pass och ett lite lättare i veckan”, säger Mattsson.

Den mentala återhämtni­ngen hjälper familjen till med. Mattssons barn är två och sex år gamla, och de får honom att tänka på annat än simning för en stund.

Säsongssta­rt i april

För Mattssons del inleds den internatio­nella tävlingssä­songen under påskhelgen. Då deltar han i Speedo Helsinki Swim Meet. Mattsson ser tävlingen som ett bra sätt att starta säsongen.

”Jag har lyckats bra där flera gånger och det har sparkat i gång formen på ett bra sätt. Där för jag också en första chans att klara tidskravet till OS i Paris näsa år. Det är en av tankarna inför tävlingen.”

Trots att Mattsson har flera viktiga tävlingar att se fram emot i år så kretsar allt han gör kring OS 2024.

”Siktet är inställt på OS hela tiden och årets tävlingar är bra etapper på vägen. Jag känner inte någon press av att jag tog brons i Tokyo, men det är klart att jag har något att försvara i Paris”, säger Mattsson.

Årets FM-tävlingar går av stapeln i Björneborg och Mattsson tävlar således på hemmaplan. Som liten drömde han om att avsluta karriären hemma i Björneborg.

”Jag är lycklig över att FM hålls här, men jag lär inte avsluta karriären redan i år”, säger han med ett skratt.

VM i Japan är huvudmålet denna säsong, med några klara placerings­mål har Mattsson inte. Han siktar i första hand på att slå sitt eget finländska rekord, och att njuta av den japanska kulturen.

 ?? FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA ?? ■
OS-medaljören Matti Mattsson har redan nu siktet inställt på OS i Paris nästa år.
FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA ■ OS-medaljören Matti Mattsson har redan nu siktet inställt på OS i Paris nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland