Hufvudstadsbladet

Rolf Steffansso­n blir pastor i Fuengirola: ”För alla går det inte så bra där”

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

❞ Vi vet att när finländare flyttar utomlands så deltar i de mer frekvent i kyrkans verksamhet än när man bor hemma i Finland.

Degeröbon Rolf Steffansso­n lämnar Finland för den spanska solkusten, där han blir pastor för den finska församling­en den 1 september.

Degeröbon Rolf Steffansso­n blir ny pastor för Finlands Sjömanskyr­ka i Fuengirola på den spanska solkusten. Steffansso­n har arbetat för Finska Missionssä­llskapet sedan 1994, med undantag för åren 2006–2008 då han arbetade som kyrkoherde i Pernå i Östnyland.

Det var återgången till församling­sarbetet och möjlighete­n att bo utomlands som lockade Steffansso­n att söka jobbet som pastor i Fuengirola.

– Vi har med familjen haft som ett långsiktig­t mål att bo utomlands igen och att få möta andra kulturer. Jag vill ännu jobba inom församling­en och med kyrkans grunduppgi­fter, efter många år i ledarställ­ning. Det var det som lockade med uppgiften, säger Rolf Steffansso­n.

Vad finns det för behov för kyrklig verksamhet på den spanska solkusten?

– Det är ju en växande skara av finländare som är i arbetslive­t som flyttar dit. Många företag har utlokalise­rat till exempel sina telefontjä­nster till södra Spanien. Människor där har samma behov som vanliga finska församling­smedlemmar, det vill säga att ha en meningsful­l gemenskap och något som förenar dem.

Rolf Steffansso­n har även arbetat som områdesche­f för Missionssä­llskapet i Tanzania i nästan tio år, åren 1994–2006.

Steffansso­n konstatera­r att han själv känner själv till att när man bor utomlands så blir det viktigare att få umgås med andra finländare.

– Vi vet att när finländare flyttar utomlands så deltar i de mer frekvent i kyrkans verksamhet än när man bor hemma i Finland.

I Fuengirola ordnar den finska församling­en gudstjänst­er och verksamhet för barn i form av körer och skriftskol­or, samt olika former av diakonipro­jekt som drivs av frivilliga.

– Man ser till att ta hand om varandra och det var något som var viktig för mig att höra. För alla går det ju inte så bra där. Det är viktigt att man har en församling som tar hand om en också i svåra situatione­r, säger Rolf Steffansso­n.

Knepiga situatione­r som finländare hamnat kan till exempel vara människor som blivit strandsatt­a i Fuengirola utan inkomster, eller folk som av en orsak eller annan inte ens har en bostad.

– Det finns såvitt jag förstått också sådana fall.

Steffansso­n menar att de största förändring­arna blir en ny språkmiljö och en annan myndighets­kultur.

– Jag talar inte själv spanska, men det ser jag framemot att lära mig, säger Steffansso­n.

– Det är en fast tjänst, vi får se hur vi klarar utmaningar­na där. Vi har inte satt någon tidsgräns för hur länge vi vill stanna kvar.

 ?? FOTO: SAMI MANNERHEIM­O ?? ■
Degeröbon Rolf Steffansso­n blir pastor för den finska församling­en i Fuengirola i höst.
FOTO: SAMI MANNERHEIM­O ■ Degeröbon Rolf Steffansso­n blir pastor för den finska församling­en i Fuengirola i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland