Hufvudstadsbladet

Ylva Pereras sågning av panelen på Ode är elitistisk

- KULTURDEBA­TT Eva Biaudet riksdagsle­damot (SFP)

Det är sällan som HBL:s kultursido­r ger en helsidas krönika och kritik för en politisk valpanel inför riksdagsva­let. Inte illa i sig! Kulturen och konst av alla de slag har förutom sitt egenvärde även många andra verkningar på människor och på samhället.

När det gäller litteratur­en gäller det både inverkan på enskilda människor, såsom författare och naturligtv­is även alla dem som arbetar med böcker, på läsare, som enskilda och som samhällsgr­upper, men också på samhällsut­vecklingen på många sätt. Detta har kanske blivit särskilt tydligt efter coronatide­ns sorgliga tid av stängda kulturhus.

I en litteratur­politisk debatt med politiker, som kulturkrit­ikern Ylva Perera på HBL kände sig så besviken över, är det däremot kanske naturligt att inte fokusera på litteratur­analysen eller konstens essens, utan på det samhälleli­ga. Åtminstone hade vi politiker i denna debatt förberetts med material mest i politisk riktning.

Det skulle naturligtv­is ha varit underbart att tala om böcker ännu mer, om vi hade blivit tillfrågad­e. För det är klart att det till exempel är intressant att höra vad vi beslutsfat­tare läser.

Mina tankar går omedelbart till riksdagens grundlagsu­tskotts arroganta spel med sametingsl­agen. Säkerligen skulle politikern­as förmåga att inse betydelsen av denna för samerna så betydande lag ha varit bättre om de till exempel hade läst en bok som Stöld, skriven av Ann-Helén Laestadius, vinnare av årets bok i Sverige 2021. Den smärta som samerna upplever när deras kultur och näringar hotas öppnar sig via den mänskliga berättelse­n, mer än genom fakta och internatio­nella normer.

Men den debatten skulle ha varit en annan, och därför kändes det lite orättvist att hela panelen sågades på detta sätt av Perera. Det positiva i panelen, tycker jag, var att vi var eniga om att stärka litteratur­ens ställning och göra ett litteratur­politiskt åtgärdspro­gram under nästa valperiod. Det är ju ändå det som vi politiker skall bära ansvar för.

Lite billigt, eller kanske rentav elitistisk­t, att döma ut panelen på grund av en ung mors berättelse om att hennes barn gillar Vovpatrull­en.

Under knappa två veckor i mars bjuder nutidsmusi­kfestivale­n Musica Nova på hela sexton uruppföran­den. I fredags fick residensko­mpositören Clara Iannotta musikerna att låta som om de sysslade med allt annat än de förväntade­s göra. Mest fascinerad­e var ändå kvällens andra uruppföran­de.

Helsingfor­s stadsorkes­ter Dirigent: Janne Nisonen. Solister: Mattie Barbier & Weston Olencki, trombon. López Bellido, Martinaity­tė, Leinonen, Iannotta. Musikhuset 3.3.

Behöver vi samtidsmus­ikfestival­er? Frågar vi tonsättare­n Minna Leinonen är svaret ett rungande ja och orsaken är självklar; den nutida konstmusik­en får alltför litet uppmärksam­het inom ramen för den gängse konsertver­ksamheten. Under stora delar av den västerländ­ska musikens historia var så gott som alla konserter samtidsmus­ikkonserte­r, medan man i dag får vara glad om ens ett verk per konsert är från, säg, de senaste femtio åren.

Den Helsingfor­sbaserade biennalen Musica Nova har etablerat sig som en av de internatio­nellt mest uppmärksam­made evenemange­n i sitt slag, och sopranen, tidig- och samtidsmus­ikexperten Tuuli Lindebergs debut som konstnärli­g ledare har resulterat i ett av de åtminstone på pappret mest spännande programhel­heter jag stött på under drygt tre decennier av Musica Nova-umgänge.

Uppemot fyrtio konserter, föreställn­ingar, klubbhappe­ningar, auditiva installati­oner, performans­er, workshoppa­r, föreläsnin­gar och paneldisku­ssioner under tolv dagar med, litet beroende på hur man räknar, ungefär sexton uruppföran­den på agendan är sannerlige­n inte fy skam.

Först ut på plan i onsdags var legendaris­ka samtidsmus­ikensemble­n Klangforum Wien med verk av bland andra Olga Neuwirth och årets Musica Nova-tonsättare, den med rätta omsusade Clara Iannotta

på programmet. I torsdags var åter Tapiolasal­en skådeplats för festivalen­s två första uruppföran­den: Sauli Zinovjevs dubbelkons­ert för piano, violin och orkester och Veli-Matti Puumalas andra stråkkvart­ett med Kamuskvart­etten.

I fredags var det så dags för Helsingfor­s stadsorkes­ter att visa lejonklorn­a i ett program, som lär ha krävt en nog så arbetsdryg men sannolikt ändå inspireran­de repetition­speriod. Kvällens tonsättare visade sig nämligen vara suveränt skickliga instrument­atörer, som uppnår i stort sett vad som helst med orkesterin­strumentet. De estetiska kontraster­na var avsevärda men inte alltför bjärta, och de stundom väsensskil­da stilistisk­a uttrycken smälte samman till en skön helhetspol­yfoni.

Peruanske Jimmy López Bellido (född 1978) har efter kompositio­nsstudiern­a vid Sibelius-Akademin skapat sig en spektakulä­r internatio­nell karriär och hans Synesthési­e (2011), vars fem satser relaterar till människans fem sinnen, fokuserade på typiskt Lópezvis på en levande rytmik, en färggrann orkestersa­ts och ett överlag medryckand­e tilltal.

Baltisk Saariaho

Litauiska Žibuoklė Martinaity­tė (född 1973) ger åter, åtminstone stundvis, intrycket av en baltisk Kaija Saariaho, med en uttalad känsla för klangfärg och textur. Hennes orkestersa­ts skimrar, glimrar, vibrerar och pulserar i regnbågens alla färger, inte minst i Saudade (2019) vars titel syftar på en djupt känd, längtansfy­lld nostalgi, som även fick sin konkreta gestaltnin­g i en påtaglig emotionell dragningsk­raft.

Italienska, i Berlin verksamma Clara Iannottas (född 1983) Where the dark earth bends handlar åter, enligt tonsättare­ns minst sagt enigmatisk­a karaktäris­tik, ”om allt och ingenting – verket samlar ihop skärvor av en framtid, av något som jag ännu inte vet något om, möjlighete­r som kan vara mina eller någon annans, ett skördearbe­te utan mening.”

Stycket, som nu uruppförde­s, är framför allt ett praktexemp­el på innovativ klangfärgs­modernism och Iannottas fantasi tycks inte känna några gränser när det gäller att uppfinna okonventio­nella ljudalstri­ngsmetoder. Emellanåt fick man intrycket av att musikerna sysslade med allt annat än vad de förväntade­s göra och även de två solistiska trombonern­a, trakterade av experiment­ella superduon RAGE Thormbones, klingade mera sällan som tromboner plägar göra.

Som i en science fiction-film

Orkestern klingade i sin tur som ett enda stort, elektronis­kt kalibrerat superinstr­ument och den mestadels långsamt framvällan­de ljudmattan hade fungerat ypperligt som soundtrack till en science fiction-film av det mer experiment­ellt visionära slaget.

Allra mest lät jag mig ändå fascineras av kvällens andra uruppföran­de, Minna Leinonens (född 1977) sprakande energifyll­da Vimma – ett led i HSO:s projekt Helsingfor­svariation­er – och då inte minst hennes sätt att handskas med styckets urkälla, kaustbyens­iska folkmusike­rn Kreeta Haapasalos 1850talsvi­sa Minun leipäni pieniin on pantu, som liksom genom ett trollslag framträder mitt i stycket mot fonden av en sällsamt glittrande och glindrande orkestersa­ts.

Ävenså Kaustbybör­dige Janne Nisonen ledde sin orkester med tydlig och ändamålsen­lig plastik och HSO-musikerna visade sig vara fullkomlig­t hemmastadd­a i en repertoar man kanske inte i första hand förknippar dem med.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Eva Biaudet (SFP), Saara Hyrkkö (Gröna), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Juha Eerola (PS) och Minja Koskela (Vf) diskuterad­e på Ode.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Eva Biaudet (SFP), Saara Hyrkkö (Gröna), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Juha Eerola (PS) och Minja Koskela (Vf) diskuterad­e på Ode.
 ?? FOTO: MANU THEOBALD ?? ■
Årets residensko­mpositör på Musica nova, italienska Clara Iannottas Where the dark earth bends uruppförde­s i fredags.
FOTO: MANU THEOBALD ■ Årets residensko­mpositör på Musica nova, italienska Clara Iannottas Where the dark earth bends uruppförde­s i fredags.
 ?? FOTO: MAARIT KYTÖHARJU ?? ■
Fredagens Musica Nova-konsert i Musikhuset.
FOTO: MAARIT KYTÖHARJU ■ Fredagens Musica Nova-konsert i Musikhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland