Hufvudstadsbladet

Den nygamla tvekampen

- KOLUMN Pär Stenbäck är minister.

Det stundar igen till kamp om det enda SFP-mandatet i Helsingfor­s. Länge såg det ut som om Eva Biaudet ohotad skulle behålla mandatet. Hennes konkurrent 2019, Marcus Rantala, deklarerad­e då att han avstår från rikspoliti­ken och koncentrer­ar sig på sin centrala roll i stadsfullm­äktige och stadsstyre­lse.

Men han ändrade sig och kastade in hatten i ringen. Om det var partiordfö­randes påtrycknin­g eller hans väljare som fick honom att svänga, kan man bara gissa. Säkert bidrog den knappa förlustmar­ginalen senast – nu blåser en mild högervind som kanske tillför de röster som saknades 2019. Skillnaden mellan Rantala och Biaudet var 724 röster.

Tvekampen brukar ge upphov till starka känslor bland politiskt aktiva väljare i huvudstade­n. Såsom bosatt i Esbo försöker jag se lite kyligare på saken och frågar vänner och bekanta: Är ditt ställnings­tagande en fråga om person eller ideologi? Svaren varierar, men rätt vanligt är svaret: Både och.

Eva Biaudet ses som den liberala kandidaten, till och med som den ultraliber­ala. Anhängarna betraktar henne som den progressiv­a och orädda företrädar­en för feminism, humanism, familje- och socialpoli­tiska värderinga­r och internatio­nell utblick. Kritikerna ser henne som en aggressiv vänsterpol­itiker med begränsad kompromiss­vilja.

Marcus Rantala anses av sina anhängare vara en trygg traditione­ll borgare som förstår näringsliv­et och som kan samarbeta med stadens makthavare till höger. Han betraktas som en kompromiss­villig lyssnare med ett fungerande nätverk. Kritikerna i sin tur menar att han är en del av de inrotade ”bästa bror”-nätverken med låg profil som sällan tar öppen strid i skiljande frågor.

Svaret ”både och” har därför ett visst fog för sig. Personprof­ilerna uppfattas tydligen som sammanfall­ande med de ideologisk­a skillnader­na.

Vad skiljer, vad förenar de två? Evas språkbruk avslöjar hennes hemvist: Södra Helsingfor­s och dess sociala strukturer. Marcus är född och uppvuxen i Vasa och har via stiftelser, klubbar och politiken skapat sina nätverk i huvudstade­n. Eva talar om mänskliga rättighete­r och betraktas som grön medan Marcus´ stamtruppe­r anses vara ”gubbarna på Svenska Klubben och Handelsgil­let”.

Helsingfor­s valkrets är problemati­sk för SFP. En gång i tiden hade partiet röster för två mandat, men med utflyttnin­gen till städerna runt Helsingfor­s förlorade man minst 10 000 röster. I Åboland har partiet lyckats samla skarorna trots ett enda mandat, men i huvudstade­n är risken större för röstsvinn både höger- och vänsterut. Hittills har tvekampen skyddat flankerna. Det skulle inte förvåna om Magmas nästa valenkät oroar partiet.

Finns det en lösning på partiets dilemma? Utan valförbund eller tillskott av röster för en namnstark finsk- eller tvåspråkig kandidat kan man inte bredda urvalet genom ett andra mandat. I längden är det inte motiverand­e för övriga SFP-kandidater och väljarna som förväntas bidra till invalet av en enda, när intresset fokuseras på de två.

Ovanståend­e personfixe­rade ”konsumentu­pplysning” förbiser det faktum att en stor del av SFP:s traditione­lla väljarkår i Helsingfor­s är hjärtligt ointresser­ad av de ideologisk­a nyanserna i valet. Man vill rösta svenskt på en bra kandidat med en tilltaland­e profil. När eliten och dess vänner tar ställning genom namnlistor kan det mobilisera insatta väljare, men når man de ”ensamma svenskarna” (Ture Jansson, 1916) som inte hör till föreningar, inte läser HBL och inte känner naturlig samhörighe­t med de svenska institutio­nerna? Den som når dem kanske vinner tvekampen.

Tvekamper engagerar, men i min valkrets Nyland ersätts den lyckligtvi­s av ett brett urval av kandidater för att fylla tre, kanske fyra SFP-mandat. Dessutom finns det plats för en svensk från SDP, övriga göre sig helst inte besvär.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland